Denník N

Ako Cambridge Analytica zranila Facebook. Najskôr ukradli osobné údaje a potom ovplyvňovali voľby

Facebook musí vysvetliť, prečo sa tak ľahko k osobným údajom dostala tretia strana a mohla vďaka nim ovplyvňovať voľby. Foto – TASR/AP
Facebook musí vysvetliť, prečo sa tak ľahko k osobným údajom dostala tretia strana a mohla vďaka nim ovplyvňovať voľby. Foto – TASR/AP

Okrem využívania osobných dát, vďaka ktorým odhadovali správanie voličov, firma Cambridge Analytica podľa Channel 4 sľubovala po celom svete vydieranie politických súperov cez nasadené prostitútky.

Kontroverzná britská spoločnosť Cambridge Analytica nevstúpila len do života amerických voličov, keď sa snažila ovplyvniť milióny ľudí v prospech republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Ako ukázala reportáž britskej televízie Chanell 4, aktívna bola pravdepodobne po celom svete, vrátane Českej republiky.

Reportéri televízie natočili jej šéfa Alexandra Nixa a spolupracovníka Marka Turnbulla, ako ponúkali možnosť vydierania politikov cez nasadené prostitútky alebo úplatky v očierňovacej kampani proti ich súperom.

Z reportáže britskej televízie Channel 4:

Nix tvrdil, že ich materská spoločnosť Strategic Communication Laboratories pôsobila vo viac ako dvesto voľbách cez utajených spolupracovníkov. „Nikto ani netušil, že tam boli. Jednoducho sa len nechali unášať. Prišli ako duchovia, urobili svoju prácu a vyparili sa,“ povedal Turnbull reportérovi v prestrojení za klienta. Dáta na internete prirovnal ku krvnému riečisku. Základom bolo, aby kampaň nevyzerala na prvý pohľad ako propaganda.

Opísal tiež, ako by mohli okolo domu kandidáta poslať nejaké dievčatá. „Ukrajinské dievčatá sú veľmi krásne, zistil som, že to funguje veľmi dobre,“ povedal Nix v tajne nahratom rozhovore pre Channel 4.

Pád akcií Facebooku

Pre škandál so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá svojim klientom sľubovala náhľad do správania voličov, sa dostal do problémov aj samotný Facebook, ktorého akcie prišli v pondelok o vyše 36 miliárd dolárov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Svet

Teraz najčítanejšie