Denník N

Smer ustúpil Kiskovi, na vnútro navrhol Druckera, na zdravotníctvo Kalavskú

Andrea Kalavská a Tomáš Drucker. Foto – TASR
Andrea Kalavská a Tomáš Drucker. Foto – TASR

Päť hodín po odmietnutí prvého návrhu Pellegriniho vlády prezidentom prišiel poverený premiér Pellegrini s novými menami, konzultoval ich už s Kiskom.

Peter Pellegrini a Robert Fico vyhoveli požiadavke prezidenta Andreja Kisku, aby sa ministrom vnútra nestal Jozef Ráž. Pellegrini po rokovaní vedenia strany a stretnutí so šéfmi SNS a Mosta-Híd oznámil, že Kiskovi na tento post navrhnú súčasného ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorý je nestraník a nemá väzby na Roberta Kaliňáka.

Minister Drucker ešte nedávno hovoril, že ministra vnútra Kaliňáka prehováral, aby vo funkcii ostal aj po kauze Bašternák. „Povedal som mu ‚vydrž‘. Z toho, ako som ho poznal, nepripúšťam, že by také niečo urobil, ale môžem sa mýliť. Viem, že v takej chvíli uvažuje každý aj o odchode,“ povedal v rozhovore v októbri 2016. Drucker sa tiež pozná s Jozefom Brhelom, sú dlhoroční známi.

Druckerova nominácia je rozhodnutím predsedníctva Smeru, Pellegrini zdôraznil, že tento návrh už konzultoval počas dnešného dňa s prezidentom, a viackrát dal najavo, že Kiskove výhrady k obsadeniu ministerstiev boli na hrane ústavnosti.

Ministerkou zdravotníctva sa má stať súčasná štátna tajomníčka Andrea Kalavská, ktorá je nominantkou tejto strany.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie