Denník N

Celé Slovensko opäť protestovalo, Bratislavou napriek zrušenej akcii pochodovalo 25-tisíc ľudí

Protesty sa konali vo viac ako tridsiatich slovenských mestách i v zahraničí.

Ani viac ako mesiac po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa neskončili obrovské celoštátne demonštrácie. Ľudia si ich aj v tento piatok pripomínajú, protestujú aj proti mafii v štáte a súčasnej vládnej koalícii.

Tisíce ľudí sa zišli v Bratislave aj napriek tomu, že iniciatíva Za slušné Slovensko svoju demonštráciu vo štvrtok poobede neočakávane zrušila. Minulý piatok na ňu prišlo okolo 65-tisíc ľudí, na dnešnú akciu sa len cez Facebook nahlásilo viac ako 34-tisíc ľudí, prišlo ich však podľa našich odhadov viac než 25-tisíc. Ľudia sa tak pridali k iniciatíve vysokoškolákov Nie je nám to jedno.

Podľa odhadu prišlo viac než 25-tisíc ľudí

V porovnaní s predchádzajúcimi protestmi bol dav pochodujúcich citeľne menší. Námestie SNP nebolo zaplnené až po okraj ako naposledy a chodníky pri budove ministerstva kultúry tentoraz ostali prakticky prázdne. V strede davu však boli ľudia nahustení porovnateľne s minulým piatkom a aj pódium zaberalo menej priestoru, navyše bolo situované vyššie ako naposledy.

Samotný príhovor študentov bol však príliš krátky na to, aby sa všetci pochodujúci presunuli k pódiu, a tak ešte aj po jeho ukončení ľudia prúdili ďalej na Námestie SNP a pri pozorovaní panoramatických záberov je jasné, že siahali minimálne po Kamenné námestie.

Odhadovať počet účastníkov je preto tentoraz zložitejšie, no je pravdepodobné, že presiahol 25-tisíc.

Odhad počtu účastníkov na celom Námestí SNP pri hustote 2,5 človeka na štvorcovom metri. Zdroj – N/MapChecking/GKStill.com

Oficiálny program bol v Bratislave krátky

Akcia, ktorú študenti univerzít zorganizovali za 24 hodín, bola však viac improvizovaná a rečnili na nej len oni sami. Aj oni hovorili najmä o slušnosti, vzájomnom rešpekte, ale aj o tom, že by v krajine mali nastať zmeny. Mali k dispozícii len malé pódium, slabšiu aparatúru a oveľa menej usporiadateľov. Po krátkom príhovore zapaľovali sviečky pri fotografii zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Hymnu spievali sami študenti a po nej organizátori vyzvali účastníkov, aby sa rozišli. Demonštranti najmä žiadali predčasné voľby.

Po oficiálnom konci akcie sa stovky ľudí vybrali k parlamentu. Kvôli protestom poslanci však prerušili rokovanie o programe Pellegriniho vlády. Rozišli sa už o 16.00 h a pokračovať majú v pondelok. Koalícia chcela pôvodne odhlasovať vládny program pred víkendom a pred demonštráciami.

Demonštruje sa po celom Slovensku

Protesty sa konajú vo viac ako tridsiatich slovenských a viac ako desiatich zahraničných mestách. Demonštruje sa vo všetkých krajských mestách. Akcie sú lepšie pripravené a vystupuje na nich viacero rečníkov aj umelci.

Niekoľko tisíc ľudí demonštruje v Prešove. Minulý týždeň ich bolo zhruba šesťtisíc, v tento piatok ich zrejme na Hlavnú ulicu prišlo o niečo menej.

Organizátori banskobystrického protestu postavili na pódium rovnako ako pred týždňom v Bratislave prázdne stoličky pre štyroch „čestných“ poslancov, ktorí sa rozhodnú vypočuť hlas ulice a novú vládu nepodporiť. O Pellegriniho vláde hovorili ako o bábkovej.

Protestovalo sa aj v Leviciach. Organizátori odhadli počet ľudí na 500.

V Michalovciach prišla na protest Za slušné Slovensko asi 500 ľudí. Pridali sa k nim aj nespokojní farmári. Protest farmárov z okolia je namierený proti praktikám Rodovcov, Vadalovcov a slovenskej mafie. Do ulíc vraj vyrazilo 30 až 40 traktorov.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie