Denník N

Novú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú odmietlo už vyše tisíc umelcov

Ľubica Laššáková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľubica Laššáková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Herci, režiséri, filmári, spisovatelia, aj výtvarníci podpisujú petíciu proti novej ministerke kultúry. Premiéra Pellegriniho žiadajú, aby navrhol na tento post človeka, ktorého by si mohli vážiť.

Je to už druhá petícia v priebehu jedného týždňa, ktorá vyjadruje nespokojnosť s novou ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou. V stredu sa osobnosti kultúrnej scény a občianskeho sektora ohradili voči vyjadreniam doterajšej krajskej šéfky strany Smer-SD v Banskej Bystrici na adresu mimovládok, za ktoré sa po stretnutí s prezidentom verejne ospravedlnila.

Rozhovor, v ktorom Laššáková povedala, že „tretí sektor je príliš bohatý“ a jeho zdroje pochádzajú zo „zaoceánskych peňazí“ bol však len jedným z dôvodov, pre ktoré umelecká scéna hovorí, že ministerstvo kultúry by mal viesť niekto iný.

„Kultúra je vždy na chvoste politického záujmu. Nominácia na tento post to opäť potvrdila. V prvom rade je však tým najočividnejším dôkazom, že nami politické reprezentácie pohŕdajú. Inak by nemohli tak očividne ignorovať všetky signály, ktoré k nim vysielame,“ stojí v petícii s názvom Kultúrny reparát.

V otvorenej petícii, pod ktorou je už vyše tisíc podpisov, filmárov, divadelníkov, spisovateľov a odborných pracovníkov kultúrnej sféry, žiadajú Ľubicu Laššákovú, aby odstúpila z tejto funkcie. Nového premiéra Petra Pellegriniho vyzývajú, aby navrhol kandidáta alebo kandidátku, ktorí sa môžu o dôveru kultúrnej scény aspoň začať uchádzať.

Laššáková vníma výzvu kultúrnej obce proti nej ako neserióznu. „Vnímam to neseriózne. Nie je to určite férové, pretože som naozaj tri dni aj s cestou v nejakej funkcii a nepoznajú ma.“

K petícii sa viac vyjadrovať nechcela. „Viem o tejto výzve a po Veľkej noci sa rada stretnem s jej signatármi, aby sme si vysvetlili, čo odo mňa žiadajú,“ povedala novinárom počas rozpravy o dôvere k novej vláde v Národnej rade.

„Veľmi rada sa s pani Laššákovou stretnem a spýtam sa jej, čo si myslí o slovenskej architektúre, o filme, o divadle, o našej kultúre, a nemyslím tým na varenie bryndzových halušiek a annabály,“ reagovala na avizované stretnutie Emília Vášáryová, herečka Slovenského národného divadla a jedna zo signatárok výzvy.

„Aj to všetko je záslužné a všetci už vieme, že pani Laššáková viedla PKO, ale čo ďalej? To má byť všetko? S valaškami sa už nikam nedostaneme. My potrebujeme skutky a nie nominantov, ktorí nič nedokázali, ale všetko vedia. Aký je to postup? Iba z funkcie do funkcie, lenže potom sa iba potácame. A my potrebujeme na tomto mieste človeka, ktorý už niečo pre slovenskú kultúru aj naozaj urobil a dokázal,“ hovorí Vášáryová.

Aký je minister kultúry, taká kultúrna je celá vláda

„Na post ministra kultúry bola navrhnutá osoba, ktorá tam nemá byť. Ministerstvo kultúry je popoluškou medzi ministerstvami a tak doteraz k nemu pristupovali všetky politické strany. Aký je minister kultúry, taká kultúrna je celá vláda. Aktuálne obsadenie je čistý politický kalkul. Je smutné, že najsilnejšia vládna strana Smer nemá po všetkých tých rokoch v politike na tento dôležitý post kandidátov, ktorí sa kultúrnou politikou štátu reálne zaoberajú,“ hovorí filmová producentka Ľubica Orechovská, ktorá spolu s Barbarou Janišovou Feglovou, Jurajom Janišom, Ivanom Gažom, Zuzanou Mistríkovou a Katarínou Štrbovou Bielikovou stojí za výzvou Kultúrny reparát.

Od nedeľňajšieho večera má už viac než 900 podpisov, medzi ktorými sú napríklad herci Táňa Pauhofová, Richard Stanke, Jana Oľhová, Marián Geišberg, Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Emil Horváth, vydavateľ Koloman Kertész Bagala, spisovatelia Balla, Daniela Kapitáňová, Viliam Klimáček, režisér a kultúrny manažér Novej Cvernovky Viliam Csino a Boris Meluš, hudobník Jozef Lupták, umelci Laco Teren, Tomáš Klepoch, dokumentaristka Diana Fabiánová, režisér Juraj Johanides, režisérka Tereza Nvotová a mnohí ďalší.

„Prezident Andrej Kiska povedal, že musíme vrátiť dôveru ľudí v štát a že ľudia vo verejnom priestore sa musia začať o túto dôveru uchádzať. Politické reprezentácie naprieč politickým spektrom to buď nepochopili, alebo na túto krajinu naozaj kašlú,“ stojí v petícii, ktorú iniciátori zaslali premiérovi Petrovi Pellegrinimu aj ministerke kultúry Ľubici Laššákovej.

Aj kultúra potrebuje silného človeka, čo odolá politickým tlakom

Podľa iniciátorov výzvy je Laššáková na kultúrnej scéne absolútne neznámou postavou. Hlavným dôvodom nespokojnosti s ňou je však najmä to, že „žiadnymi z prvých krokov neukázala, že sa o tento rezort nejakým spôsobom zaujíma, že vie, čo je v jeho kompetenciách, a nemá akúkoľvek predstavu o tom, akú agendu a akým spôsobom chce riešiť. V čase, keď je napríklad v koalícii silná tendencia politicky ovládať verejnoprávne médiá, je ambivalencia jej vyjadrení aj k tejto téme nebezpečným signálom. Signálom toho, že pani Laššáková nebude žiadnou silnou osobnosťou schopnou odolávať tlakom politických šéfov,“ tvrdí Orechovská.

Na poste ministra alebo ministerky kultúry si vie predstaviť hneď niekoľko kandidátov. „Tí, ktorých by som tam videla ja, sú osobnosti, čo väčšinu svojho života konajú v presvedčení, že pomôžu dobrej veci, verejnému záujmu, vyššiemu princípu, vedia počúvať a robiť kompromisy, ale nenechali by si diktovať nezmyselné účelové stranícke zadania,“ hovorí Orechovská. Stále si však myslí, že by sa vládna koalícia mohla pokúsiť o ponúknutie kvalifikovaného a rešpektovaného človeka aj na post ministra kultúry. „A ak už ozaj ‚nie sú ľudia‘, tak nech odídu z politiky,“ dodáva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie