Denník N

Brhel si chystá Tatry, zarobiť na pozemkoch mu pomáha štát

Foto N- Tomáš Benedikovič
Foto N- Tomáš Benedikovič

Pod Vysokými Tatrami pokračujú čachre s lukratívnymi pozemkami. Vo Veľkej Lomnici funguje vybavovač, čo cez reštitúcie získava pôdu, ktorá sa hodí developerom.

Slovenský pozemkový fond pomáha plánom podnikateľa Jozefa Brhela zarobiť na pozemkoch v Tatrách. Firma All-Trade, ktorej je spolumajiteľom, skúpila vo Veľkej Lomnici blízko golfového ihriska pôdu, na ktorej chce stavať. Majú tam byť luxusné vily pre zámožných, súkromie majú zaručiť väčšie pozemky.

Ide o ďalší prípad, ktorý ukazuje, ako sa developerom darí na fonde ovládanom nominantmi Smeru dosiahnuť, čo potrebujú.

Denník N v pondelok informoval, ako sa podnikateľ a bývalý sused Roberta Fica Peter Sýkora cez reštitúcie dopracoval k lukratívnym pozemkom blízko Bratislavy, na ktorých chce postaviť obrovský sklad a parkovisko.

Aj v prípade Brhelovej firmy All-Trade sa objavujú reštituenti, ktorí sa roky naťahovali s pozemkovým fondom o navrátenie kedysi zhabanej pôdy.

Vo Veľkej Lomnici sa teraz veľa vymeriava. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vo Veľkej Lomnici sa teraz veľa vymeriava. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šikovný vybavovač

Scenár je opäť rovnaký: naťahovačky sa skončili, až keď sa objavil vybavovač, ktorý na fonde všetko zariadil. Tentoraz ním bol podnikateľ Ján Chlopik z Veľkej Lomnice.

Chlopik oslovil 82-ročnú reštituentku Margitu Karkašovú, že jej pomôže s vybavením pozemku. Podľa zverejnenej zmluvy sa mu to naozaj podarilo. Fond v auguste 2013 vydal Karkašovej 25 árov vo Veľkej Lomnici, pár mesiacov po tom, ako Chlopikovi podpísala, že ju môže zastupovať.

Zreštituovaných 25 árov vzápätí skončilo v rukách firmy All-Trade. Spoločnosť sa dostala aj k 35 árom, ktoré vďaka vybavovačovi Chlopikovi reštituoval Peter Jatz, Karkašovej synovec.

„Pozemok som sa rozhodol odpredať, lebo žijem mimo Lomnice.“ Chlopik mu vravel, že ho chce pre seba.

„Bolo mi jasné, že to nebude len výbeh pre kone, ako spomínal. Vedel som, že s tým dačo urobí a zarobí. Mohol som sa naťahovať, ale to som nechcel,“ hovorí reštituent Jatz. Za 35 árov dostal okolo 5500 eur, čo na štvorcový meter vychádza necelých 1,60 eura.

Onedlho tam už môžu stáť vily, ak Brhelovi plán vyjde. Stavebné pozemky v Lomnici sú niekoľkonásobne drahšie, štvorcový meter stojí okolo sto eur a viac.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Otázky dráždia

Akú časť pozemkov firma All-Trade získala vďaka reštitúciám, Brhel neodpovedal.

Jeho mediálny zástupca Juraj Puchý v stanovisku iba napísal, že pôdu v Lomnici kúpili „od fyzických osôb, ktoré v čase nákupu boli jej právoplatnými majiteľmi“. Neobjasnil ani, odkiaľ sa dozvedeli, že by mohli zreštituované pozemky kúpiť.

Chlopik nechcel o prevodoch pozemkov hovoriť a na otázky reagoval podráždene. „Na fonde nikoho nepoznám a na nič netlačím.“ Ako vie, ktorých reštituentov osloviť s ponukou? Vraj ho ľudia sami vyhľadávajú. Ďalšiu otázku odbil slovami: „Neotravujte ma. Dovidenia.“ Potom už telefón nedvíhal.

Fond nevidí problém v tom, že Chlopik získava pozemky, ktoré zapadajú do plánov developerov v Tatrách. „Dôvody, pre ktoré navrhne konkrétny náhradný pozemok, fond neskúma,“ vraví hovorca fondu Martin Kormoš.

Aj bagre povolili

Brhelovi pomohol aj ďalší krok Slovenského pozemkového fondu. Firma All-Trade sa stala vlastníkom 25 árov pôdy, ktoré krátko predtým od fondu nadobudla Silvia Vujčiková z Kežmarku. Zamenila ich za svoje pozemky.

Brhel nevysvetlil, či od Vujčikovej žiadali, aby s fondom zamenila parcely, ktoré sa im hodili. Redakcii sa s Vujčikovou skontaktovať nepodarilo.

Vlani v marci firma už priamo kúpila od fondu takmer 31 árov za vyše 48-tisíc eur. Obchod spravili, keď už mal Brhel v Lomnici skúpenú veľkú časť pozemkov. Zmluvu podpísali nominanti Smeru – šéfka fondu Gabriela Matečná a jej námestník Róbert Poloni. Parciel sa zbavili „z dôvodu nemožnosti samostatného účelného využitia“.

Brhel sa bráni, že na pozemok mal právo. „Parcela bola z troch strán obklopená pozemkami vlastnenými All-Trade a jej stav spĺňal všetky náležitosti požadované príslušným zákonom ako samostatne nevyužiteľná,“ odpovedal podnikateľov mediálny zástupca Puchý.

Slovenský pozemkový fond pod kontrolou Smeru zaručil Brhelovi aj to, že sa na svoje pozemky v Tatrách dostane. Na susedné parcely nechal zapísať vecné bremeno. Išlo pritom o parcely určené pre reštituentov, na ktorých sa obvykle prepisuje pôda bez ťarchy.

Prechod cez pozemky umožnil fond, keď sa Brhel nedohodol s iným developerom, že môže jazdiť cez jeho pôdu, ktorá je hneď pri ceste.

Vďaka vecnému bremenu môže All-Trade susedné parcely aj rozbagrovať, aby vybudovala inžinierske siete. Vecné bremeno platí navždy, Brhelova firma zaň vyplatila fondu 50-tisíc. „Je to cena stanovená podľa oficiálneho znaleckého posudku,“ podotkol Puchý.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

All-Trade má momentálne v Lomnici pozemky s rozlohou okolo 380-tisíc štvorcových metrov, z toho je aj kúsok lesa. Kedy by sa mohlo na pozemkoch začať stavať, nie je zatiaľ známe. Obecné zastupiteľstvo už pracuje na zmene územného plánu, aby sa na nich dalo stavať.

Starostovi obce Petrovi Dudovi sa projekt pozdáva, lebo medzi vilami by mali byť väčšie rozostupy. „Ich zámerom je mať väčšie parcely, až okolo dvetisíc metrov štvorcových. Je to jeden zo vzdušnejších projektov, čo je dobré.“

Veľká Lomnica sa pýši tým, že je odtiaľ jeden z najkrajších výhľadov na tatranské štíty. Brhel sa na ňu zameral, odkedy tam má pri golfovom ihrisku dom. Spolu s Jurajom Širokým je považovaný za jedného z hlavných mecenášov Smeru. Ich rodiny sa spojili pred piatimi rokmi, keď si Brhelov syn zobral za manželku Širokého dcéru.

Bývalý politik za HZDS je známy tým, že sa k svojim firmám nerád priznáva. Platí to aj o akciovke All-Trade, v ktorej oficiálne nefiguruje.

Denníku N však Puchý v stanovisku priznal, že „podnikateľská skupina okolo Jozefa Brhela je jedným z akcionárov All-Trade.“ O ďalších sa nezmieňuje.

Starosta Duda vraví, že sa niekoľkokrát stretol s Brhelovým synom Jozefom, s iným akcionárom o zámeroch All-Trade nerokoval.

Slovenský Disneyland

Veľká Lomnica nezlákala iba Brhela, rozbiehajú sa tu aj ďalší developeri. Zábavný park za 26 miliónov eur pripravuje firma Park snow Veľká Lomnica, za ktorou je schránka z Cypru. Projekt médiá označujú za slovenský Disneyland. Má tam byť minizoo, rozprávkové mestečko a množstvo kolotočov.

Majitelia golfového ihriska zas ponúkajú fínske zruby či murované domy na kľúč.

Stavebné pozemky má v ponuke aj firma Legacy High Tatras, sú v blízkosti Brhelových pozemkov. Za štvorcový meter pýta od 99 do 139 eur.

Pozemky vo Veľkej Lomnici
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden zo spoločníkov Jozef Vojtaššák hovorí, že sa pozemky míňajú, aj keď kríza predaj pribrzdila.

Aj on na fonde dosiahol, čo chcel. V miestach, kde predáva stavebné pozemky, vymenil v auguste 2013 s fondom dve svoje parcely za susedné. Išlo o približne rovnako veľké, zhruba 50-árové parcely v hodnote asi 150-tisíc eur.

Čachre s kúskom zeme

O rok neskôr sa Vojtaššák opäť dostal k časti svojej pôvodnej pôdy, a to vďaka vybavovačovi Chlopikovi. Ten fond presvedčil, aby mu previedol dva štvorcové metre – meter na jednej parcele a druhý na druhej parcele.

Chlopik to vybavil na 72-ročnú reštituentku Annu Mašlonkovú, ktorá však o ničom netuší. „Pána Chlopika nepoznám.“ Nikdy nepočula ani o podnikateľovi Vojtaššákovi. Ten na otázku, či sa s ňou pozná, reagoval slovami: „Zachádzame do veľkých detailov. Všetci sa poznáme, sme susedia.“

Mašlonková z Lomnice nepochádza, žije v neďalekej obci Vrbov. Od pozemkového fondu v minulosti reštituovala, ale len pôdu v Žakovciach, blízko Lomnice.

Za koľko dva metre odkúpil, Vojtaššák neprezradil, odvolal sa na obchodné tajomstvo.

Na čo mu dva metre sú? „Je to súčasťou našej obchodnej stratégie, ako ponúknuť najvýhodnejšiu cenu pozemkov pre našich klientov v danej lokalite.“ Vďaka spoluvlastníctvu bude mať pod kontrolou, čo fond s parcelami robí. Časom by ich mohol aj odkúpiť.

Vojtaššák má firmu Legacy High Tatras s neterou Veronikou Blahovou, ktorá je manželkou Mareka Blahu. V roku 2010 sa pokúšal dostať do parlamentu cez novú SDĽ, ktorej predsedal.

K Veľkej Lomnici sa viaže aj pozemkový škandál z čias prvej vlády Roberta Fica, keď sa podnikatelia blízki Vladimírovi Mečiarovi lacno dostali k pozemkom od reštituentov. Fico hovoril o zlyhaní fondu, aj keď všetko bolo v súlade so zákonom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie