Denník N

To najlepšie, čo môže opozícia urobiť

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícia by mala pracovať hlavne na tom, aby strašenie opozíciou nebolo najúčinnejšou obhajobou vládnych politikov.

Strany a politici vládnej koalície v obave z očakávateľného výsledku predčasných volieb zovreli rady, rozhodli sa držať aspoň dobyté pozície a vyťažiť z nich ešte to, čo sa len dá. Predpovedať dnes v slovenskej politike čokoľvek by sa nedovážila ani najdrzejšia kartárka a najsebavedomejší politológ, môžeme však reálne počítať nielen s tým, že Ficova štvrtá vláda dostane dôveru parlamentu, ale že tu dokonca vydrží ďalšie dva roky.

To znamená, že demokratická opozícia má dosť času, aby Fica, Danka a Bugára pripravila o ich najúčinnejší argument, ktorým obhajujú svoje kŕčovité držanie sa moci – strašenie súčasnou slovenskou opozíciou.

Hovoríme o demokratickej parlamentnej opozícii, čiže v dnešných podmienkach o stranách SaS a OĽaNO. A hovoríme o argumente, ktorý zafunguje aj u slušných a inteligentných ľudí, nielen u tých, čo sú presvedčení, že Fico skutočne bráni ich sociálne istoty pred hordami moslimov a/alebo celosvetovým sprisahaním židovských plutokratov s čudnými maďarskými menami. (Strašenie kotlebovcami a kollárovcami je celkom namieste, ak s ním neprichádzajú práve vládni politici. V ich prípade je to hlavne pokrytectvo.)

Pretože po krátkom sledovaní Sulíka a Matoviča musí aj slušný a inteligentný človek aspoň na chvíľu zneistieť, či by to naozaj bola taká výhra, ak by ďalšiu vládu zostavovali oni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koaličná kríza

SaS

Komentáre

Teraz najčítanejšie