Denník N

Novinárska cena za reportáž – Smer rozobratý na súčiastky: nie Taliani, „naši ľudia“ ovládli východ (reportáž)

Ľubica Rošková s Pavlom Paškom a Robertom Ficom a pohľad na polia, za ktoré berie dotácie niekto iný ako ich majitelia – z auta jedného z poškodených a cez ortomapu. Foto – N/Andrej Bán a Milan Potocký
Ľubica Rošková s Pavlom Paškom a Robertom Ficom a pohľad na polia, za ktoré berie dotácie niekto iný ako ich majitelia – z auta jedného z poškodených a cez ortomapu. Foto – N/Andrej Bán a Milan Potocký

Tento text je zo série reportáží o agropodvodoch na východe Slovenska, ktoré získali Novinársku cenu 2018 za reportáž.

Tento text opisuje mocenské, kriminálne a korupčné schémy, akými sa Smer zmocnil okresov Michalovce a Sobrance. Podľa Fica tam nič nie je. Naozaj?

Ide o systém, nie o postavičky. Kľúč k pochopeniu toho, prečo riešením dnes nemôže byť iba výmena premiéra či ministrov, neleží v Bratislave, ale na ďalekom východe. Áno, presne tam, pri hranici s Ukrajinou, kde podľa expremiéra nemôže byť ani mafia, pretože tam vraj nie je nič. Napodiv, je tam bájne Eldorádo. Pašovanie migrantov či cigariet je iba jeho mediálne vďačnou súčasťou.

Sú tam aj očividné krádeže pôdy, úrody a dotácií. A tiež polícia, justícia a prokuratúra, ktoré tieto schémy už roky ignorujú a kryjú. Nielen kryjú, orgány „nečinné v trestnom konaní“ sa obetiam týchto praktík drzo vysmievajú. Až dnes mnohí prehovorili, doteraz sa báli. Personálne a rodinné prepojenia nominantov Smeru oprávňujú hovoriť o mafii – nie však kalábrijskej. Taliani do tohto systému zapadli, no neboli a nie sú jeho hlavou. Niečo už Denník N naznačil v prvej reportáži z polí východného Slovenska.

V tomto pokračovaní je dôležitou súčasťou príbehu aj Gabriela Matečná (nominantka SNS), ktorá z tretej vlády Roberta Fica prešla ako ministerka pôdohospodárstva do vlády Petra Pellegriniho.

Východ je už viac ako desať rokov baštou Smeru. V parlamentných voľbách v marci 2016 získala táto strana v okrese Michalovce 36,9 percenta, v susedných Sobranciach dokonca 46,6 percenta hlasov.

Ako poorať asfaltové parkovisko?

Tá otázka znie absurdne, no iba na prvý pohľad. Šikovnému farmárovi trvá tak deň-dva, aby zistil, na ktorých parcelách má dotácie napríklad firma Gard s.r.o., dnes už premenovaná na Agro Porúbka. Každý, kto poberá dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), má totiž prístup do systému ortofotomáp, zjednodušene povedané satelitných farebných detailných snímok územia.

Do tohto systému máp nám pomohli sa dostať farmári a ukázali, aké ľahké je podvádzať s poliami a pozemkami kvôli dotáciám.

Ten systém máp sa nazýva GSAA. Obsahuje množstvo LPIS, čiže čísla kultúrnych dielov, čo sú celistvé plochy, na ktoré sa žiadajú dotácie z Európskej únie. Podmienkou ich vyplatenia nie je preukázanie vlastníctva, ba ani nájmu, iba obhospodarovanie. Netreba orať, siať, zberať úrodu, stačí trochu „pobehať“ traktorom, aby bolo z výšky niečo vidno. Alebo ani to.

Schému subvenčných podvodov si môžeme objasniť na spomínanej firme Gard/Agro Porúbka. Po dvoch dňoch pátrania v systéme GSAA ľubovoľný farmár zistí, že v takmer 50 katastroch na východe deklarovala v roku 2017 nárok na dotácie v celkovej výmere najmenej 150 hektárov. Pri obvyklej dotácii plus-mínus 240 eur na hektár môže ísť o takmer 40-tisíc eur. V čom je problém? Neraz sú to lživé údaje. Napríklad v katastroch Trhovište a Moravany deklaruje Gard obhospodarovaný trvalý trávnatý porast (TTP), domáci tam pritom sami orú.

Alebo obec Koňuš. Gard deklaruje, že tam obhospodaruje 6,6 hektára súvislých trávnatých porastov. A skutočnosť? Z mapy jasne aj laik vidí, že ide o viaceré záhumienky. Podľa farby a členenia. Je tam orná pôda, kríky aj lúky, dokonca vinice. Ich majitelia nemajú najmenšie tušenie, že firma Gard, ktorá tam nikdy nič nerobila, za ich majetok a prácu dostáva približne 1600 eur ročne.

Pohľad na ortomapu PPA v obci Inovce. Foto N – Andrej Bán

Pôda v obci Koňuš. Foto N – Andrej Bán

PPA má systém iba náhodných kontrol, takže je malá šanca, že sa na podvod príde. A ak aj áno, tak príjemca dotáciu vráti. Je to, ako keby zlodej prichytený pri čine povedal: prepáčte, vrátim lup. A beztrestne odíde domov. Je to trúfalé a okaté, pretože každý farmár a každý pracovník PPA môže v systéme vidieť, že táto firma deklaruje nezmysly.

Prax firmy Gard je iba malou ukážkou toho, čím by sa mal zodpovedne zaoberať OLAF, teda európsky mechanizmus pre prešetrovanie dotačných podvodov. Opäť nejde o jednotlivé postavičky, ale o systém, ktorý domáce štruktúry vytvorili a zároveň ho kryjú.

Bývalý šéf Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Michalovciach Milan Voroňák na alarmujúci stav bezvýsledne upozorňoval príslušné orgány. Za viac ako dvadsať rokov si nevie spomenúť ani na jeden prípad trestného stíhania pre subvenčný podvod. Nič, nula.

Gard deklaruje nárok na dotácie na ornú pôdu či trávnaté porasty aj na asfaltovom parkovisku v Bežovciach či v súkromnom ovocnom sade v Nižnej Rybnici. Ako je tá absurdita možná? Jednoducho. Dotácie možno deklarovať raz ročne. Ak máte povedzme na PPA Michalovce správneho človeka, ktorý vám posunie informáciu, na ktoré parcely si k danému termínu dotácie nikto nenárokuje, tak ste vyhrali. Môžete tak urobiť nenápadne vy.

Za firmou Gard/Agro Porúbka je bývalá parlamentná poslankyňa za Smer a bývalá okresná šéfka tejto strany Ľubica Rošková. Nie tak dávno krajská dvojka po kedysi krajskej jednotke Pavlovi Paškovi. Ľubica Rošková sa oficiálne stala majiteľkou firmy v novembri 2016, keď sa zároveň Gard premenoval na Agro Porúbka – niekoľko mesiacov po tom, ako Rošková odišla z parlamentu. Dovtedy spoločnosť vlastnil aj jej účtovník Jozef Aranyi.

Kontakty Ľubice Roškovej: ako poslankyňa parlamentu, s bývalým premiérom Robertom Ficom a s exprezidentom Ivanom Gašparovičom a bývalým košickým županom Zdenkom Trebuľom. Foto – TASR a Milan Potocký

„Grófka“ a všetci jej ľudia

Je to takmer filmový príbeh o dievčati z chudobnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie