Denník N

Kiska odmietol vládu, ktorú navrhol Pellegrini, prekáža mu Ráž a žiada nové mená

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini by mal do piatka doniesť iné návrhy na ministrov. Smer sa zatiaľ nevyjadril.

 

Prezident Andrej Kiska nesúhlasí s návrhom vlády, ktorý mu priniesol podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Kiska povedal, že sa s ním v utorok stretol a oznámil mu, že v tomto zložení vládu nevymenuje. Požiadal ho, aby do piatka prišiel s novým zoznamom.

Peter Pellegrini to zjavne počas stretnutia neodmietol, pretože mu prezident poďakoval za vecný prístup.

„Chcem sa pánovi Pellegrinimu poďakovať za vecný prístup k úlohe, pri ktorej stojí, je to vítaná zmena,“ vravel prezident v jasnej narážke na Roberta Fica.

Pomenoval Ráža ako problém

V krátkom vyhlásení prezident nepriamo kritizoval Jozefa Ráža, ktorého chce Smer za ministra vnútra. „Posledné, čo potrebujeme, je to, aby sa tu diskutovalo o tom, kto s kým bol na motorkách či na oslavách narodenín,“ povedal prezident o známosti Ráža s Robertom Kaliňákom.

V Pellegriniho zostave môže byť pre prezidenta viac nominácií, ktoré považuje za problematické. Jedným z nich je minister práce Ján Richter, ktorý mal už krátko po nástupe kauzu Čistý deň. Výhrady by mohol mať aj k Richardovi Rašimu, u ktorého je problematická odborná spôsobilosť byť vicepremiérom pre eurofondy, investície a IT.

Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára Kiskovo rozhodnutie prekvapilo. V rádiu Aktual povedal, že sa ide hneď stretnúť s koaličnými partnermi. K tomu, či by sa mal hľadať iný minister vnútra namiesto Jozefa Ráža, sa vyjadriť nechcel pred rokovaním so Smerom a SNS.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident môže zobrať poverenie zostaviť vládu

Kiska by mohol Pellegrinimu odňať poverenie zostaviť vládu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie