Denník N

Drucker ešte nepovedal, či Gašpar zostane policajným prezidentom, nechce podliehať tlaku

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na zhromaždeniach zaznievala požiadavka na odchod Tibora Gašpara z funkcie.

Nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) nemá po piatkových protestoch jasno v tom, či bude Tibor Gašpar pokračovať ako policajný prezident. Gašparov odchod žiadali v piatok na protestnom zhromaždení napríklad aj v Haagu.

„Ja ešte ani neprídem do úradu a už oznamujem, že podlieham týmto požiadavkám? Logiku to síce má, ale má to aj svoje konzekvencie, ktoré považujem za veľmi nebezpečné,“ povedal Drucker v relácii RTVS Sobotné dialógy. Vysvetlil, že by to mohlo vytvoriť očakávanie, že bude podliehať tlakom.

„Nemôžem vytvoriť žiadne príležitosti vnútorného boja v polícii s tým, že sa vie, že keď trošku (…) vytvoríme taký typ tlaku na Druckera, tak sa bude podľa toho správať. Som pripravený na rozhodnosť, ale nie som pripravený demonštrovať symboly,“ povedal minister.

Teraz sa chce podrobne zoznámiť so stavom veci a opakuje, že jasnejšie bude mať okolo Veľkej noci.

Zatiaľ videl štatistiky

„V priebehu týždňa by som mal mať prvý názor,“ povedal s tým, že ešte nemá vytvorený názor na to, či je Gašpar dôveryhodný. Momentálne by podľa jeho slov nevedel ani to, koho na voľné miesto vymenovať.

V novom úrade sa zatiaľ stihol oboznámiť s policajnými štatistikami.

„Vidím tu drvivú väčšinu pozitívneho vnímania,“ povedal Drucker. Pripomenul tiež, že Európska komisia kritizuje Slovensko za korupciu. V súvislosti s eurofondmi je obvinených 420 ľudí a ďalších 700 je obvinených v ďalších otázkach korupcie.

Opozičný poslanec za Sme rodina Milan Krajniak, ktorý bol takisto hosťom v Sobotných dialógoch, Druckerovi pripomenul, že nie je korupcia ako korupcia a že orgány činné v trestnom konaní urobia rovnakú čiarku v prípade drobnej aj väčšej korupcie.

Drucker počas diskusie pripustil, že korupcia môže existovať aj na vysokých pozíciách. Odvodzuje to od toho, že k nej dochádza aj na nižších pozíciách.

Vo štvrtok v diskusii Denníka N povedal, že „keby mal takú informáciu, mal by povinnosť zo zákona konať“.

Úplatky lekárom

„Hovorím o pravdepodobnosti, že ak niekto dáva úplatky 10 eur lekárom, tak (je) pravdepodobnosť, že sa takáto miera podvodu korupcie a iných skutkových podstát trestných činov môže nachádzať aj inde,“ povedal minister s tým, že o takejto korupcii žiadny dôkaz nemá.

Na pondelok zvolal Drucker pracovnú komisiu k novej legislatíve, od ktorej sa očakáva oslabenie tesnej väzby medzi ministrom vnútra a policajným prezidentom. O tejto novele už Drucker krátko debatoval aj s Tiborom Gašparom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie