Denník N

Zabudnite na Hygge. V Rakúsku ľudia žijú podľa Gemütlichkeit

Copyright: Österreich Werbung / Wolfgang Zajc
Copyright: Österreich Werbung / Wolfgang Zajc

Ktorá filozofia je pre nás vhodnejšia a čo na to veda?

Teóriu šťastia nájdeme v rôznych kultúrach, ale Slováci zatiaľ neobjavili žiadnu vlastnú. Preto musíme skúšať, ktorá zo zahraničných nám pasuje najviac. V skutočnosti však netreba chodiť vôbec ďaleko.

Trendom bolo dánske Hygge

Šíril sa internetom, vyšli o ňom knihy a mnohí ľudia podľa neho začali žiť. Na výraz Hygge ste už určite narazili, aj keď ste možno úplne nepostrehli, čo znamená.

Pochádza z Dánska a správne sa vyslovuje [húga]. Nemá presný preklad, ale vyjadruje pocity pohodlia, spokojnosti či užívania si okamihu prostredníctvom príjemných maličkostí. Najmä však predstavuje koncept prístupu k životu. Človek by sa mal vďaka nemu cítiť všeobecne šťastnejší.

Koncept zahŕňa zmeny v interiérovom dizajne, v obliekaní, v aktivitách a najmä v myslení. Zdá sa, že základom je páliť veľa sviečok, obliekať si čokoľvek pletené, zapíjať sladkosti horúcimi nápojmi a „byť spolu“. Jednoducho, čokoľvek vám dokáže navodiť slastný pocit, je hygge.

Keďže Dáni pravidelne obsadzujú vrchné priečky na zozname najšťastnejších krajín sveta, niečo na tom musí byť. Preto začali ich ideológiu v posledných dvoch rokoch preberať aj iné národy a z Hygge bol razom trendom.

Napríklad v Spojenom kráľovstve sa umiestnilo na treťom mieste v Collinsovom rebríčku slov roka 2016, hneď za Brexitom a nezdravým jedlom. Podľa Pinterestu to bol dokonca jeden z najhorúcejších trendov v dekorovaní domácnosti 2017. Vankúšiky, deky, lampy, umenie. A sviečky.

Tiež máme radi veci, ktoré by Dáni pomenovali slovkom Hygge. Pritom stačí ísť o 900 kilometrov bližšie a objavíme filozofiu vyrovnanej mysle založenej na symbióze s prírodou či zdravom pohybe.

Copyright: Österreich Werbung / Popp-Hackner

V Rakúsku ľudia žijú podľa Gemütlichkeit

Podobne ako Hygge, ani toto slovo nemá v slovenčine dostatočný ekvivalent. Tiež pozostáva z významov príjemná chvíľa, socializácia, užívanie si. Na rozdiel od dánskeho je však už dnes omnoho viac naviazané na jemne abstraktnejšie pocity ako dobrá nálada, vyrovnaná myseľ, pokoj v duši.

V susednom Rakúsku sa pri hľadaní Gemütlichkeit vyberajú do prírody. Ich vodné toky patria k najčistejším v Európe a podľa portálu Austria.info sa v celej krajine nachádza viac než 2000 jazier vhodných na kúpanie a z väčšiny z nich by ste sa mohli aj napiť. Portál poskytuje aj aktuálne informácie o teplote vody 408 z nich.

Za letnou dovolenkou tak Rakúšania nemusia lietať, stačí sadnúť do auta, na vlak či na bicykel a k vytúženému odpočinku prídu ešte pred obedom. Výhodou rakúskych vodných plôch je aj ich rozmanitosť. Neusiedlersee je vhodné pre tréning surferov, Wolfgangsee pre potápačov a Seewaldsee pre vysokohorských nadšencov.

Na dokonalý letný oddych sú však skvelé úplne všetky, pretože tajnou zbraňou v dosahovaní Gemütlichkeit dovolenkou pri vode je psychológia človeka.

Pokojná myseľ pláva na vode, potvrdila veda

Dôvod, prečo vyhľadávame dovolenku pri vode, je uložený hlboko v ľudskej podstate. Podľa vedeckých výskumov na nás prírodné plochy pôsobia upokojujúco, aktivujú časti mozgu zodpovedné za spomínanie a emočnú stabilitu. Naproti tomu urbanistické územia vyvolávajú stres, spájajú sa s nepríjemnými pocitmi. Na toto zistenie nadviazala aj štúdia skúmajúca, ktoré prírodné úkazy máme najradšej. Najvyššia miera spokojnosti sa u participantov ukázala práve v spojitosti s vodnými plochami.

Copyright: TSG Tourismus Salzburg GmbH

Modrá je obľúbená u všetkých vekových kategórií aj oboch pohlaví, a to s výrazným náskokom. Mozog reaguje na vlnovú dĺžku modrej farby vylučovaním neurotransmiterov spojených s prejavmi radosti, eufórie či odmeny. Pod jej vplyvom by sme sa mali objektívne cítiť menej unavení a stiesnení.

Pôvod nášho prepojenia s vodou je však celkom jednoduchý a pre zmenu biologický. Voda tvorí približne tri štvrtiny ľudského tela a navyše, prvých deväť mesiacov života strávime práve pobytom v nej, preto je pre naše podvedomie akýmsi útočiskom.

A napokon, ide aj o úplne vedomé vnemy – ticho, jemný šum, žblnkanie, pokoj. V kontraste so zvonením telefónov, búchaním klávesnice, hlukom motorov a studeným betónom je jasné, prečo vodu tak veľmi potrebujeme pre oddych.

Netreba chodiť k moru

Pokiaľ si chcete na dovolenke poriadne oddýchnuť, určite vyhľadajte vodu a aktívny oddych. Nemusíte kvôli moru precestovať polovicu Európy, na načerpanie povestného Gemütlichkeit vám môže stačiť aj obyčajné kúpanie v rieke.

Prekrásne vodné plochy a pohostinnosť na špičkovej úrovni na vlastnej koži zažijete aj u našich rakúskych susedov. Spoznajte ich a naplánujte si svoju najbližšiu letnú dovolenku vďaka portálu Austria.info.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pobyt v Rakúsku

Kultúra

Teraz najčítanejšie