Denník N

Celé Slovensko opäť protestovalo, Bratislavou napriek zrušenej akcii pochodovalo 25-tisíc ľudí

Protesty sa konali vo viac ako tridsiatich slovenských mestách i v zahraničí.

Ani viac ako mesiac po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa neskončili obrovské celoštátne demonštrácie. Ľudia si ich aj v tento piatok pripomínajú, protestujú aj proti mafii v štáte a súčasnej vládnej koalícii.

Tisíce ľudí sa zišli v Bratislave aj napriek tomu, že iniciatíva Za slušné Slovensko svoju demonštráciu vo štvrtok poobede neočakávane zrušila. Minulý piatok na ňu prišlo okolo 65-tisíc ľudí, na dnešnú akciu sa len cez Facebook nahlásilo viac ako 34-tisíc ľudí, prišlo ich však podľa našich odhadov viac než 25-tisíc. Ľudia sa tak pridali k iniciatíve vysokoškolákov Nie je nám to jedno.

Podľa odhadu prišlo viac než 25-tisíc ľudí

V porovnaní s predchádzajúcimi protestmi bol dav pochodujúcich citeľne menší. Námestie SNP nebolo zaplnené až po okraj ako naposledy a chodníky pri budove ministerstva kultúry tentoraz ostali prakticky prázdne. V strede davu však boli ľudia nahustení porovnateľne s minulým piatkom a aj pódium zaberalo menej priestoru, navyše bolo situované vyššie ako naposledy.

Samotný príhovor študentov bol však príliš krátky na to, aby sa všetci pochodujúci presunuli k pódiu, a tak ešte aj po jeho ukončení ľudia prúdili ďalej na Námestie SNP a pri pozorovaní panoramatických záberov je jasné, že siahali minimálne po Kamenné námestie.

Odhadovať počet účastníkov je preto tentoraz zložitejšie, no je pravdepodobné, že presiahol 25-tisíc.

Odhad počtu účastníkov na celom Námestí SNP pri hustote 2,5 človeka na štvorcovom metri. Zdroj – N/MapChecking/GKStill.com

Oficiálny program bol v Bratislave krátky

Akcia, ktorú študenti univerzít zorganizovali za 24 hodín, bola však viac improvizovaná a rečnili na nej len oni sami. Aj oni hovorili najmä o slušnosti, vzájomnom rešpekte, ale aj o tom, že by v krajine mali nastať zmeny. Mali k dispozícii len malé pódium, slabšiu aparatúru a oveľa menej usporiadateľov. Po krátkom príhovore zapaľovali sviečky pri fotografii zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Hymnu spievali sami študenti a po nej organizátori vyzvali účastníkov, aby sa rozišli. Demonštranti najmä žiadali predčasné voľby.

Po oficiálnom konci akcie sa stovky ľudí vybrali k parlamentu. Kvôli protestom poslanci však prerušili rokovanie o programe Pellegriniho vlády. Rozišli sa už o 16.00 h a pokračovať majú v pondelok. Koalícia chcela pôvodne odhlasovať vládny program pred víkendom a pred demonštráciami.

Demonštruje sa po celom Slovensku

Protesty sa konajú vo viac ako tridsiatich slovenských a viac ako desiatich zahraničných mestách. Demonštruje sa vo všetkých krajských mestách. Akcie sú lepšie pripravené a vystupuje na nich viacero rečníkov aj umelci.

Niekoľko tisíc ľudí demonštruje v Prešove. Minulý týždeň ich bolo zhruba šesťtisíc, v tento piatok ich zrejme na Hlavnú ulicu prišlo o niečo menej.

Organizátori banskobystrického protestu postavili na pódium rovnako ako pred týždňom v Bratislave prázdne stoličky pre štyroch „čestných“ poslancov, ktorí sa rozhodnú vypočuť hlas ulice a novú vládu nepodporiť. O Pellegriniho vláde hovorili ako o bábkovej.

Protestovalo sa aj v Leviciach. Organizátori odhadli počet ľudí na 500.

V Michalovciach prišla na protest Za slušné Slovensko asi 500 ľudí. Pridali sa k nim aj nespokojní farmári. Protest farmárov z okolia je namierený proti praktikám Rodovcov, Vadalovcov a slovenskej mafie. Do ulíc vraj vyrazilo 30 až 40 traktorov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie