Denník N

Nový minister vnútra Drucker: Pozná sa s Brhelom, vybral si ho Počiatek, bránil Kaliňáka

Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček
Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček

Keď riadil Slovenskú poštu, strážila ju SBS Bonul. Na poštu si ho vybral Ján Počiatek. Pre poisťovňu Penty robil na zlučovaní, po ktorom si zo systému vytiahli stámilióny eur. Tomáš Drucker pracoval pre pravicu aj pre Smer počas viacerých vlád.

Nemá ešte ani štyridsať rokov, vyštudoval informatiku a automatizáciu v priemysle a právo. V Smere označujú Tomáša Druckera za krízového manažéra a tak ho nazvali, keď ho nasadili do tretej vlády Roberta Fica po viacerých kauzách a protestoch ako ministra zdravotníctva. Teraz, keď Smer zažíva najväčšiu krízu vo svojej histórii, má byť ministrom vnútra po Robertovi Kaliňákovi.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to je najsledovanejší post novej vlády a nastupuje naň človek označovaný za dobrého manažéra, ktorý pracoval pre štát za vlády pravice aj Smeru, za šéfa Slovenskej pošty si ho vybral Ján Počiatek a ako minister za Smer obhajoval Roberta Kaliňáka po kauze Bašternák.

Drucker je druhou voľbou Petra Pellegriniho a Roberta Fica na tento post. Prezident Andrej Kiska najskôr odmietol jeho človeka z ministerstva zdravotníctva Jozefa Ráža a odôvodnil to aj jeho kamarátskymi motorkárskymi väzbami na Kaliňáka.

„Na debaty s kýmkoľvek som otvorený, ale rozhodujem sa sám na základe svojho svedomia,“ odpovedal Drucker na otázku, či sa bude ako minister vnútra radiť aj s Kaliňákom. „S pánom Kaliňákom som sa spoznal počas môjho pôsobenia v Slovenskej pošte,“ povedal.

Minister, ktorý predtým robil pre poisťovňu Penty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie