Denník N

Pellegrini o podvodoch s agrodotáciami: Je to neprípustné, ak sa to potvrdí, v Smere skončia

Nový premiér Peter Pellegrini odsúdil praktiky z východného Slovenska, ktoré opísal reportér Andrej Bán. Jednou z hlavných postáv je exposlankyňa Smeru Ľubica Rošková.

V čase, keď by mal len obhajovať programové vyhlásenie svojej vlády, už musí nový premiér Peter Pellegrini (Smer) vysvetľovať prvý veľký škandál Smeru.

Reportér Andrej Bán odhalil v Denníku N schému podvodov s agrodotáciami na východnom Slovensku, do ktorých je zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru a exposlankyňa Ľubica Rošková.

Bán opísal, ako v okresoch Michalovce a Sobrance viaceré firmy neoprávnene berú dotácie z eurofondov na pôdu – a to aj v prípadoch, keď tú pôdu nevlastnia a ani ju neobrábajú, iba to vykazujú. Agrodotácie berú napríklad aj na vyasfaltované parkovisko. Súčasťou príbehu je aj násilné preberania pôdy a úrody malých farmárov.

Pellegrini: Ak je to pravda, zo strany budú musieť odísť

„To, o čom ste hovorili, je neprípustné a budem sa snažiť robiť všetko pre to, aby takéto nekalé praktiky z tejto krajiny vymizli,“ reagoval na prípad premiér Pellegrini v rádiu Expres v relácii Braňa Závodského. „Ak by sa preukázalo, že v tom môžu mať prsty niektorí z našich regionálnych predstaviteľov, naše stranícke kruhy opustia,“ dodal.

„To je absolútne neprípustné, to sa nesmie na Slovensku diať, a ak sa to dialo, veľmi sa ospravedlňujem ľuďom, ktorí sa nedovolali pravdy,“ povedal Pellegrini a vyzval ľudí, nech informujú a neboja sa povedať pravdu. „Nech im je zo strany štátu poskytnutá ochrana,“ povedal s tým, že adresátom otázok by mal byť aj nový minister vnútra Tomáš Drucker.

„Kedykoľvek dostanem takýto podnet aj ja, budem volať príslušným rezortným kolegom, aby sa snažili túto vec doriešiť,“ povedal premiér. „Áno, je mnoho krívd a ľudia sa v okresoch často nedopátrajú pravdy.“

 

Prokuratúra začala preverovanie

Generálna prokuratúra odkazuje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie