Denník N

Svetlo v panoptiku alebo nejako s tým opäť vybabreme

Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič
Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máme pred sebou len dve cesty – naprávať pokazené alebo prijať Ficov úškľabok a nechať ho konať „nápravu“ z úzadia.

Autor je spisovateľ

Slovensku v priebehu pár dní spadla maska pretvárky a „slovenský tiger“ sa ukázal ako číhajúca chobotnica. Jej párne chápadlá číhajú na veľké európske aj domáce peniaze, nepárne sú v strehu na tých, ktorým sa to nepáči. V rámci nevyhnutného občasného pohybu chápadlá sem-tam zľahka šľahli stranou, tu na Ernesta Valka, tam na poslanca Gauliedera, na Hedvigu Malinovú, alebo na novinárov, ktorí potom zmizli zo scény. Kuciakove zistenia o tejto utajovanej premene slovenskej korporátnej značky ho spolu s jeho snúbenicou stáli život. Aj vďaka jeho preliatej krvi môžeme dnes relatívne bezpečne písať o slovenskom panoptiku nové zistenia.

Explózia

Nuž, tušená hĺbka odtrhnutia vládcov od reality sa definitívne potvrdila. Možno ju merať každým Ficovým slovom i činom od zverejnenia Kuciakovej správy o skorumpovanom vládnom systéme. Žiadne úsilie už nepremení Ficovu chobotnicu späť na slovenského tigra a slušný premiér by v takejto situácii zložil karty na stôl a odstúpil. On sa však správal ako chápadlo chobotnice a vyložil na stôl prachy – rovný milión. Híkanie občanov nad veľkorysosťou vládcu sa nekonalo, balíky na stole s kukláčom v pozadí neukázali na veľkosť štátnika, ale na hĺbku jeho štátnického rozkladu.

Trik so štátnymi peniazmi na rýchle doriešenie vraždy sa nevydaril a privolal celý rad otázok. Každý predsa vie, že ďaleko viac peňazí, než dal Fico na stôl, strovili štátne orgány, ktoré mohli zabrániť vražde aj mnohému, čo jej predchádzalo. Môžeme rad-radom klásť otázky o financovaní zlyhávajúcich inštitúcií, počnúc SIS, cez všetky špeciálne, kontrolné, sledovacie, vyšetrovacie, dozorujúce až po trestajúce orgány. Môžeme sa pýtať: dokáže jeden milión na Ficovom stole prebiť nečinnosť Ficových mnohomiliónových zodpovedných orgánov? Alebo inak: môže Fico – ničiteľ chobotnice vyhrať vojnu s Ficom – kŕmičom chobotnice? Nuž, pravda je, že najťažšie vojny sú tie, ktoré sa vedú so sebou samým, preto odpoveď nie je jasná ani istá.

Majitelia pravdy

Hanebné vytŕčanie bankoviek poddaným pod nos má aj širšie súvislosti a posunulo premiéra i celé Slovensko na východ rýchlejšie ako zmena zimného na letný čas. Jeho gesto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie