Denník N

Vyhoďte Fletchera z Depeche Mode, máme náhradu

Vlado Ďurajka. Foto – Marcel Huljak
Vlado Ďurajka. Foto – Marcel Huljak

Projekt Autumnist Vlada Ďurajku na novom albume definitívne opúšťa veľké inštrumentálne kino.

História pozná tisíce príbehov skupín, ktoré nedokázali nič iné, než snažiť sa znieť ako Depeche Mode. A potom je tu Vlado Ďurajka. Po dvadsiatich rokoch krútenia gombíkov a stláčania klávesov dnes akoby mimochodom predkladá skladby, ktoré by bez problémov mohli figurovať na minuloročnej depešáckej platni Spirit. Pre niekoho by to znamenalo absolútnu poklonu. Ďurajka by asi skôr krútil hlavou. Ale poďme poporiadku.

Stálica zmeny

Keď ste na hudobnej scéne viac než dve dekády, vaša motivácia môže mať dva zdroje. Buď ste sa dokázali presadiť, hrajú vás rádiá, ste schopní zaplniť halu a sem-tam vystúpite vo vedomostnej šou alebo v reklame. Viete svoje hobby zhodnotiť a prináša vám zaujímavé peniaze. Druhá kategória sú ľudia, ktorí zistili, že hudba je najlepší spôsob, ako cez seba nechať plynúť svet. A že je obohacujúce prejavovať sa pomocou zvukových vĺn. Či z toho kvapne aj na hypotéku, je vedľajšie.

Do tejto skupiny patrí aj Vlado Ďurajka. Pod názvami projektov Abuse a Autumnist je už od deväťdesiatych rokov súčasťou domáceho hudobného skúmania. S nikým sa nepreteká a v zhruba päťročných intervaloch predkladá nové albumy. Táto riedkosť mu umožňuje, aby jeho diela boli vyzreté a produkčne dotiahnuté. Udržuje si tiež možnosť vydať sa vždy trochu iným smerom. Jeho tvorivý oblúk postupne plynul od hypnotických inštrumentálok k stále častejšiemu zapájaniu hosťujúcich vokálov a viac „pesničkovým“ formám. Aktuálny album False Beacon je až na jednu výnimku naspievaný kompletne.

Súperenie s minulosťou

A aký teda je? Ešte predtým než odpovieme, musí prísť malá odbočka. Najväčšou konkurenciou pre hudobníka nie sú úspešní kolegovia na scéne, konkurenciou si je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie