Denník N

Ako manipuluje moc našimi životmi? Pozrite si ukážku z krátkeho filmu Monštrum (video)

Režisér Martin Snopek nakrútil animák pre dospelých, ktorý je vtipným aj mrazivým podobenstvom.

Môžete v tom ľahko vidieť aktuálnu metaforu. Alebo aj nemusíte, nie je všade Fico. Krátku animovanú snímku s názvom Monštrum sa však vidieť oplatí. Je vtipná a mrazivá a trvá iba sedem minút.

„Je to podobenstvo o negatívnych silách meniacich naše životy. Žiaľ, téma je nepríjemne aktuálna aj dnes,“ vraví Martin Snopek, ktorý ju napísal a režíroval. Ľahko zrozumiteľný jazyk animovaného filmu bol na také niečo ideálny.

Zvláštna je už technika, ktorou snímka vznikla. Najprv boli čiernobiele linoryty, ktoré tvorcovia animovali do filmovej podoby. Príbeh by sa dal opísať rôzne, napríklad aj ako apokalyptické vidiecke politické sci-fi o vyčíňaní robotickej Godzilly. Jej príchod zvestuje byrokrat v červenej kravate, a keď sa toto monštrum v mestečku objaví, nasleduje spúšť.

„Je to príbeh manipulácie mocných s našimi životmi. Príčina a následok sa valia dolu kopcom, naberajú na objeme, drvia všetko, čo sa im dostane od cesty. Ľudské životy sa končia len preto, že stoja v ceste pohrome. Valiaca sa guľa je za okamih taká obrovská, že ľuďom dokonale zakryje výhľad. Už nevidno, kto na vrchole kopca ťukol do guľôčky,“ vysvetľuje režisér.

Martin Snopek nie je v našom filme nové meno. S Ivanou Laučíkovou nakrútil Posledný autobus. Aj to bol animovaný film pre dospelých a o vážnej téme hovoril zábavným spôsobom. Ani vtedy to nebolo myslené ako aktuálna metafora; potom sa však prihodilo, že zvieratkám na úteku pred poľovníkmi dodala aktuálnosť utečenecká kríza.

To bolo v roku 2011. Posledný autobus vtedy ocenili na festivale v Stuttgarte, čím sa kvalifikoval do výberu na animovaného Oscara. Uvidíme, aký úspech čaká Monštrum.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie