Denník N

Dvaja svedkovia vypovedajú, že štátna tajomníčka Jankovská zobrala úplatok

Monika Jankovská. Foto - N
Monika Jankovská. Foto – N

Podnikateľ, ktorý v Trenčíne prišiel pre Čongrádyovcov o majetky, a Čongrádyho bývalý spolupracovník nahrali svedectvá, kde hovoria o uplácaní štátnej tajomníčky, jej švagra – sudcu, ale aj ďalších sudcov a policajtov, ako aj o marení dôkazov. Videá svedectiev sme po rozhodnutí súdu museli stiahnuť z YouTube.

V práci, ktorú už nestihol dokončiť zavraždený novinár Ján Kuciak, pokračuje medzinárodný investigatívny tím. Do projektu sa zapojili Aktuality.sk, denník Sme, Denník N, Nový Čas, Hospodárske noviny, denník Postoj, týždenník Trend, televízia Markíza, televízia Joj, Aliancia Fair-play, Český rozhlas, švajčiarsky Blick, poľský Onet a nemecký Die Welt.

Je piatok 23. marca a na pódiu trenčianskeho zhromaždenia Za slušné Slovensko stojí Rafael Janíček. Syn miestneho podnikateľa začína rozprávať príbeh o mafiánskej skupine Čongrádyovcov, ktorá s pomocou sudcov a policajtov obrala jeho rodinu o majetok. Jednou zo sudkýň, o ktorej rozpráva, je aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská.

Video: Rafael Janíček vystupuje na námestí v Trenčíne

„Moja rodina neprišla tragickou smrťou o člena, ale vyhrážky smrťou boli súčasťou nášho žitia. Moja rodina doplatila na aroganciu moci a justičnú mafiu, ktorá je dennodenne spomínaná a nikto s ňou nič nespraví. Skutoční zločinci zastávajú funkcie na najvyšších miestach štátu,“ hovorí Rafael Janíček.

Vystupuje ako tretí rečník. Prvá bola jeho teta Mária Janíčková, ktorá podujatie zorganizovala. Hneď po vystúpení sa ponáhľajú na míting do Púchova, ktorý tiež organizujú.

„Celé toto zlo sa začalo od mojich šiestich rokov, keď do nášho domu vnikli policajti. Na vlastné oči som videl, ako môjho otca dobili, a ja som nič nechápal. Zanechalo to vo mne neskutočné jazvy na celý život. Celej rodine to obrátilo život naopak,“ prihovára sa k asi tisícovému davu Janíček.

„Môjho nevinného otca dala mafia zatvoriť na objednávku policajtov a sudcov – Jankovského, súčasnej štátnej tajomníčky Jankovskej – toto nie je spravodlivosť, toto je zrada na nás občanoch. Výmenou bábok vo vláde sa nemení nič,“ pokračuje.

Rafael Janíček vystúpil aj v pondelok na proteste pred Národnou radou. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Jankovská najskôr dala môjho otca do väzby, aby sa Čongrádyovci a mafia zmocnili nášho majetku. Časť výťažku išla priamo Monike Jankovskej, štátnej tajomníčke. Jankovská si na pleciach nevinných dokázala vydláždiť cestu na ministerstvo a aj vďaka tejto kauze je tam, kde je.“

Na prvé počutie neuveriteľný príbeh ľudí doženie k skandovaniu „do basy“. Rafael Janíček hovorí, že vystupuje pre vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Toto ešte nie je slušné Slovensko, najskôr sa musí očistiť od skutočných zločincov,“ končí reč. V pondelok podvečer ju zopakoval v Bratislave na zhromaždení pred Národnou radou.

Jankovská: Je to útok

Podozrenia z prepojenia Jankovskej na mafiánskeho bossa Čongrádyho zaznievajú, odkedy sa stala štátnou tajomníčkou. Smer si ju vybral v roku 2012, ministrom bol Tomáš Borec. Do úradu prišla z krajského súdu v Trenčíne. Teraz však zaznieva aj to, že za rozhodovanie dostala takmer 100-tisíc eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie