Denník N

Klíma môže vyhnať z domovov 143 miliónov ľudí, varuje Svetová banka

Vyschnutá rieka Tawi v Indii. Ilustračné foto - TASR/AP
Vyschnutá rieka Tawi v Indii. Ilustračné foto – TASR/AP

Ľudia z vidieka sa budú sťahovať do miest.

Svetová banka vydala správu, v ktorej upozorňuje na to, že do roku 2050 viac ako 143 miliónov ľudí naprieč južnou Áziou, subsaharskou Afrikou a Latinskou Amerikou bude prinútených opustiť svoje domovy. Toto číslo zahŕňa 86 potenciálnych migrantov v subsaharskej Afrike, 40 miliónov v južnej Ázii a ďalších 17 miliónov v Latinskej Amerike.

Ide o tri regióny, v ktorých žije 55 percent rozvíjajúcej sa populácie sveta. Celkovo ide o 2,8 percenta obyvateľstva týchto regiónov.

Chýbajúce zrážky, nedostatočná úroda a rastúca morská hladina môžu spôsobiť to, že milióny ľudí sa presunú do iných miest v rámci svojej krajiny, pričom tie na taký masívny príval ľudí nie sú pripravené. V najnovšej štúdii Svetová banka tvrdí, že tento typ migrácie „sa bude po roku 2050 zrýchľovať, ak sa výrazným spôsobom neznížia emisie skleníkových plynov“.

Správa tiež uvádza, že zatiaľ čo sa neustále hovorí predovšetkým o cezhraničnej migrácii, zmena podnebia je aj potenciálnym iniciátorom vnútornej migrácie, teda pohybu obyvateľstva v rámci jednej krajiny.

Najohrozenejší sú najchudobnejší

Tieto presuny obyvateľstva sa budú týkať najmä tých najchudobnejších, ktorí budú opúšťať vidiecke oblasti a sťahovať sa už do aj tak preplnených mestských aglomerácií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie