Denník N

Keď Dobrý anjel o rok odíde do Popradu, všetci mu na peróne ešte aj zatlieskame (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Stach, Choleva a Korda vyberajú a komentujú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Vymenovanej vláde sa sluší zaželať, aby našla spôsob prekonania politickej krízy v polarizovanej spoločnosti. Prvé kroky premiéra sú však hneď dvomi faulami. Reč pri menovaní, v ktorej neodznel ani náznak prísľubu vyriešiť kauzy, ktoré deprimujú Slovensko, ani náznak akejkoľvek reflexie predchádzajúceho obdobia. Ak za reflexiu nepovažujeme opakovanie floskuly o úspechoch bývalej vlády. A druhý faul, priam faux pas, ktoré si zaslúži červenú kartu, je predloženie programového vyhlásenia na rokovanie vlády systémom Ctrl C. Ani jediná zmena, aj s ponechaním záväzkov na roky 2016, 2017, či opakovanie sľubu z roku 2016 vytvoriť do roku 2020 100-tisíc nových pracovných miest (to znamená vytvoriť 100-tisíc miest v rokoch 2018 – 2020, čo je nemožné…) . Ani jediná veta, ktorá by reagovala na príčiny politickej krízy. Z oboch aktov je jasný záver: psi zaštekali, karavána ide ďalej.

Bol to krutý a ťažký mesiac, po dlhom období arogantnej politiky moci. Máme nádej na zmenu? Alebo táto nádej práve zhasla? Je pár personálnych výmen vo vláde naplnením cieľa slušného Slovenska? Je návratom etiky do politiky? Je prísľubom obnovy dôvery v politiku a štát? Obávam sa, že záplata je len lepšia diera.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť (dvoj)týždňa

Chytať prezidenta za lakeť a rehotať sa mu do tváre, ako to urobil Fico minulý štvrtok pri podávaní demisie, nie je len hrubé porušenie protokolu, je to viac – slovník také správanie nazýva chrapúnstvo, odroňstvo, primitivizmus, gadžovstvo… Po takto pochopenom protokole sa už vôbec nečudujem prítomnosti akejsi Troškovej na protokolárnom stretnutí premiéra s nemeckou kancelárkou. Holt, žijeme v unesenom a navyše nemóresnom štáte.

Prešľap týždňa

Prítomnosť Kotlebu v relácii O 5 minút 12 v RTVS. A postoj opozície k tejto nehoráznosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie