Denník N

Po skupine Za slušné Slovensko preberajú bratislavský pochod vysokoškoláci, akcie po krajine pokračujú

Protest v Košiciach 16. marca. Foto – TASR
Protest v Košiciach 16. marca. Foto – TASR

Ešte vo štvrtok sa organizátori z celého Slovenska aj z Bratislavy cez Skype dohadovali na piatkových protestoch. Rozhodnutie zrušiť akciu v Bratislave ich zaskočilo.

Protesty Za slušné Slovensko sa nekončia – a to ani po oznámení hlavných organizátorov z Bratislavy, že piatkové zhromaždenie v hlavnom meste rušia.

Po skupine Za slušné Slovensko preberajú akciu vysokoškoláci viacerých bratislavských univerzít. Študenti vysokých škôl urobia v piatok o 16.30 tichý pochod spred budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí na Námestie SNP, kde symbolicky zapália sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.

Rýchlo sa ozvali Košice, Prešov, Banská Bystrica a napríklad aj Piešťany, že oni pokračujú. Protest bude v piatok aj v Brne, v Nitre, Trnave, Lučenci či Martine. Tamojšia organizátorka Katarína Chovanová hovorí, že zostali prekvapení. „Nerozumiem tomu. My budeme na 99,9 percenta na námestí. Nemôžeme sa predsa na to len tak vykašľať.“

Protest bude aj v Žiari nad Hronom, Leviciach a v Banskej Štiavnici. „Rozhodnutie Bratislavy sa cez nás prevalilo ako obrovská vlna, z ktorej sme sa ale vynorili a prvotné NIE sa otočilo na jednoznačné ÁNO,“ povedala hlavná organizátorka protestu v Banskej Štiavnici Silvia Herianová.

Pavlík z Prešova: Väčšina miest hovorí, že pokračujú

„Je to pre nás novinka a analyzujeme, čo sa deje. Veď ešte včera sme všetci organizátori zo všetkých miest skoro dve hodiny skypovali a vôbec tam nepadla alternatíva, že sa to možno zruší,“ hovorí spoluorganizátor protestu v Prešove René Pavlík.

Pavlík hovorí, že komunikujú s ostatnými mestami a väčšina z nich hovorí, že chce v proteste pokračovať. „Máme spoločný chat, Humenné chce pokračovať, Bardejov, Michalovce chcú pokračovať. Chceli by sme ešte teraz povedať, že sme tu a aj keď nateraz končíme, budeme veľmi podrobne sledovať, čo sa bude diať. Pred týždňom sme to oficiálne neukončili, teraz sa chceme poďakovať a vyslať nejaký odkaz. Myslím si, že pôjdeme ďalej a aj väčšina miest pôjde,“ hovorí Pavlík.

Akcia bude aj v Považskej Bystrici. Jej organizátori rešpektujú vymenovanie novej vlády, ale napriek zrušeniu bratislavského protestu svoj avizovaný sprievod uskutočnia. „Chceme ním symbolicky vyjadriť rozlúčku s bezcharakterným Slovenskom, ktoré pripravilo dvoch mladých ľudí o život, a zároveň si pripomenúť 30. výročie sviečkovej manifestácie,“ tvrdí Tomáš Bořuta za organizátorov.

Vyzval Bystričanov, aby zajtra o 17.00 h prišli pred Mestský úrad v Považskej Bystrici a podľa svojich možností si priniesli na sprievod červený kvet previazaný čiernou stuhou a sviečku.

Protest bude aj v Trenčíne. „My stále nie sme spokojní so situáciou ani s vládou. Žiadna z našich požiadaviek nebola doposiaľ naplnená… Náš boj za slušné Slovensko v piatok pokračuje,“ napísala organizátorka protestu Klaudia Brázdilová.

Ľudia, čo sa nahlásili v Bratislave, sú nahnevaní

Ľudia, ktorí sa chceli zúčastniť protestu v Bratislave, sú sklamaní z rozhodnutia organizátorov zrušiť ho. Pod oznámením na Facebooku pribúdajú desiatky reakcií, vyzývajú organizátorov, aby si to rozmysleli, a píšu, že na Námestie SNP aj tak prídu.

„Keď som si pozeral komentáre pod Bratislavou, ľudia sú dosť nahnevaní, útočia. Bojím sa toho, že to zneistí ľudí, ktorí čítajú veľké médiá a pomyslia si, že protest nebude ani v Humennom,“ hovorí Tomáš Šudík, spoluorganizátor protestu v Humennom, ktorý potvrdil, že v Humennom protest bude, začína sa v piatok o 17.30.

Mama Martiny Kušnírovej vystúpi v Michalovciach aj v Humennom

Pavlík z Prešova hovorí, že ešte v stredu sa dohadovali, či si vymenia umelcov. „Dohodli sme sa, že Katka Koščová ide do Humenného, ďalší idú do Michaloviec, že treba pomôcť aj menším mestám s rečníkmi. Všetko sme to rozbehli, tak aby sme to dnes skončili?“ pýta sa Pavlík.

Šudík z Humenného hovorí, že Katka Koščová a Zlatica Kušnírová, mama zosnulej Martiny Kušnírovej, vystúpia najprv v Michalovciach (protest sa tam začína o 17.00) a potom prídu do Humenného, ktoré je 20 kilometrov od Michaloviec. Šudík predpokladá, že by mohla prísť tisícka ľudí, v minulý piatok ich bolo 800, no pršalo.

Spoluorganizátor michalovských protestov Patrik Magdoško potvrdil, že piatkový protest v Michalovciach sa začne o 17.00 h.

Pavlík hovorí, že piatkový protest berú aj ako poďakovanie ľuďom, že chodili vytrvalo, či pršalo alebo snežilo. „Zajtra má byť už pekne, chceli sme sa ľuďom poďakovať, že vydržali a prišli. Nechce sa nám to rušiť. Čo čítam reakcie, u nás je zatiaľ chuť pokračovať,“ hovorí Pavlík.

„Ľudia sú už dohodnutí, cestujú z Bratislavy, prídu novinári, príde aj vedec Pavol Čekan. Každý sa teší, myslím si, že na 70 percent pokračujeme,“ hovorí Pavlík.

Protest bude aj v Prievidzi. „My v Prievidzi pokračujeme, predsa nemôžeme jeden piatok skandovať vydržať, vydržať a o týždeň to skončiť! Obzvlášť, keď stále trvá aj pôvodná požiadavka – nezávislé (medzinárodné) vyšetrenie vraždy Martiny a Jána. Musíme tiež vytvoriť verejný tlak na ďalší postup s trestným oznámením odvážneho prokurátora Špirka,“ hovorí organizátor protestu Ivan Sýkora.

Sýkora hovorí aj o ďalších požiadavkách – žiadajú odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

V Michalovciach budú protestovať farmári

V Michalovciach bude zajtra určite protest farmárov proti rozkrádaniu pôdy „Vráťte nám našu zem“, do ulíc vyrazí aj 30 až 40 traktorov. Magdoško hovorí, že protest je namierený proti Rodovcom, Vadalovcom aj slovenskej mafii, ktorí ukradli pôdu farmárom.

Tento protest sa koná nezávisle od protestu Za slušné Slovensko.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie