Denník N

Za týždeň na bicykli naprieč celým Rakúskom. Zvládli by ste túto výzvu?

Copyright: Niederösterreich Werbung/Michael Liebert
Copyright: Niederösterreich Werbung/Michael Liebert

Čaká vás 850 kilometrov po nádhernej krajine s desiatkami unikátnych zážitkov.

Aktívna dovolenka prečistí unavenú hlavu lepšie než pobyt pri mori. Pri fyzickej záťaži je mozog koncentrovaný na výkon, takže mu nezostáva priestor rozmýšľať nad povinnosťami, ktoré zostali v kancelárii. Počas námahy navyše vylučuje do tela endorfíny, ktoré priamo znižujú stres.

Skontrolujte plášte, dofúknite duše a zapnite si prilbu. Vďaka dovolenke strávenej na dvoch kolesách môžete objaviť úplne nové prírodné krásy, gastronomické zážitky aj umenie. Okružná cyklistická trasa naprieč Rakúskom vás prevedie najkrajšími regiónmi krajiny a preverí vaše cyklistické schopnosti. V našom výbere odporúčaných zastávok z turistického portálu Austria.info vás prevedieme všetkými etapami, no je iba na vás, pre ktorú poznávaciu trasu sa rozhodnete.

Prvá etapa: Od jazera Schwarzsee do Salzburgu

Na vzdialenejší kraj Rakúska sa môžete pohodlne dostať vlakom, ktorý umožňuje aj prepravu bicyklov, a postupne sa budete vracať smerom k Slovensku.

Vášniví cyklisti môžu začať už v Innsbrucku, nad ktorým sa vyníma výnimočný skokanský mostík Bergisel od irackej architektky Zahy Hadid. V Hall in Tirol objavíte prvý strieborný toliar na svete v historickej mincovni na hrade Hasegg a napokon sa zastavte v Swarowského Krištáľovom svete v obci Wattens.

Copyright: Swarovski Kristallwelten

Ak chcete začať zvoľna, odvezte sa len do Kitzbühelu a od Čierneho jazera popri lyžiarskych zjazdovkách prejdite k pevnosti Kufstein. Nachádza sa v nej najväčší exteriérový organ na svete, Heldenorgel. Popri nemeckých hraniciach pokračujte až k dedinke Lofer, od ktorej smerom na juh nájdete roklinu Seisenbergklamm a na východe už vytúžený cieľ Salzburg.

Druhá etapa zo Schafbergu do Steyru

Priamo zo Salzburgu sa nechajte vyviezť starodávnym vláčikom na vrch hory Schafberg, odkiaľ budete mať ako na dlani 13 horských jazier.

Na ceste k Steyru môžete odbočiť k dvom výnimočným dedinám Hallstatt a Obertraun, zaradeným k svetovému dedičstvu UNESCO, alebo vyjsť na svetoznámu vyhliadku „5 prstov“ na vrchu lyžiarskeho strediska Krippenstein.

Ďalej na ceste k Steyru prejdite cez obec Vorchdorf, domov jednej z najlepších rakúskych reštaurácií a výnimočného piva Eggenberg. V cieli si môžete oddýchnuť v jednom z najzachovalejších historických centier nemecky hovoriacich krajín a pripraviť sa na ďalšiu etapu.

Tretia etapa z kláštora Ardagger do zámku Neubruck

Zo Steyru vyrazte ranným vlakom cez St. Valentin do Amstetten a nasadnite na bicykel smerom ku kláštoru Ardagger. Na večer si kúpte jeden z najkvalitnejších hruškových muštov v Európe a pokračujte smerom k mestu Spitz.

Po ceste si môžete obzrieť zámok Pöggstall a potom sa nechať úplne opantať výhľadom na sedemhektárové vinárstvo Gritsch založené v roku 1248.

Copyright: Niederösterreich Werbung

Pri zjazde zo Spitzu na juh prejdete cez Willendorf, domov 25 000 rokov starej Venuše z vápenca, aj okolo úchvatného kláštora v Melku. Vaším cieľom je mestečko Scheibbs a zámok Töpperschloss v Neubrucku. Obe miesta sú odkazom na hospodársky rozmach v 19. storočí, počas ktorého tu obchodník Andreas Töpper viedol najmodernejšiu valcovňu železa v Európe.

Štvrtá etapa z Klosterneuburgu do Bad Tatzmannsdorfu

Zo Scheibbs sa za dve hodinky dostanete vlakmi do Klosterneuburgu. Pokochajte sa nádherným kláštorom opradeným krásnou legendou o stratenom závoji a vydajte sa krížom cez Viedeň.

Keď dorazíte do Badenu, bude približne čas obeda, a tak môžete využiť jednu zo špičkových reštaurácií s rakúskymi špecialitami. Po dobrom jedle by ste určite mali navštíviť múzeum Arnulfa Rainera.

Po ceste na juh môžete objaviť zámok Esterházy v Eisenstadte či zastaviť sa v Raidingu, dedinke s iba 840 obyvateľmi, no s múzeom v dome Franza Liszta a modernou koncertnou sálou hneď vedľa neho. O kúsok ďalej v Steinbergu sa vrátite do minulosti pri návšteve jednej z mála zachovaných dielní na modrotlač. Technika modrotlače rodiny Koó patrí k nehmotnému svetovému dedičstvu UNSECO.

Po náročnej ceste môžete svojmu telu dopriať odpočinok v kúpeľoch v Tatzmannsdorfe. Zaslúžite si to.

Piata etapa cez hrad Güssing do Stegersbachu

Po výbornom kúpeli a výživnom spánku sa môžete pripraviť na poslednú etapu. Prvá zastávka bude Múzeum hornín v Bernsteine, kde môžete obdivovať vzácny serpentín – zelený jantár aj majstrov sústružníkov pri jeho spracovaní.

Smerom na juh sa môžete zastaviť vo vinohrade v Deutsch Schützen-Eisenbergu, až prídete do Bildeinu, medzi miestnymi známeho ako Dedina bez hraníc. Názov odráža pocit otvorenej spoločnosti obyvateľov, pretože Bildein v skutočnosti tvorí hranicu s Maďarskom.

Popri hraniciach môžete prejsť o kúsok ďalej do Heiligenbrunnu, kde sa vám ponúka exkurzia po 141 vínnych pivniciach zo 17. storočia s charakteristickou odrodou Uhudler. Ak z vína neokoštujete, môžete pokračovať priamo na hrad Güssing. Ten tróni na vyhasnutom vulkáne, ponúka náhľad do života v 12. storočí aj unikátne predstavenia v amfiteátri.

Copyright: Stegersbach Tourismus

V závislosti od vašej šikovnosti a počtu predošlých zastávok by ste teraz mali mať dostatok času na poslednú zastávku so všetkým, čo ponúka. V Stegersbachu totiž nájdete najväčší golfový areál v Rakúsku určený pokročilým aj začiatočníkom a úžasný výhľad pre každého nadšenca.

Na ďalší deň sa stačí dopraviť do Fürstenfeldu a v pohodlí vlaku cez Viedeň naspäť domov.

Celá dĺžka trasy – 846 kilometrov – je poriadna výzva na týždňovú aktívnu dovolenku. Ak by ste chceli spoznať všetko, čo vám Rakúsko na trase ponúka, zastavili by ste presne 31-krát a dokopy odbicyklovali približne 45 hodín.

Bližšie informácie o všetkých zastávkach nájdete na stránke rakúskeho cestovného ruchu Austria.info, kde na vás čakajú ešte dve bonusové cykloetapy – po údolie Rauriser Tal a vrchom pohoria Nockberge. Tie sú však výzvami pre ozajstných dobrodruhov. Trúfnete si na ne?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pobyt v Rakúsku

Teraz najčítanejšie