Denník N

Nové voľby sme nemali, prezident má pri zostavovaní vlády väčšiu mieru voľnosti, hovorí právnik

Andrej Kiska. foto N - Peter Kováč.
Andrej Kiska. foto N – Peter Kováč.

Prezident môže za istých okolností odmietnuť meno ministra z nanovo navrhovanej vlády. „Napríklad aj z dôvodu, že to vyžaduje verejný záujem,“ hovorí odborník na ústavné právo Daniel Krošlák.

Daniel Krošlák (1980) pochádza z Bratislavy. Vyštudoval Filozofickú a Právnickú fakultu UK v Bratislave a Právnickú fakultu Ludwig Maximilian Universität v Mníchove. Na krátkodobých pobytoch bol na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti, Univerzite Martina Luthera v Halle-Wittenbergu, Univerzite Massachusetts v USA, ale aj v Zambii, Írsku a v talianskej Florencii. Ako asistent pôsobil najskôr na bratislavskej právnickej fakulte, od roku 2007 je odborným asistentom na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity. Skúsenosti však má aj s prednášaním na Kolumbijskej univerzite v Bogote, kde bol ako hosťujúci profesor v roku 2013. Prednášal aj na Univerzite J. A. Komenského v Prahe, ale aj letnej škole európskych právnych štúdií na Štátnej univerzite F. M. Dostojevského v ruskom Omsku. Ako jediný Slovák pôsobil vďaka Fullbrightovmu štipendiu na University of Southern California v Los Angeles. Je vedúcim autorom novej slovenskej vysokoškolskej učebnice ústavného práva. Momentálne pôsobí ako vysokoškolský učiteľ na Katedre teórie práva a ústavného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Prezident v nedeľu 4. marca otvoril tému predčasných volieb alebo zásadnej rekonštrukcie vlády. S predčasnými voľbami máme skúsenosti, s takou rekonštrukciou vlády, akú teraz vidíme, nie. Pozná ju ústava?

Termín „rekonštrukcia vlády“ ústava nepozná. Uvádza sa v nej len, že po demisii vlády prezident vymenúva novú vládu. Slovo „nová“ neznamená, že v nej nemôžu byť osoby, ktoré boli v predchádzajúcej vláde. „Novosť“ spočíva v tom, že po prípadnom vymenovaní prezidentom musí vláda predložiť do Národnej rady svoje programové vyhlásenie a požiadať o vyslovenie dôvery.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie