Denník N

Známi slovenskí katolíci reagujú na M. Kuffu: Nehovorí za nás, o nás ani k nám

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je nám ľúto, že kňaz Marián Kuffa si prispôsobuje pravdu, vydáva svoje dojmy za skutočnosť a vlastnú nevedomosť za múdrosť proroka.

Sme slovenskí katolíci a podporujeme protesty „Za slušné Slovensko“. Na námestia nás priviedla túžba po vláde, ktorá bude rešpektovať ľudskú dôstojnosť a spravodlivosť a usilovať sa o spoločné dobro. Prišli sme z vlastného presvedčenia a slobodného rozhodnutia. Ako kresťania totiž chceme a musíme byť aktívnymi občanmi nášho štátu a podieľať sa na jeho formovaní. Je nám ľúto, že kňaz Marián Kuffa hovorí niečo iné – že si prispôsobuje pravdu, vydáva svoje dojmy za skutočnosť a vlastnú nevedomosť za múdrosť proroka. (Jeho kázeň, podozrievavá voči dobrým úmyslom aktuálnych protestov, zaznela 10. marca 2018 v Prešove, viackrát sa počas nej v kostole ozval potlesk. Video záznam urobil „Slovenský dohovor za rodinu“, nepripájame ho, aby sme viac neprispievali k jeho šíreniu.) Nehovorí za nás, o nás, ani k nám. Oslovili sme viacerých katolíkov, ktorí majú verejný vplyv, aby pripojili aj svoje stanovisko.

„Rozumiem tomu, že Kuffovi ako kňazovi vadia nenávistné a vulgárne transparenty, ktoré sa na zhromaždeniach objavujú. Aj tomu rozumiem, že odmieta, aby sa jeho pochody spojili s prebiehajúcimi protestami. Aj keď k prekrytiu účastníkov týchto dvoch akcií určite dochádza, ciele jeho hnutia sú iné ako požiadavky protestov. Chápem tiež to, že niektorým kresťanom vadí, ak ich dnes k verejnej aktivite a účasti na protestoch vyzývajú ľudia, ktorí ich pred referendom za rodinu nazvali „užitočnými Putinovými idiotmi“.

Prekáža mi však Kuffova tendencia pozerať sa na všetky udalosti a spoločenské pohyby optikou kultúrnej vojny. V jeho podaní sa na protestoch zúčastňujú akoby dve skupiny ľudí. Takí, ktorí sa chcú vzoprieť zlu, a potom ľudia z LGBTI komunity, aktivisti, feministky, liberáli z mimovládnych organizácií, ktorí akoby automaticky museli mať menej ušľachtilé motívy a snažili sa tieto akcie len využiť na presadenie svojej agendy. To je však falošný obraz.

Nielen to. Je to obraz, ktorý podsúva nebezpečný naratív. A to, že neexistujú žiadne hodnoty a ciele, ktoré majú kresťania a liberálni progresivisti spoločné. To však nie je pravda. Vyšetrenie vraždy, neskorumpovaná vláda, slobodná politická súťaž, fungujúca polícia, prokuratúra a súdy, to všetko sú veci, na ktorých sa zhodneme.

A o tie teraz ide. Pokiaľ toto nebudeme vedieť rozlišovať, tak hrozí presne to, pred čím Marián Kuffa varuje. Teda, že spolu s vodou z vaničky vylejeme aj dieťa.

Ešte jedna vec je dôležitá. Výzve, o ktorej Kuffa hovorí, že kresťania by mali byť opatrní a prezieraví, čelí v tejto chvíli aj on. V ostatných dňoch si jeho osobu aj hnutie, ktoré okolo neho vzniklo, chcú prisvojiť rôzne pochybné skupiny. Od časopisov, ktoré nepokryte razia konšpiračné teórie a okultizmus, až po kotlebovcov, ktorí vyzývajú, aby mu ľudia posielali dve percentá z daní.

Tieto snahy by mal Marián Kuffa dôrazne odmietnuť. Pretože to nie sú a nikdy nebudú naši spojenci.“

Jozef Majchrák, Konzervatívny denník Postoj. Redakcia Postoja sa zhoduje s jeho názorom

 

„Od mladosti bol kňaz Kuffa mojím vzorom. To, čo dokázal on v téme pomoci ľuďom, je naozaj výnimočné. Čo ma však od začiatku mrzelo, bol pri kázňach jeho dvihnutý ukazovák. Verím, že viera v Boha je o láske, nie o hrozbe. Marián Kuffa dosiahol v práci s núdznymi obrovské úspechy a je si toho vedomý. Takto bohužiaľ prichádzame o svoje vzory, ktoré sme kedysi dávno obdivovali práve pre ich pokoru. Keď v tejto svojej kázni hovorí: ‚všetky -izmy proti Bohu budú mať cirkevný pohreb!‘, veľmi by som si ako veriaca priala takýto cirkevný pohreb fašizmu a fanatizmu.“

Ľudmila Kolesárová, marketingová manažérka Dobrý Anjel

 

„Vymedzujem sa proti vyjadreniam Mariána Kuffu a protestujem proti jeho plochému čiernobielemu videniu vecí, do ktorého systematicky vťahuje slovenskú katolícku verejnosť. Mnohé jeho vyjadrenia sú v súzvuku s názormi extrémistov, radikálov, fašistov a ľudí z ultra-pravého okraja politického spektra. Vnímam čoraz väčšiu potrebu kresťanskej a katolíckej inteligencie, v ktorej bude možná (a bežná) otvorená a slobodná diskusia o aktuálnych témach, bez konzervatívnych floskúl a rutinnej šablónovitosti tradicionalizmu.“

Michal Patarák, psychiater 

 

„Mariána Kuffu nepoznám len z filmov a videí, ale hlavne z osobných stretnutí a návštev jeho obdivuhodnej farnosti. V Žakovciach vybudoval veľké dielo kresťanskej lásky k blížnemu. Lásky, ktorá sa nepýta a nesúdi, ale pomáha. Jeho slová z videa, ktorými komentuje súčasné dianie na Slovensku, nie sú však v súlade s jeho prácou pre druhých. Ani mne sa nepáčili niektoré heslá, ktorými ľudia na protestných zhromaždeniach vyjadrovali svoju nespokojnosť s fungovaním nášho štátu. Slová, ktoré zvolil otec Kuffa, však stavajú barikády tam, kde ako občania cítime, že napriek rôznym životným cestám a názorom nás spája obava o osud Slovenska. V tomto s ním nemôžem súhlasiť a bojím sa, že takýmto kontroverzným vystupovaním môže nakoniec ohroziť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie