Denník N

Moja drahá bryndza

Foto - TASR
Foto – TASR

Korbáčiky sa tiež nevyrábajú z mlieka kravky, ktorú ručne podojí žena v kroji na salaši pri Zázrivej.

Oslovenie pôsobí dojmom, že bryndza je živá bytosť a že som sa do nej zamiloval. Ale pretože som držgroš z Česka, píšem o cene. Už dlho ma fascinuje, za koľko sa niektoré tradičné slovenské lahôdky predávajú. Kvôli tomu som si už stačil proti sebe poštvať niektorých poslucháčov. Práve v nedeľu som totiž celú hodinu rozprával na vlnách českého Rádiožurnálu o Slovensku a ekonomické porovnanie som nemohol vynechať.

Začalo sa to tým, že som v jednom supermarkete pri Bratislave hľadal korbáčiky. Deti to majú rady a vždy im hromadu priveziem. S prekvapením som zistil, že sto gramov tohto síce dobrého, ale technologicky veľmi jednoduchého výrobku stojí tri eurá. Kilogram teda vychádza na tridsať eur. Vydesilo ma to, pretože päť rokov vyzretý holandský syr si na pražských Vinohradoch kúpim skoro za polovičnú cenu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Teraz najčítanejšie