Denník N

Vláda v rozklade – prvý padol Pavlis

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

Fico je pod poriadnym tlakom a priznať, že okrem Pavlisa musí odvolať ďalších dvoch ministrov, je ako priznať, že jeho vláda je v rozklade. Ona v ňom pritom je.

Text bol aktualizovaný v utorok o 16:56

Taký hustý týždeň nemal Robert Fico už poriadne dávno. Ak by bol vo svojom konaní slobodný a riadil by sa vlastnými pravidlami, ktoré v minulosti nastavil, mal by už dnes o troch ministrov menej. Tento týždeň je na výmenu Pavlis, Jahnátek aj Počiatek.

Pavol Pavlis sa ministrom nikdy nemal stať. Minister, ktorý sa súdi so štátom a viac ako záujmy krajiny ho trápia záujmy jeho firiem, nemôže byť dobrým ministrom. Po upratovacej kauze, ktorú popísal denník SME, je to úplne nespochybniteľné: minister prihral kšeft švagrovi. Také trápne rodinkárstvo je už aj na Slovensku nezvyčajné. Tu Fico nemohol čakať a minister musel padnúť.

Rovno však treba povedať, že to bola najľahšia obeť a nemôže znamenať, že teraz je vláda v poriadku. A presne v tom je komplikovanosť Ficovej situácie: ani sa nenadýchne a môže pokračovať. Upratovať by mal on a nie Pavlisov švagor.

Kauza pozemkového fondu je komplikovanejšia. V princípe ale platí, že tak ako za prvej Ficovej vlády aj teraz si ľudia s vplyvom vo vláde a na fonde, vedia vybaviť pôdu, ktorá je pre bežného občana nedostupná. Kým to mal na starosti Mečiar a jeho ministri poľnohospodárstva, Fico ich menil ako nič. Nezdá sa, že sa rozhýbe aj teraz.

Jeden z dôvodov môže byť aj Váhostav a Široký. Fico je pod poriadnym tlakom a priznať, že musí odvolať ďalších dvoch ministrov, je ako priznať, že jeho vláda je v rozklade. A ona je.  

Váhostav sa stal kauzou, keď sa objavili živí živnostníci, ktorí stavali diaľnice, ale nedostanú za to zaplatené. Je to však príbeh, ktorý veľmi presne ukazuje, ako krajinu ovládajú sponzori Smeru a Fico im iba slúži. Vážnosť situácie dokazuje aj obrana, ktorú Fico zvolil. Obviniť Figeľa je úder z kategórie zúfalosť.

Jediné, čo sa premiérovi zatiaľ darí je držať kauzu ďaleko od Počiatka. Za normálnych okolností by to mal byť práve on, kto by výstavbu Širokého diaľnic obhajoval. Počiatek však neexistuje. Ministrom pritom zostáva, a to aj napriek tomu, že skutočná kauza na diaľniciach je čisto v jeho réžii: Ak má Figeľ byť odvolaný za to, že pre štát ušetril, Počiatek by mal ísť, lebo diaľnice predražil.

Fico to však nedokáže urobiť. Aj preto, že on sám je hlavným reprezentantom vládnutia v prospech vlastníkov jeho strany, a nie v prospech ľudí. Odvolávanie ministrov mu môže aspoň na chvíľu pomôcť vyvolať dojem, že keď už to nemá pod kontrolou, aspoň niečo robí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie