Denník N

V Považskej Bystrici pokračujú protesty aj po vymenovaní novej vlády

Tomáš Bořuta na fotke druhý zľava. Foto - Miroslav Fapšo (FB Cooltajner)
Tomáš Bořuta na fotke druhý zľava. Foto – Miroslav Fapšo (FB Cooltajner)

Piatkový protest v Považskej Bystrici sa uskutoční napriek tomu, že ho v Bratislave zrušili. Príde naň aj Zuzana Wienk či Daniel Pastirčák.

Organizátor pochodov Za slušné Slovensko v Považskej Bystrici Tomáš Bořuta vo štvrtok oznámil, že v meste sa protest uskutoční napriek tomu, že v Bratislave ho zrušili: „Rešpektujeme spoločne s organizátormi protestov Za slušné Slovensko v Bratislave vymenovanie novej vlády prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom. Zároveň sa plne stotožňujeme s bratislavskými organizátormi, že hlas občianskej verejnosti nepovedal bodku, ale dvojbodku.“

„Od dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynul už mesiac, spoločnosť však stále nepozná páchateľov a zatiaľ to ani náznakom nevyzerá, že by sa ich niekedy mohla dozvedieť,“ dodal Bořuta, ktorý v minulosti pracoval pre portál Aktuality.sk, rovnako ako zavraždený novinár Kuciak.

Dnes je občianskym aktivistom, podnikateľom, jedným zo zakladajúcich členov OZ CoolTajneR a majiteľom kaviarne Retro na prízemí bývalého Domu kultúry. Okrem neho protesty v Považskej Bystrici organizuje aj profesorka považskobystrického Gymnázia Iva Semančíková-Poslúchová.

Minulý týždeň na proteste vystúpila s príhovorom aj spisovateľka Soňa Uríková, poslal ho aj kapitán hokejistov Žiliny Rastislav Konečný, ktorý naň nemohol prísť osobne.

„Po minulotýždňovej návšteve Ľudky Kolesárovej z Dobrého anjela medzi nás zajtra zavítajú aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play a kazateľ a spisovateľ Daniel Pastričák,“ povedal Bořuta.

Piatkový protest sa koná o 17:00 na inom mieste – pred Mestským úradom v Považskej Bystrici. „Chceme ním symbolicky vyjadriť rozlúčku s bezcharakterným Slovenskom, ktoré pripravilo dvoch mladých ľudí o život a zároveň si pripomenúť tridsiate výročie Sviečkovej manifestácie, ktorá začala demokratické zmeny v našej krajine po takmer 40 rokoch totality. Práve vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky je symbolom a stelesnením bezprecedentného útoku na súčasných strážcov slobody a demokracie. Radi by sme vyzvali Bystričanov, aby si podľa svojich možností na sprievod priniesli červený kvet previazaný čiernou stuhou a sviečkou,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie