Denník N

Žbirka: V novembri ’89 sme všetky zmeny nedotiahli, verím, že mladá generácia to dnes napraví

Miroslav Žbirka podporil protesty Za slušné Slovensko vystúpením v Prahe. Foto - Patrícia Holíková
Miroslav Žbirka podporil protesty Za slušné Slovensko vystúpením v Prahe. Foto – Patrícia Holíková

Iniciatívu Postavme sa za slušné Slovensko podporil aj známy spevák. Vystúpil na zhromaždení v Prahe a nahral špeciálnu pesničku.

Mohol zostať bokom, ako iní známi popoví speváci. Ale rozhodol sa inak. Keď sa 10. marca vrátil domov z ďalšieho nahrávania v Londýne, najskôr na svojom facebooku zverejnil fotku z plného bratislavského námestia a hashtagom #AllForJan. Pred pár dňami nahral aj pesničku, kde spieva „to, čo vravíš, vravím i ja / aj mne vadí korupcia / tiež nemám rád zlodejiny … nefungujú ani súdy“. Nahral ju len na telefón a zverejnil na facebooku, ale už zaznela aj v najväčších slovenských rádiách. „Tak som asi konečne napísal protestsong,“ vraví MIROSLAV ŽBIRKA, ktorý v týchto dňoch žije prípravami nového albumu aj spoločenským dianím. Zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko podporil aj osobne, z pódia na Václavskom námestí v Prahe.

Pridali ste sa k umelcom, ktorí sa rozhodli, že nezostanú apolitickí. Aké to bolo vystúpiť na Václavskom námestí?

Pre mňa to nie je nič nové, ale musel som veľmi zaspomínať. Pesničku V slepých uličkách som spieval aj na pódiách v novembri ’89. Jej text je o nádeji. Vtedy aj teraz ma pozval zaspievať a povedať pár slov Agnes Snopko, ale kontaktovali ma aj mladí organizátori zhromaždení v Bratislave. Urobil som to rád. Fyzicky som bol v Prahe, do Bratislavy som poslal aspoň videopozdrav. Keď sme sa s Agnesom znovu stretli na Václavskom námestí, tak sme si vraveli, že by nám kedysi nenapadlo, že si to v roku 2018 zopakujeme. Dnes je to o mladej generácii, keď si spomínam na November ’89, vtedy sme všetci nemohli očakávať, že sa splní úplne všetko. Mnohí sme boli naivní, očakávali sme, že zmeny budú automatické, a preto sa nedotiahli. Tešili sme sa, že máme konečne pasy a možnosť slobodne cestovať, že nás pustia do Rakúska a zmizol ostnatý drôt. Verím, že nová generácia, ktorá medzitým vyrástla, už bude chcieť viac. Bazírovať napríklad na tom, aby fungovali súdy a polícia. Je to správne, keď chceme patriť medzi vyspelé štáty, inak to nejde. Oslovilo ma, že mladí sa toho navyše chopili s takým výborným sloganom, ku ktorému sa môže každý pripojiť – Postavme sa za slušné Slovensko.

Čo vás najviac prekvapilo, keď ste prvýkrát videli protesty na Slovensku?

Vyspelosť. Demonštruje sa na úrovni, všetci sa správajú slušne, čo je v dnešnom svete obdivuhodné. Hoci sa objavili varovania, že môže prísť k násiliu, všetko prebieha veľmi mierumilovne a má to silného ducha. Najmä, keď si človek uvedomí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Žbirka

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra

Teraz najčítanejšie