Denník N

Organizuje pochod študentov, z ktorého je zrazu hlavná akcia v Bratislave: Demokraciu za nás nik nevybuduje

Foto – archív Timotej Lauko
Foto – archív Timotej Lauko

Bratislavskí vysokoškoláci pôvodne plánovali len doplnkovú akciu k piatkovému protestu, po jeho zrušení sa k nim pridávajú stovky ľudí. Študenti chcú tichú spomienku na Kuciaka a Kušnírovú, ale pripravujú sa na väčšiu akciu.

Timotej Lauko študuje politológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. So svojimi spolužiakmi a aj so študentmi iných univerzít chcel pred piatkovým protestom v Bratislave pochodovať od univerzity a zapáliť sviečku za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Keďže protest zrušili, mnoho ľudí sa chystá práve na študentský pochod. Lauko má 24 rokov a na polovičný úväzok pracuje v Živici. Teraz sa s ostatnými organizátormi snaží, aby zabezpečili bezpečnosť a zajtra zvládli zrejme viac ľudí, ako si doteraz predstavovali.

Kto organizuje piatkový pochod?

Za týmto pochodom je iniciatíva Nie je nám to jedno, kde sú študenti vysokých škôl. Sú to prevažne bratislavské univerzity, ale zapojili sa aj školy v iných mestách. Nepredstavujeme tieto univerzity, ale vystupujeme ako skupina študentov. Jednotlivo sme na školách robili rôzne aktivity, napríklad študenti z VŠMU, a teraz sme sa rozhodli spojiť a vytvoriť spoločnú iniciatívu.

Koľko vás je?

Najužší tím je 15 až 20 ľudí.

Čo ste si povedali, keď ste videli, že organizátori zrušili zhromaždenie Za slušné Slovensko?

Boli sme, podobne ako asi ostatní, prekvapení. Nečakali sme to. Začali sme premýšľať, čo ďalej – čo s našou iniciatívou a pochodom. Snažili sme sa skoordinovať, či to zrušíme, alebo sa zapojíme inak. A rozhodli sme sa, že to chceme poňať pozitívne a chceme ukázať, že sa v spoločnosti niečo deje. Nechceme ostať ticho, ale chceme to ukázať slušným spôsobom aj s odkazom na sviečkovú manifestáciu. Chceme si ticho, slušne a pokorne ukázať, že sme tu a chceme ďalej v spoločnosti hovoriť.

Bolo dobré, že organizátori v Bratislave zhromaždenie zrušili?

Myslím, že to nebolo pre nich jednoduché. Ťažko hodnotiť, či to bolo dobré alebo zlé. Nerád by som to robil. Všetkých prekvapili. Dúfam, že budú využívať iniciatívu a všetky impulzy, ktoré sa v spoločnosti objavili počas týchto týždňov, a využijú energiu ľudí, ktorí stáli na námestiach, na niečo pozitívne. Ale je tiež jasné, že pochody tu nemohli byť stále.

Ste pripravení na to, že by na váš pochod mohla prísť časť ľudí, ktorá chcela ísť na zhromaždenie?

Sme si toho vedomí a cítime veľmi veľkú zodpovednosť. Vkladáme všetku našu energiu do toho, aby sme to ustáli a aby to nebolo zneužité. A aby sme nespokojnosť, s ktorou ľudia môžu prísť, zmenili na niečo pozitívne. Aby sa pochod udržal v tichosti, slušnosti, aby sme vyjadrili pietnu spomienku na záver tohto všetkého, čo sa tu udialo.

Komunikujete s políciou a organizátormi, aby ste zabezpečili bezpečnosť?

Nekomunikujeme s organizátormi, aj keď sme im oznámili, aké kroky robíme. Teraz sa snažíme komunikovať s mestskými úradmi a políciou, aby sme to zajtra zvládli a dopadlo to dobre.

Meníte program, budete mať aj vystúpenia rečníkov?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie