Denník N

Laššáková navrhnutá za ministerku kultúry: Od Sorosa idú rôzne hry, tretí sektor je príliš bohatý

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Peter Pellegrini navrhol za ministerku kultúry bývalú novinárku a krajskú stranícku šéfku Ľubicu Laššákovú. Tá hovorí, že Maďarič bol dobrý minister, no ľudia z regionálnej kultúry sa cítili v úzadí.

Ľubica Laššáková (57) sa narodila v Piešťanoch. Vyštudovala rozhlasovú a televíznu žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Začínala ako zástupkyňa šéfredaktora časopisu Slovcepa a od roku 1988 do roku 2011 bola redaktorkou a moderátorkou Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici. Z rozhlasu prešla na pozíciu programovej a tlačovej manažérky Parku kultúry a oddychu v Banskej Bystrici a v roku 2012 sa stala prednostkou Okresného úradu v Banskej Bystrici. Potom pracovala v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici ako manažérka kultúry. Je poslankyňou mestského a župného zastupiteľstva, vicežupankou a krajskou predsedníčkou Smeru. Je vydatá a má dve deti, dcéru a syna.

Pozerali ste cez víkend v televízii film Kočár do Vídně, alebo ste sa už rozhodovali, či prijmete ponuku Petra Pellegriniho na post ministerky kultúry? Predpokladám, že vám ju dal on.

Pozerala som cez víkend môj obľúbený seriál Hercule Poirot, potom Četnické humoresky. Samozrejme, že som sa nevedela veľmi sústrediť, pretože ponuka, ktorá prišla, bola veľmi dôležitá pre moje ďalšie pracovné smerovanie.

Do Smeru ste vstúpili pomerne neskoro, koncom roku 2012. Poznali ste sa už predtým s Pellegrinim?

Áno. Vždy mi boli blízke ľavicové záležitosti, takže som chodila ešte ako novinárka na akcie, ktoré organizoval Smer. Niekedy som ani nevedela, kto to organizuje, ale páčili sa mi detské festivaly, dni obcí, tam som chodila ako Bystričanka. Vtedy som si začala všímať aj Petra Pellegriniho. Bol to mladý sympatický človek, ktorý mal dar reči a vedel osloviť okolie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie