Denník N

Kazateľ

Stačí trochu klamstva a celé dielo Mariána Kuffu naberá novú dimenziu tak trochu otrávenej studne.

Ani vražda z Veľkej Mače neprekričala kampaň Zastavme zlo z Istanbulu. „Dženderisti“ sa vraj nesmú na tejto vražde priživovať. S pátosom hovorí Marián Kuffa v kostole v Prešove a dobromyseľní ľudia, ktorí mu dôverujú, lebo kvôli jeho záslužnej sociálnej práci majú prečo, mu tlieskajú. No informácií máme stále viac. Aj súvislosti sa obnažujú. Talian Vadala je už v medzinárodnej réžii zatknutý, premiér aj minister vnútra v demisii. Státisíce na námestiach a v hlavnej úlohe koordinátorov protestov sú oduševnení mladí ľudia.

Stačí trochu klamstva

Jedenásti zástupcovia cirkví, ktoré mobilizovali proti „zlu z Istanbulu“, mlčia, keď sa dívajú na korupciu obludných rozmerov, o ktorej písal Ján Kuciak, ktorý je pravdepodobne práve preto mŕtvy. Lebo nemlčal a dokonca o tom písal. Zo strany cirkví neprišlo žiadne spoločné vyhlásenie. No potulný kazateľ Marián Kuffa zatiaľ šíri konšpiračné výmysly. A nenávisť. Marián Kuffa vie, že mu v právnom zastupovaní v jeho sporoch pred slovenskými súdmi pred časom pomáhali aj právnici zo slovenských „liberálnych“ mimovládnych organizácií. Jeho sloboda a ľudské práva mu vtedy za to stáli. Marián Kuffa dnes cituje sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, komentátora z konšpiračného rádia a symbol autoritárskeho režimu a pochybných praktík v slovenskej justícii. A časopis Zem a Vek označuje Mariána Kuffu za laureáta ceny Zem&Vek Prometheus.

Argumentácia aj príklady sú veľmi jednoduché. Kuffa v tom má jasno. Dobromyseľné publikum počúva, nahrávky sa šíria, videní pribúda. Marián Kuffa však mierne vo všetkom zavádza. A nehovorí celú pravdu dokonca ani podľa cirkevného práva. Ak použijeme Mariánov príklad, tak to je ako tá „jeho fľaška otráveného pomarančového džúsu“. Stačí trochu klamstva a celé dielo Mariána Kuffu naberá novú dimenziu tak trochu otrávenej studne. Aj podľa súčasného Kódexu kánonického práva je to s platnosťou manželstva totiž trochu inak, ako to verejne Marián Kuffa tvrdí. Ale tu nejde o pravdu, bičujú sa emócie. Citácie evanjelia spojené so svedectvom toho, ako sa on osobne sociálne a obdivuhodne angažuje, sú silné. Kňaz ako on by predsa neklamal.

Spoločné črty

Čo teda spája Mariána Kuffu a zástupcov jedenástich cirkví, ktorí brojili proti Istanbulskému dohovoru? Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie