Denník N

Vždy budete za rozbíjačku rodiny, hovorí žena, ktorá žila 10 rokov so ženatým mužom

Ilustračné foto – Flickr.com/Alan Ant
Ilustračné foto – Flickr.com/Alan Ant

Ženy sú posudzované s väčšími predsudkami ako muži, a to aj v prípade nevery.

„Desať rokov života som bola súčasťou dvojtvárneho života ženatého muža. Bolo to dobrovoľné rozhodnutie, bola som do neho zamilovaná a dlho som odolávala, kým som si začala tento vzťah, a nekonečne dlho mi trvalo, než som ho ukončila. Hoci dnes hovorím, že by som postupovala inak, nemôžem povedať ani to, že by som to ľutovala. Boli však momenty, keď mi nebolo zo seba dobre. Ale kto z nás ich nemal?“ rozpráva 35-ročná Andrea.

Aféru so ženatým mužom, otcom troch detí, ukončila pred štyrmi rokmi. Dnes má svoju vlastnú rodinu, a na jej žiadosť zverejňujeme len jej krstné meno.

„Nikdy som sa nepovažovala za feministku a dosť ma to celé otravovalo. Musím však súhlasiť s feministickou tézou, že ženy sú posudzované s väčšími predsudkami ako muži. Jednoducho, vinná som bola predovšetkým ja, a to napriek tomu, že som nemala vlastnú rodinu, že som bola single a nikomu som žiadnu vernosť pred oltárom nesľubovala. Navždy budem rozbíjačka rodiny a to je ešte ten slušnejší výraz, ktorý som na svoju adresu počula.“

Andrea sa nechce tváriť ako obeť, necíti sa ako predátorka, vie, že takýchto príbehov je mnoho a ľudia ich považujú za banálne. „Mám pocit, že v našej spoločnosti sa nevera berie na ľahkú váhu, ľudia si medzi sebou povedia, že taký je život, deje sa to všade, čo s tým narobíme. Nevera však môže mať devastačné dôsledky. A hoci sa hovorí relatívne často o tom, ako sa s neverou môže vyrovnať pár, o tom, ako to prežíva tá alebo ten ‚mimo‘, nevieme takmer nič,“ zveruje sa Andrea.

Vždy tá druhá

S mužom o 15 rokov starším, ktorý bol istý čas aj jej nadriadeným, si začala, keď mala 21. Bol to jej prvý vážny vzťah, dovtedy s nikým naozaj nechodila. Keď ho spoznala, nevedela, že je ženatý. Nenosil obrúčku a o svojom súkromí s podriadenými nekomunikoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Životy žien

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie