Denník N

Stovky ľudí už prispeli na vylepenie Shootyho bilbordov na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Všetky peniaze použijeme na bilbordy a iné reklamné plochy – bude to pripomienka, že verejnosť trvá na vyšetrení vraždy.

Pripomienku, že Slovensko nesmie patriť mafii, bude možné vidieť po celom Slovensku.

Denník N spustil verejnú zbierku na vylepenie plagátu s týmto sloganom, ktorý nakreslil karikaturista Martin Shooty Šútovec.

„Verejné protesty majú obrovskú silu, ale, žiaľ, ľudia nemôžu ostať v uliciach stále. Bilbordy áno. Zdalo sa nám, že budú dobrým a viditeľným prejavom odhodlania verejnosti trvať na vyšetrení vrážd a očistení štátu,“ povedal autor projektu Lukáš Fila, riaditeľ vydavateľstva Denníka N.

Ľudia môžu ľubovoľnou sumou prispieť na bilbordy na Startlabe. Všetky peniaze budú použité na nákup reklamných plôch.

Shooty: Zrušme kastu nedotknuteľných

„Je to iba obrázok, ktorý som narýchlo načmáral pred uzávierkou, paralyzovaný tou strašnou vecou. Osobne zastávam názor, že bilbordy netreba mať na očiach nikdy. Toto beriem skôr ako gesto, že to nevzdávame,“ povedal karikaturista Martin Shooty Šútovec.

Keď budú plagáty na očiach, zostane podľa Shootyho spoločenský tlak stále silný. „Spoločenský tlak na to, aby sme už zrušili kastu nedotknuteľných, nesmie prestať. Nesmieme sa nechať učičíkať novým, sofistikovanejším modelom bielogolierových zločincov.“

Plagáty by mohli byť rozmiestnené na dvesto až tristo plochách – nielen na bilbordoch, ale aj na iných nosičoch. Ich presný počet, dĺžka zverejnenia a konkrétne umiestnenie budú závisieť od celkovej vyzbieranej sumy a následnej dohody s poskytovateľmi plôch.

Denník N na to využije iba plochy, pri ktorých neexistuje pochybnosť o ich legálnosti či forme umiestnenia.

Fila: Žiadne sily zo zahraničia

Podľa vydavateľa Lukáša Filu je dôležité, že sa do finančnej zbierky zapájajú obyčajní ľudia. Doteraz prispelo takmer deväťsto ľudí. „Chceme, aby bolo jasné, že ide o úprimný prejav občianskeho odhodlania. Že nejde o akciu organizovanú a platenú nejakými tajomnými silami zo zahraničia.“

Už bývalý premiér Robert Fico spájal protesty proti svojej vláde, ktoré prišli po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, s finančníkom Georgeom Sorosom a spochybňoval napríklad aj odznaky, ktoré vznikli na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Shooty neverí, že sa podarí zamedziť šíreniu konšpiračných teórií o „zámorských peniazoch“. „Skôr si myslím, že každý si nejako potrebuje uľaviť, niečo urobiť.“

Zbierka potrvá do štvrtka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie