Denník N

Smer pretláča zákon o Váhostave, ktorý poslanci ešte ani nevideli (utorok)

Poslanci sa po troch dňoch vrátili do parlamentu. Smer má predstaviť zákon, ktorý má pomôcť malým živnostníkom, ktorých Váhostav nevyplatil.

Čo sa deje: 

  • Parlament schválil, že o pomoci veriteľom Váhostavu bude rozhodovať v skrátenom konaní.
  • Poslanci zákon, ktorý má živnostníkom pomôcť, ešte nevideli, opozícia sa na to sťažuje.
  • Odvolávanie Jána Figeľa z KDH z postu podpredsedu parlamentu v piatok prerušili.

19:03  – Končíme utorkový prenos. Do videnia v stredu.


18:58 – Číž začal útočiť na opozíciu. Hlina podľa neho nedodržiava elementárne pravidlá. Hlina pokrikuje na Číža. Pellegrini ukončil pre nepokoj v sále rokovanie. Pokračovať budú zajtra ráno o 9:00.


18:57 – Do rozpravy sa prihlásil aj Číž zo Smeru. Poslanci po ňom pokrikujú „Hanba“ a „Naťahuje čas“.


18:56 – „Kde je n Figeľ? Unieslo ho ufo a ukáže sa len keď treba ísť do diskusie? Vráti časť platu, keď za posledné dni nevedia parlament?“ pýta sa Hlinu Martvoň.


18:54 – Hlina sa pýta, kde sú poslanci Smeru, chce, aby sa čím skôr hlasovalo v prvom čítaní, aby Smer ukázal ich návrh. Lipšic hovorí, že Smer nemá pripravené žiadne riešenie.


18:36 – Poslanci sa vzdali poradia, do rozpravy sa teraz prihlasujú ústne. Nakoniec sa prihlásili štyria.


18:31 – Jozef Kollár vystúpil v pléne. Ráno už jedno vystúpenie mal. Trvalo viac ako hodinu.


18:25 – KDH chce predložiť vlastný návrh zákona, povedal Zajac.


Poslanci aj predseda parlamentu Peter Pellegrini čakajú, aký bude konečný návrh zákona o Váhostave. Foto Denník N - Martina Pažitková
Poslanci aj predseda parlamentu Peter Pellegrini čakajú, aký bude konečný návrh zákona o Váhostave. Foto Denník N – Martina Pažitková

18:05 – „Toto, čo predvádza Smer je jeden veľký chaos,“ hovorí Pavol Zajac z KDH. Je to podľa neho ako keď pristihnete zlodeja, ktorý zrazu nevie, čo má robiť. Či má utekať alebo čo, dodal.


17:58 – Do prvého čítania sa prihlásilo šesť poslancov, všetci sú z opozície. Ak by sa poponáhľali, mohli by poslanci v prvom čítaní stihnúť hlasovať ešte dnes.


17:52 – „Nevieme, o čom rokujeme,“ hovorí Miroslav Kadúc z OĽaNO. Ak budú poslanci takto schvaľovať zákony, na 99,9 percenta budú podľa neho v tom zákone chyby. Rokujme štandardne, navrhuje Kadúc.


17:49 – Poslanci budú dnes rokovať do 19.00, predĺženie do 22:00 nebude.


17:40 – Lucia Žitňanská z Mostu – Híd kritizuje spôsob, akým zákon Smer schvaľuje. „Sám evidentne neviete, ako budú vo finálnej verzii vyzerať tie tri paragrafy týkajúce sa Váhostavu, lebo vám to pán Fico ešte cez televíziu nepovedal. Týmto legislatívnym konaním ste sa diskvalifikovali,“ povedala ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.


17: 20Minister Borec po schválení zrýchleného konania povedal: „Momentálne je predložený návrh zákona, ktorý sa týka reštrukturalizácie a Obchodného zákonníka. V priebehu legislatívneho procesu určite ešte prídu poslanci ako vylepšiť tento návrh.“ Návrhy budú vtedy, „akonáhle budú hotové“ povedal. Účinný má byť od konca apríla.


17:10 – Poslanci schválili skrátené konanie, začína sa prvé čítanie návrhu zákona. 


17:06 – Poslanci hlasujú o návrhu Hraška nepokračovať v rokovaní. V sále je 125 poslancov, za tento návrh bolo 12 poslancov, proti 76. Návrh neprešiel.


17:01 – O päť minút budú poslanci hlasovať. Zatiaľ je prestávka.


16:57 – Minister spravodlivosti Tomáš Borec si vzal slovo. Úroveň debaty, ktorá bola dnes v parlamente, bola veľmi nízka. Materiál, ktorý sa má schváliť, bol podľa neho rozdaný. „Mám pochybnosti, že osud živnostníkov tu niekoho zaujíma, najmä v opozícii.“ Teší sa na riešenia od pána Hlinu, ktorého nazýva „odborníkom na právo“. Poslanci Smeru mu tlieskajú.


16:53 – Poslancov v sále pribúda, malo by sa o chvíľu hlasovať.


16:50 – Přidal z KDH hovorí, že ani minister Borec nevie, čo bude v zákone. „Ste v panike, chaos pokračuje.“ Poslanci mu tlieskajú.


16:51 – „Tak farizejské vystúpenie som ešte nevidel,“ hovorí Martvoň zo Smeru na Brocku. Vyčíta mu, že sa ani raz nebol modliť s inými poslancami.


16:47 – Poslanec Smeru Cicoň radí poslancom, ktorí hovoria o kradnutí Smeru, aby podali trestné oznámenie. „Je to vaša povinnosť.“


16:44 – Brocka informuje poslancov, že Pavlis odstúpil. V sále zaznel slabý potlesk.


16:42 – Brocka by chcel odchod ďalšieho ministra kvôli kauze Váhostav. „Ak Fico nechce odísť sám.“


16:38 – Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil. Poslancov to nevyrušilo, v sále o tom nik nič nepovedal. Pavlis odstúpil kvôli upratovacej kauze. Prečítajte si o nej viac tu.


16:34 – Smer by mal Širokého „exkomunikovať“, mali by sa od neho odstrihnúť, hovorí Brocka. Ak sa budú zastávať Širokého, budú len „SBS-ka majetku Juraja Širokého nie je to pre vás ponižujúci pocit?“ Hlas poslancov Smeru nemá žiadnu cenu, dodáva. Fico je tragickou postavou novodobých politických dejín. Z verejnej služby je kvôli Smeru synonymum kradnutia.


16:30 – Július Brocka z KDH je posledný poslanec, ktorý sa prihlásil do rozpravy. Po ňom by sa mohlo hlasovať o skrátenom konaní zákona, ktorý zatiaľ nik nevidel.


16:28 – Hraško dal návrh, aby sa o skrátenom konaní nehlasovalo. Žiadna reakcia z pléna na to neprišla.


16:26 – Do rozpravy sa prihlásili len dvaja poslanci – Hraško a Brocka. Potom by mali poslanci hlasovať o skrátenom konaní zákona.


16:24 – Brocka dáva návrh, aby sa prerušilo rokovanie, kým Fico nepredloží návrh, ktorý má vyriešiť Váhostav. Zatiaľ žiadny návrh nemajú. Poslanci o návrhu nehlasovali.


16:22 – Hlina radí Čížovi, aby si zohnal lieky na riedenie krvi. „Mám o vás obavu, keď vás vidím vo vývrtke.“


16:19 – Lucia Žitňanská: „Sme  v skrátenom  konaní a veľká časť novely, ktorú ste predložili má platiť od januára 2016 a od júla 2015.“ To sa podľa nej problému Váhostavu netýka. Odseky o Váhostave budú podľa nej vyzerať inak. „Toto skrátené konanie nemá opodstatnenie, schváľme to, čo má byť o Váhostave.“


16:18 – Číž zo Smeru už štvrtýkrát hovorí o tom, čo je skrátené konanie a o tom, že by mali poslanci hovoriť ku skrátenému konaniu. Na našu serióznosť raz doplatíme. „Politickú neokrôchanosť ženiete do nebetyčných výšin. “ Galko aj Hlina podľa neho porušujú rokovací poriadok. Galko kričí na Číža, že je „pán“ Galko.


16: 11 – „Počiatek je ikona fungovania vašej strany. Keby urobil neviem čo, tak nepôjde dole,“ hovorí Hlina.

IMG_0083

16:08 – Reštrukturalizácia podľa Hlinu umožňuje odpustenie dlhov. Ale reštrukturalizácia by mala prísť, keď sa stane skutočnosť, ktorá sa nedala predvídať či ovplyvniť. „Keby váš libling Soták dodal rúry na Donbas, tak to sa predpokladať nedá, čo sa tam stane, ale pri Váhostave ide o zlé manažérske rozhodnutia.“


16:06 – „Ak ste si teraz spomenuli, že je problém s Váhostavom, tak všetci o tom vedeli. Tvárili ste sa, že nie je problém. Teraz ste spanikárili, lebo to môže byť veľký prúser a hopli ste do toho ako slon v porceláne. Nám to vyhovuje. Len tak ďalej, len ďalej posielajte hlúpe názory, pán minister,“ hovorí Borcovi.


16:00 – „Čakáme na návrh, ktorý by bol ochotný podpísať slušný právnik. Však pán minister? Zdá sa, že ho nemáme,“ hovorí vo svojom vystúpení Alojz Hlina (klub KDH). Dobré riešenie situácie podľa neho neexistuje, takže sa čaká na menej zlé riešenie. „Vyzerá to s vami zle, vyzerá tak, že za to už zaplatíte.“


15:50 – „Vie niekto z vás, s akým riešením chce vláda prísť,“ pýtal sa Abrhan (KDH) poslancov Smeru. „Bolo by korektné to teraz oznámiť, aby sme vedeli, či máme schváliť skrátené legislatívne riešenie. A poprosil by som pána ministra, aby nám ho predstavil.“


15:48 – Cynická obluda našla dôvod kauzy Váhostav.


15:39 – V pléne vystúpi ešte Alojz Hlina, ten je posledný prihlásený písomne. Po ňom sa budú môcť poslanci prihlásiť ešte ústne. Poslanci Smeru už nemajú svoje prejavy. Reagujú len na opozičných rečníkov.


15:36 – Pavol Abrhan z KDH hovorí, že Smer sa nemôže tváriť, že o problémoch Váhostavu nevedeli. „Ale nechceli ste ho vidieť. Zakrývali ste si oči.“


15:18 – Galko kritizuje vládu a Smer. „Pavlis by musel začať jesť malé deti, aby ho odvolali. To je také rodinkárstvo ako prasa. A ďalej čachre s pozemkami ako pomoc pre Jozefa Brhela, to je ďalší prípad.“

Chcete si prečítať o čachroch s pozemkami? Tu nájdete viac.


15:17 – Pellegrini upozornil Galka, že sa má vyjadrovať k veci a dodržiavať rokovací poriadok. Galko vtedy hovoril o tom, že za vznikom Smeru sú podvodníci. „Smer je organizácia postavená na mafiánskych a zločineckých základoch.“ Galko ho neuposlúchol a pokračoval ďalej v prejave. Už hovorí 22 minút. O skrátenom konaní veľa nepovedal.


15:08 – „Už chápete, ako Fico brutálne klame, keď hovorí, že nemá nič so Širokým. Spis Gorila potvrdzuje, že Robert Fico dávno paktoval s Jurajom Širokým a jeho Váhostavom,“ hovorí Galko. Fica označuje ako spolupáchateľa Širokého, ktorý Galka parazituje na slovenských občanoch. Širokého označuje ako bývalého eštébaka, ktorý udával aj vlastnú mamu.


14:54 – Fico je podľa Ľubomíra Galka (SaS) zbabelý na to, aby prišiel do Národnej rady. Je presvedčený, že Figeľa Smer neodvolá. „Bola by to sprostosť.“ Ak by opozícia stiahla svojich ľudí z výborov, nerozchodili by to podľa neho. Z Fica urobia poslanci Smeru, ktorí neodvolajú Figeľa „riadneho trkvasa“.


14:53 – Kaník a Martvoň sa hádajú, kto môže dávať návrh na predbežné opatrenie. Kaník navrhuje, aby Martvoň vrátil diplom.


14:47 – „Vy pravičiar hovoríte, že štát má odkúpiť 100 percent dlhov Váhostavu,“ reaguje Hlina na Kaníka. „Akú hydru chce niekto vypustiť?“ Je to podľa neho bezprecedentný krok, že niekto nezaplatí a štát odkúpi jeho pohľadávku. „Od začiatku hovorím, že je to megahlúposť. Ale vy to posväcujete. Štát nemôže platiť za dlhy niekoho iného. Je to precedens do budúcnosti.“


14:39 – Mohli sme byť omnoho ďalej, keby Smer nezdržal schôdzu a nezačal odvolávať pána Figeľa. „Tu vidno, komu na čom záleží,“ povedal Ľudovít Kaník z SDKÚ. Bude hlasovať za skrátené legislatívne konanie. „Ale zákon, ktorý je navrhnutý je nezmysel, to sa podporiť nedá,“ dodal.

Poslanci ešte do sály po obede neprišli. Je ich tu len pár.
Poslanci ešte do sály po obede neprišli. Je ich tu len pár.

14:23 – Číž pripomína, že sa rokuje o skrátenom legislatívnom konaní. „Nerokujeme o zákone ako takom.“


14: 21 – Mikloško hovorí, že nevyplatenie peňazí za prácu je veľmi vážnym hriechom. A takéto peniaze neprinesú šťastie.


14:04 – Poslanci pokračujú v rokovaní. Začína Jozef Mikloško.  V sále je zhruba desať poslacnov. Mikloško ich menuje. Pri poslancovi Smeru sa zastaví, nevie jeho meno. Mikloškovi napovedá Viera Kučerová, že ide o Milana Panáčeka.


12:10 – Pellegrini prerušil schôdzu. Poslanci majú do 14:00 čas na obed.


12:03 – Hlina hovorí, že už pred rokom v parlamente povedal, že problémy Váhostavu prídu.

Široký dostal miliardu na zákazkách, hovorí Hlina. Video: Martina Pažitková


12:01 – „Kde je pán Široký a ako je možné, že je stále na slobode?“ pýta sa Lipšic.


11:57 – Širokému podľa Lipšica nič nehrozí. Živnostníci podľa neho dostanú viac ako 15 percent, ale tak, že z majetku Širokého z toho nepôjde ani cent. „V Smere majú podľa neho strach, že ak Smer skončí v opozícii, tak by sa rozviazali ruky a ústa viacerým ľuďom.“


11:48 – „Všetky záväzky sú sto percentne kryté majetkom. Platobná neschopnosť Váhostavu nie je primárna, ale sekundárna,“ hovorí Lipšic. Preto podľa neho stačí odložiť splatnosť faktúr. Plán reštrukturalizácie podľa neho Širokému priznala 100 miliónový zisk, ktorý sa nebude zdaňovať zisk. Na druhej strane je podľa neho zhruba 700 veriteľov. „V tomto je plán reštrukturalizácie v rozpore s platným zákonom.“

 


11:46 – „V polícii sú nominanti vašich sponzorov,“ hovorí Lipšic. „Ak by bol Juraj Široký zatknutý, začal by hovoriť.“ To je podľa neho hlavný problém. Ak by bolo boli odstíhaní ľudia v kauze Váhostav, už by sa neopakovala.


11:41 – Kľúčové podľa neho je prepojenie Juraja Širokého a Smeru. Návrh, ktorý predložil Váhostav je v rozpore so zákonom. „Predstavitelia Váhostavu spáchali viacero trestných činov.“ Pýta sa, prečo nie je Juraj Široký obvinený a zabezpečený jeho majetok.


11:40 – Aj Daniel Lipšic (NOVA) si doniesol transparent a aj veľký graf.

O chvíľu pre rečníckym pultom nebude miesto. Foto Denník N - Martina Pažitková
O chvíľu pre rečníckym pultom nebude miesto. Foto Denník N – Martina Pažitková

11:31 – Poslanci Smeru podľa Kadúca 9-krát otvorili zákon o reštrukturalizácii. Mohli vtedy zmeniť postavenie  živnostníkov. Smer podľa neho vedel o problémoch, ale neriešili to. „A teraz prichádzajú so skráteným konaním ako záchrancovia. A to je neúprimné.“


11:26 – Miroslav Kadúc z OĽaNO začal svoje vystúpenie. Dvaja poslanci držia jeho transparent, kde je napísané „Váhostav patrí podvedeným NIE Širokému!“

Transparent Miroslava Kadúca. Foto N - Martina Pažitková
Transparent Miroslava Kadúca. Foto N – Martina Pažitková

11:22 – Hlina je mierne filozofický. „Je to celé o filozofickom nastavení. Hovoríme o tom, že chcete zaplatiť Širokého dlhy z verejných peňazí.“ Spomína to, ako Ficovi ľudia „vykšeftovali“ pozemky pri Bratislave, informácie o tom priniesol  Denník N. Hlina sa rozčúlil a hovorí, že tieto pozemky sa mohli dať na nejaké technologické fabriky, ale takto pôjdu na parkoviská. „To je tá vaša filozofia. Ten váš svet je obludný hnusný a ničí túto krajinu.“


11:20 – Miroslav Číž zo Smeru kričí na poslancov, že majú zachovať elementárnu racionalitu.


11:17 – Majitelia Váhostavu, medzi ktorými sedí najmä Juraj Široký, by sa mali poskladať na splácanie dlhov firmy, svojim vlastným majetkom. Ak Smer nepretaví do zákonov aj takúto zmenu, potom „premiér naďalej drží ochrannú ruku nad Váhostavom,“ hovorí na tlačovke šéf strany Most-Híd, Béla Bugár.



11:13 – „Tu nejde o zákon, problém je, že orgány, ktoré majú konať tu nekonajú,“ povedalal Jana Kiššová (SaS) „Po svete tu chodia mimoriadne bohatí ľudia, ktorí sa tvária ako neúspešní podnikatelia, ktorým má štát sanovať ich neúspešné podnikanie.“


11:10 – Poslankyňa Lucia Žitňanská na tlačovke strany Most-Híd upozorňuje, že aj keď poslanci rokujú o Váhostave, nikto do parlamentu nepriniesol paragrafové znenie pomoci jeho veriteľom, o ktorom rozpráva vládny Smer. „Sme 9 dní pred 30. aprílom, kedy má schôdza veriteľov schvaľovať reštrukturalizačný plán Váhostavu,“ vyhlásila Žitňanská.


10:09 – Do sály na chvíľu prišiel aj Mikuláš Dzurinda. Chvíľu podebatoval s Pavlom Hrušovským (KDH) a po asi troch minútach odišiel.


11:06 – Schôdza podľa Jany Kiššovej zo SaS nie je šťastne riešená. „Očakávala som, že budeme riešiť aktuálne problémy.“


11:03 – Poliačik kritizuje Brocku za to, že navrhol Ficovi urobiť to isté, čo Putin spravil s Chodorkovským. „Viem, že v niektorých otázkach nie je váš otec zakladateľ Ján Čarnogurský pri zmysloch, ale budem veľmi rád, ak ho nebude nasledovať celá strana.“ Brocka sa za výrok ospravedlnil a vzal to späť.


11:00 – Hlina hovorí, že Široký mal zákazky za miliardu eur. 40 miliónov, ktoré chýbajú, sú 4 percentá z obratu. „A pre tieto 4 percentá ste ochotní kriviť všetky zákony.“ Poslanci podľa neho neriešia a ani polícia nerieši podvody, ale „riešime o štátnej pomoci pre firmu Váhostav, lebo jej nebolo dosť jedna miliarda zákazok“.


10:56 – Michal Bagačka zo Smeru reaguje na Broccku: „Vy potrebujete havkať a hľadať konfrontácie.“ Z takých vystúpení ako mal Brocka je mu zle. „Vy len s krvavými politizujete.“


10:54 – „Pán Brocka, vy ste ukážkový prípad toho, ako sa nehovorí k veci. Vodu kážete, ale víno pijete,“ hovorí Juraj Blanár zo Smeru.


10:48Brocka prirovnal Širokého k Chodorkovskému. Fico je podľa neho známy tým, že sa inšpiruje u Putina. Pripomína mu, čo urobil Putin s oligarchom Chodorkovským, keď mu „prerástol cez hlavu“.


10: 46 – Fico je podľa Brocku zbabelec. „Kde je? Schoval sa.“ Široký podľa neho nie je chudák a má na Bahamách drahé nehnuteľnosti. „Vaši oligarchovia Široký je nad zákonom. Nemusí sa báť o svoje účty a nehnuteľnosti.“


10:42 – Július Brocka z KDH sa ospravedlnil ministrovi Borecovi. „Minister tu je omylom, to nie je o novele Obchodného zákonníka.“


10:39 – Poslanci návrh, ktorým chce štát riešiť problémy Váhostavu tak skoro neuvidia. Návrh zákona Obchodného zákonníka uvidia pravdepodobne až v prvom čítaní. Teraz poslanci rokujú len o skrátenom konaní.


10:36 – Anton Martvoň zo Smeru chváli Kollára. Strana Skok, v ktorej Kollár je, prináša podľa neho nový vietor v opozícii. „To, že vás kritizuje nejaký obskúrny politik ako Hlina, z toho si nič nerobte. On sám nevie, čo tu vlastne robí.“

Foto N - Martina Pažitková
Foto N – Martina Pažitková


10:31 – Lipšic reaguje na kritiku od Kollára.  „Problém nie je primárne v zákone, ale v tom, že Váhostav robí podvodnú reštrukturalizáciu. Že sa snažíš Váhostav obhajovať, je prekvapujúce.“

10:29 – Spojenie opozície, ktoré vzniklo pri odvolávaní Figeľa, je minulosť. Opoziční poslanci už opäť na seba navzájom útočia. Kollár aj Galko kritizujú napríklad Beblavého (Sieť) návrh na skrátenie časti poslaneckých platov.


10:27 – Júliusovi Brockovi z KDH sa vystúpenie Kollára nepáčilo. „Tvoje vystúpenie vyznelo ako obhajoba Širokého, nehnevaj sa. Celú kauzu komunikuje premiér, ale na rokovanie poslal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca – nešťastníka.“


10:23 – Hlina reaguje: „Ak by si polícia pozvala Juraja Širokého staršieho, tak by mladší Široký prehľadal šuflíky a tých 40 miliónov by dal na stôl. Len štát nedal jasný signál, že už má dosť takéhoto podnikania.“ Ak by štát jasne ukázal, že to, čo fungovalo skončilo, Široký by našiel potrebných 40 miliónov v „ľavom vrecku“, dodal Hlina.

10:21 – Richard Vašečka (OĽaNO) je rád, že sa opäť rokuje o Váhostave. „Hovorili sme o tom celkovo len 7 hodín.“


10:20 – Poslanci rokujú o pomoci obetiam Váhostavu, ale aktuálny návrh ešte nikto nevidel. Pripomíname, čo sľuboval premiér na tlačovkách.


10:16 – Kollár pokračuje v predstavovaní svojich bodov. Okrem štyroch bodov o zabezpečení štátnej pohľadávky predstavuje ďalších deväť:

  1. Vrátenie minulých ziskov ako nutná podmienka spustenia reštrukturalizácie
  2. Vlastníctvo tovarov a služieb vznikne až po zaplatení faktúry
  3. Platenie a vratky DPH len zo zaplatených faktúr
  4. Zavedenie povinnej minimálnej hranice výťažku z reštrukturalizácie
  5. Zákaz účasti vo verejnom obstarávaní pre firmy v reštrukturalizácii. „Toto je vo vládnom návrhu. Deväť bodov vzniklo predtým ako bol zverejnený návrh,“ hovorí Kollár.
  6. Zákaz podnikania so štátom pre osoby, ktoré sú v užívaní výhod z podnikov v konkurze alebo v reštrukturalizácii.
  7. Pri veľkých stavebných zákazkách využívať žltý FIDIC.
  8. Sťažilo „tunelovanie“ firiem majiteľmi na úkor veriteľov. A nakoniec
  9. Investovať do odbornej prípravy vyšetrovateľov a sudcov.

9:53 – Kollár hovorí už vyše 50 minút. Kritizoval Lipšica za jeho návrh. „Vrchol dosiahol návrh Mira Beblavého (Sieť),“ hovorí Kollár. Reaguje tak na návrh, aby sa poslanci vzdali časti svojho platu. „Ctím si princíp solidarity a každý mesiac prispejem na Dobrého anjela, ale toto majú byť kompetentné návrhy?“ Nepovažuje to za riešenie. Prečo by sa mal poslanec vzdať 85 percent platu, nech sa vzdajú celého, dodáva. A nielen za mesiac, ale za celé obdobie, čo sú  parlamente. „Alebo sem nosme svoje úspory,“ dodal.


9:47 – Kollár predloží poslancom pozmeňujúci návrh, kde popísal štyri body svojho riešenia. „Budem sa uchádzať o jeho schválenie,“ dodal.


9:35 – Kollár hovorí, že by sa Slovensko malo pozrieť na riešenia iných krajín a prebrať tie, ktoré fungovali. Hovorí o štyroch opatrenia, ktoré by mohli pomôcť a zabezpečili by, aby si štát vedel vydobiť naspäť pohľadávku Váhostavu.

1. Štát by mal zriadiť záložné právo na všetky akcie Váhostavu za špeciálne stanovenú cenu.

2. Štát sa posadí ako záložný veriteľ nie na majetok spoločnosti Váhostav, ten je už beztak celý založený v prospech bánk. Ale špeciálnym rozhodnutím prokuratúry (na základe špeciálneho zákona „lex Váhostav“) štát získa záložné právo na majetok všetkých spoločností a schránok „nad“ Váhostavom.

3. Štát si vypýta osobné ručenie celým osobným majetkom vlastníkov nielen dlžníka (Váhostavu), ale aj vlastníkov spoločností „nad“ ním.

4.  Nemá povahu zvyšovania vymožiteľnosti pohľadávok, ale i o odkrytie či zverejnenie úplne všetkých informácií o majetku vlastníka dlžníka (Váhostav a všetky entity „nad“ ním, až po úroveň konečného príjemcu výhod). „Ľudovo povedané Váhostav aj všetky entity by sa museli vyzliecť donaha,“ hovorí Kollár.


9:32 – Za posledných 5 rokov sa na Slovensku uzavrelo 14 diaľničných tendrov. Ich výsledky sme porovnali so štátnou expertízou a tým, kto bol minister. Hlavné zistenia nájdete tu.


9:29 – Opatrenia, ktoré zatiaľ navrhuje Smer môže spôsobiť podľa Kollára až demontáž princípov trhovej ekonomiky.


 9:24 – Fond ochrany vkladov je takmer vypnutý, hovorí Kollár. Odvody bánk do neho sú len minimálne.


Jozef Kollár priniesol svoje riešenia. Foto N - Veronika Folentová
Jozef Kollár priniesol svoje riešenia. Foto N – Veronika Folentová

9:20 – Kollár priniesol svoj transparent. Má na ňom „Deväť opatrení, aby sa kauza Váhostav už nikdy neopakovala“. T eto opatrenia chce predstaviť.


9:18 – Kollár sa pýta, odkiaľ štát vezme 40 miliónov eur na navýšenie Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, keď podľa Smeru na to nedoplatia ľudia, banky ani verejné financie. Dodáva, že podľa neho na to doplatia všetci klienti bánk.


9:09 – Opozičný poslanec Jozef Kollár hovorí, že niektoré návrhy na riešenie problémov s Váhostavom boli často veľmi absurdné.


9:08 – Potrebujete jednoduché vysvetlenie najväčšej kauzy roka 2015? Pozrite si 10 Shootyho karikatúr.

vahostav

9:06  Pellegrini otvoril rokovanie. V sále je aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, lebo je navrhovateľ novely Obchodného zákonníka, o ktorom sa dnes bude rokovať. Smer žiada, aby sa prerokoval v skrátenom konaní.


9:00 – Začína sa rokovanie parlamentu. Poslanci by sa mali dohodnúť aj na tom, kedy budú hlasovať o odvolaní Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu.


8:58 – Opoziční poslanci priniesli viacero transparentov. Niektoré ešte neukázali.

Čo sa stalo doteraz:

  • Minulý týždeň v stredu poslanci začali odvolávať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.
  • Jeho odvolávanie prerušili, lebo začala schôdza, kde sa mali poslanci zaoberať situáciou okolo Váhostavu.
  • Aj túto schôdzu však prerušili, lebo premiér Robert Fico s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim chceli vyvodiť politickú zodpovednosť za príliš lacné diaľnice, a tak dali návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.
  • Opozícia povedala, že ak by Smer odvolal Figeľa, stiahla by svojich ľudí z postov v parlamentných výboroch.
  • Figeľa parlament odvolával dva dni. Diskusia bola plná urážok a hádok. Po dvoch dňoch Pellegrini navrhol, aby sa prerušilo odvolávanie, a aby sa poslanci vrátili naspäť k zákonu, ktorý má zmeniť pravidlá reštrukturalizácie a mal by pomôcť malým živnostníkom, ktorí nedostali zaplatené.

Ak si chcete prečítať, ako to vyzeralo v parlamentu minulý týždeň, tu je spravodajstvo zo štvrtku piatku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie