Denník N

Gál: O Ficovi na Ústavnom súde sa budeme baviť neskôr, dekriminalizácia marihuany bude jemnejšia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Gábor Gál zatiaľ nepovedal, či sa má vymeniť policajný šéf Gašpar alebo špeciálny prokurátor Kováčik, ani to, ako sa zmenia pravidlá voľby ústavných sudcov či vyriešia problémy s exekučnými amnestiami.

Po Lucii Žitňanskej, jednej z najvýraznejších tvárí tretej vlády Roberta Fica, má nastúpiť na ministerstvo spravodlivosti doteraz skôr nenápadný dlhoročný poslanec Mosta-Híd Gábor Gál.

Po rannom stretnutí u prezidenta Andreja Kisku bolo jasné, že Gál ešte nemá jasnú predstavu, ako bude pokračovať v práci Žitňanskej.

Keď bol trochu konkrétnejší, skôr ustupoval z tvrdých postojov Žitňanskej, ktorá sa doteraz vymedzovala voči Robertovi Kaliňákovi a jeho vedeniu polície.

Fico na Ústavnom súde? To nie je otázka dňa

Žitňanská už nestihla nastaviť nové pravidlá voľby ústavných sudcov, ktoré nám odporúča aj Benátska komisia. Na jeseň majú poslanci voliť nových ústavných sudcov na osem z 13 miest a obmení sa tak väčšina Ústavného súdu.

Aké má pri pravidlách tejto voľby plány možný minister Gál? Nové pravidlá podľa neho ešte prejdú rokovaním v rezorte, koalícii a v parlamente. „Je vôľa na tom, aby boli kritériá nejako pozmenené, ale na to treba širšiu politickú zhodu,“ povedal. Nechcel povedať, čo bude žiadať. „To už budú detaily, to je v rámci koalície aj parlamentu.“

Mohol by byť ústavným sudcom aj Robert Fico?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie