Denník N

Pellegrini tlačil na štátne úľavy pre J&T v čase, keď od nich kupoval byt

Peter Pellegrini a projekt Zuckermandel pod Bratislavským hradom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini a projekt Zuckermandel pod Bratislavským hradom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ešte ako vicepremiér kúpil byt od finančnej skupiny za zhruba 400-tisíc eur v jednom z najdrahších bytových domov na Slovensku.

Prichádza ako vľúdna tvár Smeru, ktorá má vládu očistiť od podozrení z korupcie, klientelizmu a kontaktov s mafiou. Nový premiér Peter Pellegrini však do úradu nastúpil s vážnym podozrením z konfliktu záujmov. Ešte na jeseň minulého roka totiž ako vicepremiér verejne a proti vôli veľkej časti obyvateľov a samosprávy Bratislavy obhajoval štátnu podporu pre developerské projekty firiem J&T a HB Reavis – v čase, keď od skupiny J&T kupoval luxusný byt.

Čo sa teda na jeseň minulého roka stalo? Pellegrini ako vicepremiér dostal od developerov žiadosť, aby ich štát zaradil medzi významné investície. Tie podľa zákona presadeného Smerom nemusia platiť developerský poplatok mestu (v týchto prípadoch by to podľa odhadov developerov bolo 15 a 13 miliónov eur) a mohli by sa napríklad tiež dostať k cudzím pozemkom proti vôli ich majiteľov cez vyvlastnenie, čo mohol predtým len štát.

Ide o vznikajúcu bratislavskú zónu „nového centra“ na oboch brehoch Dunaja v okolí nového Slovenského národného divadla a Eurovey a na petržalskom brehu na mieste zvanom Lido, kde bola v minulosti známa riečna pláž. Na tomto mieste vzniká množstvo veľkých developerských projektov a štatút významnej investície by dal týmto dvom developerom výrazné výhody oproti konkurencii.

V čom môže byť problém

Premiér Peter Pellegrini hovorí, že byt kúpil spolu s parkovacími miestami a pivnicou za 410-tisíc eur aj s DPH, z toho 165-tisíc eur tvorila hypotéka od Tatra banky a zvyšok jeho úspory. „Premiér môže kedykoľvek preukázať, že všetky prostriedky, ktoré uhradil za byt, boli vykonané prevodom z jeho účtu v Tatra banke, v ktorej ho má už približne 15 rokov. To znamená, že môže ukázať výpis, na ktorom je uvedený prevod časti kúpnej ceny,“ píše tlačový odbor úradu vlády.

Premiér zároveň tvrdí, že zmluvu o budúcej zmluve uzavrel s developerom už v roku 2015. K samotnej kúpe však prišlo až na konci minulého roka – záložné právo k úverovej zmluve s Tatra bankou platí od 14. novembra 2017 a návrh na vklad do katastra podal 22. decembra 2017.

V čom môže byť konflikt záujmov?

Keď vlani Pellegrini loboval za úľavy pre developerov, dôvodil to tým, že to bude výhodné pre štát aj pre mesto. Teraz bude musieť vyvrátiť, že nemal aj iné motivácie ako záujem krajiny.

Premiér hovorí, že so spolumajiteľom J&T Petrom Korbačkom, ktorý za skupinu manažuje tieto projekty, sa „pozná pracovne“. „Dôrazne odmietame a ohradzujeme sa voči špekuláciám súvisiacim s podporou projektu developerských spoločností, uchádzajúcich sa o štatút významnej investície v roku 2017,“ píše úrad vlády a tvrdí, že kúpa bytu a štátne úľavy nemôžu spolu súvisieť, pretože v roku 2015 bol Pellegrini ešte predsedom parlamentu.

Pri obhajobe developerov vlani svoj konflikt záujmov nespomenul – nepovedal, že od firmy spojenej s J&T kupuje byt.

„Hovoríme o investícii oboch developerov presahujúcu dve miliardy eur. Nie je to malý objem peňazí a má to aj národnohospodársky význam. Bratislava si zaslúži, aby sa do nej takáto obrovská finančná injekcia naliala, aby to netrvalo 25 rokov, ale možno vďaka štatútu významnej investície sedem,“ obhajoval Pellegrini zámer J&T a HB Reavis na HN Clube 26. októbra minulého roka. „Musíte mať odvahu a povedať, čo si myslíte. Ja osobne si myslím, že by to Bratislave pomohlo, a želám si, aby Bratislava rozkvitala. Poďme do toho a urobme to, ale tak, aby boli dodržané všetky parametre,“ pokračoval vtedy vicepremiér. To všetko v čase, keď sa proti takémuto zvýhodneniu postavili bratislavské mestské zastupiteľstvo a aj viaceré mestské časti.

Navyše, na strane developerov stál Pellegrini v čase, keď tajili detaily svojich projektov a nebolo ani jasné, čo presne chcú v novej zóne stavať.

Pellegrini obhajuje investíciu J&T pri šéfovi realít tejto firmy Petrovi Korbačkovi (celkom vpravo). Foto – TASR

Prečo musí kúpu do detailov vysvetliť

Denník N žiadal od premiéra aj konkrétne doklady ku kúpe; zatiaľ ich neukázal, ale prisľúbil to.

Z majetkových priznaní Petra Pellegriniho za posledných desať rokov vyplýva, že ho v tom čase platil iba štát ako poslanca, predsedu parlamentu či člena vlády. Pellegrini bol zhruba dva roky vicepremiérom pre investície a informatizáciu. Predtým bol predsedom parlamentu po Pavlovi Paškovi a predtým zasa krátko ministrom školstva. Poslancom bol od roku 2006.

Jeho hrubý príjem za posledných desať rokov bol viac ako 350-tisíc eur a k tým treba pripočítať ešte ďalších približne 50-tisíc eur, ktoré zarobil minulý rok, keďže majetkové priznanie k nemu na webe parlamentu ešte nie je. Mohol tak mať dosť peňazí minimálne na podstatnú časť bytu a Tatra banka mu pri jeho príjmoch mohla hypotéku bez problémov schváliť.

Aj keď premiér mohol zarobiť na časť kúpnej ceny a zvyšok môže splácať, musí v prípade svojho bytu veľa vysvetľovať.

Musí predovšetkým vyvrátiť možnosť, že by od developera dostal akúkoľvek zľavu alebo vyšší štandard za rovnakú cenu ako iní kupujúci. Ak by ho akokoľvek zvýhodnili, mohlo by ísť o „nenáležitú výhodu“ a aj to môže byť podľa trestného zákona korupcia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie