Denník N

Ľubica Laššáková sa na post ministerky podľa kultúrnej scény diskvalifikovala, za výroky o Sorosovi sa už ospravedlnila

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zástupcovia organizácií občianskeho sektora a nezávislých kultúrnych centier upozorňujú na zavádzajúce slová nominantky na post ministerky kultúry. Nová ministerka sa už ospravedlnila.

„Sme pobúrení názormi pani Laššákovej uvedenými v rozhovore, ktorý poskytla médiám, kde celý tretí sektor označila za ‚príliš bohatý‘ a vyslovila ničím nepodložené obvinenie, že jeho zdroje pochádzajú zo ‚zaoceánskych peňazí‘, stojí vo vyjadrení osobností kultúrnej scény a organizácií občianskeho sektora.

Podpísaní sú pod ním napríklad Gábor Bindics, riaditeľ aliancie Stará Tržnica v Bratislave, Marek Adamov zo žilinskej Stanice, Karol Rohrer z košickej Tabačky, Marcel Zajac, podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, a mnohí ďalší.

Vyjadrenia Ľubice Laššákovej, ktorú Peter Pellegrini navrhol na post ministerky kultúry, považujú za „absurdný útok nielen na celú nezávislú kultúru, ale aj na stovky ľudí obetavo pracujúcich v občianskom sektore naprieč celým Slovenskom, často v zložitých podmienkach, ako je nízke personálne ohodnotenie či nedostatok prostriedkov na rozvoj a rast ich organizácií“, napísali v spoločnom vyhlásení.

Laššáková v rozhovore povedala, že „tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze“, čím pokračovala v odpovedi na otázku týkajúcu sa Georgea Sorosa, ktorého premiér v demisii Robert Fico označil za človeka, ktorý je v pozadí aktuálnych protestov.

Po stretnutí s prezidentom prišlo ospravedlnenie

„Je pravdou, že po roku 1989 sa zahraničné nadačné zdroje zaslúžili o vybudovanie a podporu občianskeho sektora na Slovensku vo významnej miere. Aj vďaka tomu sa naša krajina zaradila medzi vyspelé demokracie. Objem tejto podpory však výrazne klesol alebo sa zastavil a na udržanie svojich programov využíva občiansky sektor domáce zdroje od samospráv, firiem, grantových korporátnych nadácií, individuálnych darcov alebo sa uchádzajú o európske granty či eurofondy,“ vysvetľujú zdroje svojho financovania umelci a občianske iniciatívy.

Ľubicu Laššákovú, ktorú dnes podobne ako ostatných kandidátov Petra Pellegriniho na nové zloženie vládneho kabinetu prijal prezident, žiadajú o dodržiavanie zavedených štandardov a politickej kultúry náležiacej jej rezortu. Zároveň hovoria, že „očakávame jej ospravedlnenie za spomínané výroky a zároveň vyjadrujeme názor, že sa týmto na post ministerky kultúry diskvalifikovala“.

„Radi by sme verili, že aj nominácia ministerky kultúry je snahou o upokojenie situácie v spoločnosti, no momentálne sa obávame skôr opaku.“

Laššáková po prvom stretnutí s prezidentom povedala, že ju vyjadrenie v rozhovore pre Denník N veľmi mrzí. „Bola to nešťastná formulácia, pod tlakom udalostí, ktoré sa dejú. Človek bol v strese,“ vyhlásila. „Aj pánovi prezidentovi som povedala, že často, keď človek vidí niečo čierne na bielom, tak sa zhrozí. Naozaj sa ospravedlňujem.“

Dodala, že jej prioritou ako ministerky bude dokončenie veľkých rekonštrukcií Slovenskej národnej galérie a Krásnej hôrky, ale plánuje sa vybrať aj do regiónov a pozdvihnúť miestnu kultúru.

Iniciátori verejného vyhlásenia, pod ktoré sa v priebehu dvoch hodín pridalo viac ako päťsto osobností z oblasti kultúry a občianskeho sektora, oceňujú, že Ľubica Laššáková sa ospravedlnila.

„Apelujeme na pani Laššákovú, že rezort kultúry má v súčasnosti nastavené smerovanie a mechanizmy, ktoré si vyžadujú vysoko profesionálne vedenie, odbornú spôsobilosť a citlivosť k celej škále kultúry a občianskeho sektora. Oceňujeme fakt, že sa pani Laššáková ospravedlnila. Zároveň nás jej výroky motivovali na veľmi podrobné sledovanie jej budúcich krokov a slov. Ak bude vymenovaná, bolo by dobrým signálom stretnúť sa. Občiansky a kultúrny sektor je pripravený na vecný dialóg o našom pôsobení a možnostiach financovania ministerstvom kultúry.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie