Denník N

Minister Pavlis dal zákazky švagrovi

Pavol Pavlis. Foto N - Vladimír Šimíček
Pavol Pavlis. Foto N – Vladimír Šimíček

Firma ministrovho švagra má zákazky na organizáciách blízkych ministerstvu za státisíce eur. Upozornil na to Denník SME.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis zo Smeru dal v organizáciách blízkych jeho rezortu zákazky firme Sitis, ktorej jediným akcionárom je Dávid Šípoš, brat Pavlisovej manželky Barbory. Informuje o tom Denník SME.

Sitisvznikla štyri mesiace potom, čo prišiel Pavlis na ministerstvo – v auguste 2012. Keď dostala prvú zákazku od MH Invest, ktorá patrí pod ministerstvo hospodárstva, švagor ešte nebol akcionárom, ale vo firme už pôsobil. V zmluve na upratovacie práce za 20-tisíc eur je uvedený ako kontaktná osoba za Sitis.

V septembri 2013 sa stal akcionárom. V januári 2014 dostala firma zákazku od Polikliniky Tehelná za 103-tisíc eur. Jej 100-percentným akcionárom je Fond národného majetku. Zmluvu podpisoval Šipoš.

Vyviňoval sa

„MH Invest nie je Ministerstvo hospodárstva! MH Invest je spoločnosť s ručením obmedzeným, ministerstvo bolo iba jej zakladateľom,“ tvrdí Pavlisova hovorkyňa Miriam Žiaková. MH Invest je pritom dcérskou spoločnosťou ministerstva hospodárstva a Pavlis má na ňu priamy vplyv. „MH Invest má svoje vedenie, zodpovedné za hospodárenie a výberové konania si robí spoločnosť sama, bez gescie ministerstva,“ tvrdí Žiaková.

Rovnako tvrdí, že nemajú nič spoločné ani s Fondom národného majetku. Žiaková je pritom okrem hovorkyne ministerstva, aj hovorkyňou FNM. „Za FNM sa vyjadrujem iba preto, že pred nástupom na miesto hovorkyne ministerstva som pracovala na dvojhodinový úväzok ako hovorkyňa FNM a keďže je FNM v štádiu ukončovania svojej činnosti, požiadal ma šéf FNM, aby som dokomunikovala témy FNM do jeho zániku.“

Žiaková zároveň tvrdí, že „najvyšším a zároveň štatutárnym orgánom fondu je výkonný výbor, ktorý sa skladá z piatich členov“ a minister s ním nič nemá. Predsedu výkonného výboru a ďalších štyroch členov vymenúva a odvoláva vláda, ale na návrh Pavlisa. Žiaková hovorí, že týchto nominantov navrhol ešte minister Tomáš Malatinský, neznamená to však, že Pavlis ich nemohol kedykoľvek vymeniť.

MH Invest odpísal, že uzatvoril zmluvu o poskytovaní služieb zimnej a letnej údržby komunikácií so Sitisom v súlade s platnými právnymi predpismi a na základe elektronickej aukcie, ktorá bola 27. júna 2012. „Celý realizačný proces a výber bol realizovaný za bývalého vedenia MHI, ktoré menoval minister hospodárstva Miškov, s tým že výsledok aukcie a zmluvu súčasné vedenie akceptovalo a podpísalo.“

Jeho pád žiadali už skôr

Opozícia žiadala Fica, aby Pavlisa odvolal už vo februári. Dostal sa podľa nej do konfliktu záujmov, keď sa jeho firma Port Service súdila so štátom o 60 miliónov eur. Pavlis vtedy funkciu ustál.

„Na ťahu je dnes premiér Fico, ktorý by jednoznačne nemal podporovať klientelizmus a rodinkárstvo na ministerstvách,“ povedal o zákazke pre Pavlisovho švagra predseda Most-Híd Béla Bugár.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie