Denník N

Predstavte si voľby, v ktorých kandiduje Bašternák

Marek Daniel ako pochybný lobista. Foto - ASFK
Marek Daniel ako pochybný lobista. Foto – ASFK

Česká komédia Prezident Blaník ukazuje, ako sa robí ostrá a aktuálna politická satira.

Tento príbeh by sa mohol odohrať aj na Slovensku.

Kontroverzný podnikateľ kandiduje v prezidentských voľbách. Neštíti sa ničoho. Na mítingy si zavolá Katarziu a Žbirku. Kisku kompromituje sexuálnym videom, Fica tiež drží v šachu. Plánuje kšeft tisícročia: predať celú republiku Číňanom. Za scenárom by mohla stáť Cynická obluda, režírovať by to mohli ľudia z webu Zomri.sk. Samých seba by zahrali Kiska, Fico, Katarzia a Žbirka a film by sa okrem webu normálne hral v kinách.

Niečo také, len s inými hrdinami, práve teraz zažívajú v Česku. Od zvolenia Miloša Zemana prešiel ledva mesiac a do kín dorazila komédia Prezident Blaník o cynickom lobistovi, ktorý mieri rovno na hrad a rozbieha kampaň plnú špiny.

Tonda Blaník je vymyslená postava, komédia sa však prelína s realitou volieb. Množstvo scén v nej totiž vzniklo ako dokument. Štáb vyrazil do ulíc a zaznamenal, ako herec Marek Daniel hovoril s voličmi, zbieral podpisy a votrel sa na akcie prezidentských kandidátov. Potriasol si ruku s Jiřím Drahošom a Michalom Horáčkom, dokonca v habite fiktívnej sekty Miloša Zemana prenikol na dohľad prezidenta, ktorý mu, v domnienke, že posiela zdravicu fanklubu, radostne zamával, netušiac, že kýve komparzistom z filmu.

Kritici sú rozpačití z vulgárneho humoru kolísavej úrovne. V kinách je však film Mareka Najbrta veľkým hitom a zatiaľ sa nenašiel nik, kto by ho žaloval. A pritom by bolo za čo.

Prezident Blaník
Česko, 2018, 95 min
Réžia: Marek Najbrt
Scenár: Tomáš Hodan, Robert Geisler, Jan Bartes, Marek  Najbrt
Hrajú: Marek Daniel, Michal Dalecký, Halka Třešňáková a ďalší

Posledný ostrov satiry

Snímka je celovečerným pokračovaním Kancelárie Blaník, online seriálu internetovej televízie Stream.cz, ktorý je od roku 2014 posledným ostrovom politickej satiry v Česku. Jeho hlavnou výhodou je online formát, ktorý tvorcom umožňuje – podobne ako živelné vtipy na internete – reflektovať politiku priamočiaro, rýchlo, lacno, bez servítok.

Dosiaľ vzniklo päť sérií relácie, kde Antonín Blaník, pochybný lobista so záľubou v nevkusnom luxuse, naleštených topánkach a s matkou na telefóne, dovádza do absurdnosti udalosti verejného života. Andrejovi Babišovi pomáha naštartovať biznis s biopotravinami, bývalému šéfovi sociálnych demokratov Sobotkovi dvíha preferencie, politikom pomáha ovládnuť televíziu. Špeciálny diel tvorcovia venovali vládnej kríze.

Drzý humor na pomedzí reality šou, performance a mystifikácie našiel svoje publikum a 24 miliónov videní na internete. Doteraz však skeče nikdy nepresiahli osem minút.

Potom sa však blížili prezidentské voľby a tvorcovia zistili, že skeče stačiť nebudú. Podporu na film im poskytla verejnoprávna televízia a štátny fond, dva milióny korún vyzbierali cez internet. Tomu, kto prispeje miliardou, sľúbili funkciu hovorcu ktorejkoľvek českej politickej strany. Odmena bola, s ohľadom na domáce korupčné pomery, stanovená zámerne vysoko, aby na ponuku nikto vážne nereagoval.

Pôvodný plán bol taký, že si herec Marek Daniel oficiálne zmení meno a bude sám kandidovať ako Tonda Blaník. Vyzbierať 50-tisíc podpisov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie