Denník N

Desaťtisíce vrážd a armáda v uliciach Ria. Vláde už v Brazílii neverí takmer nikto

Brazílčania sú nespokojní a najviac rešpektujú armádu. Situáciu môže využiť radikálny kandidát na prezidenta.

Ešte pred niekoľkými rokmi brazílska ekonomika rástla rekordným tempom. Krajina stratila nálepku tretieho sveta, bola lídrom Latinskej Ameriky a na jej čele stál politik, ktorého rešpektovala ľavica po celom svete.

Význam regiónu rástol a veľa sa hovorilo aj o tom, že na svetovú politiku budú mať čoraz väčší vplyv štáty hnutia BRICS, kam patrila aj Brazília (okrem nej ešte Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika).

Stačilo niekoľko rokov a všetko je inak. Brazília sa nevie dostať z hospodárskej krízy, obľúbený prezident Lula da Silva bol odsúdený za korupciu a vláda si nevie poradiť s násilím, ktoré sužuje krajinu.

Situácia je taká vážna, že politikom a vláde už verí málokto. Iba 13 percent Brazílčanov je v súčasnom stave spokojných s demokraciou a mnoho z nich by súhlasilo s tým, keby kontrolu nad štátom prevzala armáda. V minuloročnom prieskume sa za takú možnosť vyjadrilo 43 percent ľudí.

A to aj napriek tomu, že Brazília má s vojenskou diktatúrou dlhoročné a negatívne skúsenosti.

Desaťtisíce vrážd

V Brazílii ročne zavraždia desaťtisíce ľudí; v roku 2016 v krajine zaznamenali viac ako 61-tisíc vrážd. Ďalších 71-tisíc ľudí zmizlo. Krajina tretí najvyšší počet väzňov (673-tisíc) na svete a 60 percent Brazílčanov sa v noci bojí vyjsť na ulicu.

Momentálne je situácia vážna aj v São Paule i Riu de Janeiro. V druhom najväčšom brazílskom meste už armáda vo februári prebrala kontrolu nad bezpečnosťou. Stalo sa tak po tom, čo násilie a zločiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie