Denník N

Povolanie: politik

Foto – TASR
Foto – TASR

Ruku na srdce, chce to charakter. Politika poskytuje predsa len lepšie zaopatrenie ako čokoľvek iné a nechce odo mňa predsa len až tak veľa…

Kto sú tí ľudia, ktorí sa profesionálne živia slovenskou politikou, odkiaľ prišli, aké majú ambície, prečo sa tak úporne držia práve tohto spôsobu svojej obživy? Privítal by som čo najvyčerpávajúcejšiu odpoveď našich sociológov na tieto otázky, ale neviem o tom, že by sa na ne pokúšali komplexnejšie odpovedať, hoci by to určite stálo za to.

Poviem aspoň, čo si o tom intuitívne myslím ja, hoci aj bez toho odborného zázemia, z ktorého by oveľa lepšie vyzbrojený vyšiel taký sociológ.

Dávno sú preč časy, keď sa politikmi u nás stávali ľudia, ktorí to ponímali ako službu vlasti, národu, spoločnosti. A hoci reálny politický život na rôzne spôsoby scivilnil a scyničtil ich pôvodný entuziazmus, nemožno poprieť jeho iniciačné pôsobenie. Až natoľko, že nebolo hanbou sa k nemu hlásiť, predkladať ho verejnosti ako svoje vyznanie. A verejnosť ho bola ochotná akceptovať.

Skúste si však dnes predstaviť politika, ktorý by sa takto prezentoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie