Denník N

Čína bude mať nový propagandistický nástroj, ktorým si chce zlepšiť imidž vo svete

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Peking rozhodol o spojení troch najväčších čínskych televíznych a rozhlasových staníc do jedného gigantu Hlasu Číny.

Čínska komunistická strana pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga sa pokúša propagovať a rozšíriť svoj model vládnutia smerom k západným krajinám. „Čínsky model ponúka novú možnosť pre ďalšie krajiny a národy, ktoré chcú urýchliť svoj rozvoj pri zachovaní nezávislosti,“ povedal nedávno v súvislosti s týmto plánom čínsky prezident.

Predstavitelia Číny tiež potvrdili plány na spojenie televízneho programu CCTV a dvoch štátnych rozhlasových staníc China Radio International (CRI) a China National Radio. Cieľom novej zjednotenej platformy bude podľa čínskej oficiálnej tlačovej agentúry Xinhua „riadiť problematické sociálne otázky, posilňovať a zlepšovať verejnú mienku a medzinárodnú komunikáciu a vykresľovať Čínu v dobrom svetle“.

Po upevnení moci prezidenta

Tento krok prišiel len krátko po tom, ako sa dvojnásobnému čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi podarilo presadiť zmenu ústavy, podľa ktorej bude môcť byť doživotným prezidentom. Ťin-pching je na čele komunistickej strany od roku 2012 a počas jeho vlády zaznamenala Čína veľmi tvrdé zásahy tak voči opozícii, ale aj vo vnútri vlastnej strany.

„Myslím si, že tento nápad odzrkadľuje prístup Ťin-pchinga, ktorý sa zameriava na zvýšenie centralizácie a kontroly strany s tým, že chce, aby čínska vláda efektívnejšie a jednotnejšie šírila svoje názory do celého sveta. V konečnom dôsledku bude táto nová platforma hlasom čínskej komunistickej strany, presne tak, ako to chcel Ťin-pching,“ komentoval pre britský The Guardian Steve Tsang, riaditeľ londýnskeho inštitútu Soas China Institute.

V roku 2016 počas návštevy jedného zo štátnych médií Ťin-pching povedal: „Médiá v rukách vlády a mojej strany sú propagandistickými prostriedkami a musia mať stranu v rámci svojho názvu.“

Názov nového prostriedku na propagandu Hlas Číny nadväzuje na amerického predchodcu Hlas Ameriky (Voice of America), ktorého vznik financovala americká vláda počas druhej svetovej vojny; počas studenej vojny ho USA používali na podporu amerických názorov na celom svete.

Boj so západnými médiami

Najľudnatejší štát sveta sa nesnaží len šíriť do zahraničia lepší obraz o situácii v krajine, ale na mediálnom trhu bojuje so západnými konkurentmi. Televízia CCTV pred dvoma rokmi zmenila svoju značku zahraničných sietí na China Global Television Network, pričom operuje od kenského Nairobi až po Washington.

CCTV zamestnáva viac ako 10-tisíc ľudí. Vysiela vo viac ako 70 štátoch sveta a China Radio International má vysielanie v 65 svetových jazykoch, čo je viac ako ktorákoľvek svetová stanica.

Súčasťou upevňovania čínskej „soft power“ sú aj značné investície do vzdelávacích inštitúcií. Najznámejšími sú takzvané Konfuciove inštitúty, ktorých je na svete, predovšetkým v areáloch západných univerzít, už viac ako 500 a ich úlohou je propagácia čínskej kultúry. Hlas Číny má mať podľa informácií CNN viac ako 14-tisíc zamestnancov.

Dlhotrvajúca snaha

Aj napriek miliardám amerických dolárov investovaných do vytvárania pozitívneho obrazu o Číne je táto krajina podľa minuloročného prieskumu Pew Research Center väčšinou obyvateľstva negatívne vnímaná v štátoch ako Nemecko, Taliansko či Japonsko.

Vytvorenie spojeného média je súčasťou širokospektrálnejšej čínskej prestavby, počas ktorej sa ministerstvá a regulačné úrady dostali pod striktnejšiu kontrolu vládnucej strany. Správy, filmy a akákoľvek publicistika budú priamo podliehať oddeleniu vlády pre propagáciu, čím sa, samozrejme, zvýši kontrola nad médiami a ich obsahom. Si Ťin-pching v roku 2016 vyzval štátne médiá na absolútnu oddanosť voči strane.

Snaha o posilnenie propagačného dosahu Číny prichádza v čase zvýšenej citlivosti Západu voči ruským snahám ovplyvňovať jeho politický prejav prostredníctvom platforiem, akou je RT, ktorá bola predtým známa ako Russia Today.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie