Denník N

Kardiochirurg Fischer sa priznal, že zobral úplatok, vyviazol s podmienkou

Kardiológ Viliam Fischer. Foto - TASR
Kardiológ Viliam Fischer. Foto – TASR

Viliam Fischer sa dohodol s prokurátorom na vine a treste. Odsúdili ho na dva roky s podmienečným odkladom na štyri roky. Zaplatiť musí aj pokutu 15-tisíc eur.

V tmavom obleku a tmavých okuliaroch prišiel obvinený kardiológ Viliam Fischer na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Sudca sa ho spýtal, či rozumie návrhu trestu a či sa dobrovoľne priznáva k prijatiu úpatku. Na všetko odpovedal „áno“.

Súd vzápätí Fischerovi potvrdil trest, na ktorom sa už predtým dohodol s prokurátorom. Za prijatie trojtisícového úplatku ho odsúdili na dva roky s podmienečným odkladom na štyri roky.

Zaplatiť musí aj pokutu 15-tisíc eur a tri roky nemôže vykonávať lekárske povolanie. Štát mu zhabal aj osemsto eur z úplatku, ktorý dostal. Rozsudok je konečný.

Pokutu chce v splátkach

Obhajca kardiológa na súde ešte žiadal, aby mohol Fischer pokutu zaplatiť v splátkach.

„Čokoľvek sa o profesoroch hovorí, je to predsa len vysoká suma a obvinený má v súčasnej dobe len príjem z dôchodku,“ vysvetľoval. Sudca mu odkázal, že s touto požiadavkou sa musí na súd obrátiť neskôr.

Fischer pôvodne svoju vinu odmietal. „To je nezmysel, čo vyprávajú, k ničomu takému neprišlo,“ povedal pre televíziu Joj.

Proti obvineniu podal sťažnosť, no neskôr ju stiahol. Jeho právnici povedali, že dôvodom stiahnutia sťažnosti je pokus o dohodu s prokurátorom. Jej podmienkou vždy je, že sa obvinený prizná v celom rozsahu.

Prokurátor považuje trest za primeraný. „Je to prvopáchateľ, doteraz netrestaný, to bola základná úvaha, že bude ukladaný trest pri dolnej hranici sadzby,“ povedal prokurátor.

Pacientka zomrela

Policajti kardiochirurga obvinili z korupcie ešte 6. februára. Fischer mal postupne zobrať úplatok tritisíc eur, čokoládovú bonboniéru a dve trojkilové kačice za lepšiu starostlivosť o pacientku. Keď zomrela, jej rodina žiadala peniaze späť.

Fischer im povedal, že vráti len osem stoviek, lebo viac nemá, došlo k hádke, pri ktorej mal kardiológ dostať aj facku. Pozostalí ho nakoniec udali na polícii, tá z trestného činu podplácania obvinila aj ich.

Fischer úplatok zobral ako lekár Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, po prevalení kauzy z neho odišiel.

Dohodou končia tri štvrtiny prípadov

Mimovládka Transparency International minulý rok zverejnila štúdiu, v ktorej analyzovala 240 rozsudkov za korupciu, ktoré padli na Špecializovanom trestnom súde medzi rokmi 2012 a 2014. Vyplýva z nich, že dohodou o vine a treste, akú uzavrel aj Fischer, končia tri štvrtiny prípadov. Takáto dohoda umožňuje zníženie trestu až o tretinu oproti dolnej hranici základnej sadzby.

Polovica z rozsudkov padla za malé úplatky do 20 eur. Najvyšší potrestaný úplatok bol vo výške 50-tisíc eur, odsúdený sa ním mal snažiť o zmenu svedeckej výpovede v trestnom konaní. Vinník vtedy dostal tri roky väzenia, bol však skôr výnimkou, väčšina analyzovaných rozsudkov skončila ročnou podmienkou či peňažným trestom.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Slovensko

Teraz najčítanejšie