Denník N

Bývalý diplomat Gažovič: Som sklamaný, že vo vláde ostal Richter a Gajdoš

Ondrej Gažovič. Foto N - Vladimír Šimíček
Ondrej Gažovič. Foto N – Vladimír Šimíček

Ondrej Gažovič v komentári opísal, ako Robert Fico zobral na stretnutie s Angelou Merkelovou aj Máriu Troškovú, hoci bola nemecká strana proti. Minulý piatok vystúpil aj na protestoch.

Ondrej Gažovič vyštudoval medzinárodné vzťahy a právo na Masarykovej univerzite v Brne, študoval aj na Univerzite Komenského v Bratislave. V diplomacii pôsobil päť rokov, väčšinu z toho na odbore verejnej diplomacie, kde riešil vzťahy s domácou i so zahraničnou verejnosťou či branding krajiny. Ďalší rok a pol pôsobil v Berlíne, pričom tam mal ostať na tri až štyri roky. Požiadal však o predčasné ukončenie vyslania a na vlastnú žiadosť odišiel z ministerstva zahraničných vecí. V súčasnosti pôsobí ako lektor kritického myslenia.

Ako hodnotíte zloženie novej vlády?

Som sklamaný, že tam ostali mená ako pán Richter a pán Gajdoš. Na druhej strane, žijeme v parlamentnej demokracii a musíme rešpektovať realitu, ktorá je v Národnej rade.

Mal by prezident vymenovať túto vládu?

Som rád, že prezident Andrej Kiska nepristúpil okamžite na prvé predstavy Roberta Fica alebo Petra Pellegriniho, ale je tiež správne, že rešpektuje svoje ústavné právomoci a mantinely. Nebolo by korektné, ak by skúšal zavádzať úradnícku vládu ako prezident Miloš Zeman v Českej republike.

Mali by pokračovať protesty?

Je dôležité, že zaznel silný hlas občianskej spoločnosti a že sa našli desaťtisíce ľudí, ktorí slušne vyjadrili svoj názor. Vyvinul sa tlak a politici vidia, že si nemôžu dovoliť všetko. Zároveň ulica nemôže vládnuť. V istom momente nastupujú štandardné mechanizmy zastupiteľskej demokracie. Je správne, že sa ešte tento piatok stretneme. Teraz záleží na tom, či nová vláda dá garancie, že vraždu a obvinenia, o ktorých Ján Kuciak písal, naozaj vyrieši. Je na vláde, aby nás presvedčila, že si zaslúži našu dôveru. Ak vláda bude konať, demonštrácie nemusia pokračovať, ale ak sa to bude snažiť znova zahrať do autu, môžeme opäť vyjsť do ulíc a slušne žiadať vyšetrenie.

Čo by mal Tomáš Drucker spraviť ako prvé vo funkcii ministra vnútra, aby si získal dôveru?

Pre mňa by bolo minimom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie