Denník N

Hanebný a ustrašený krok, tento oportunizmus je nemiestny. Čo hovoria o nevyhostení ruských diplomatov Mikloš, Kubiš, Remišová

Slovenský premiér Peter Pellegrini a jeho šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Foto – TASR
Slovenský premiér Peter Pellegrini a jeho šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Foto – TASR

Aktualizované utorok 8.34 – Slovensko sa ako jediná krajina V4 otočilo Britom chrbtom a neodvážilo sa ísť do konfrontácie s Ruskom. Čo na to hovoria politici a analytici?

František Šebej, Most-Híd, bývalý šéf zahraničného výboru 

Toto nie je rozvaha, ale ide o zlé a ustrašené rozhodnutie. Vnímam to ako slabosť a spochybnenie toho, kam sa údajne snažíme patriť. Zahraničnopolitické aj bezpečnostné príčiny kážu, aby sa Slovensko pripojilo k tým krajinám Európskej únie, ktoré sa rozhodli vyhostiť ruských diplomatov. Solidarita s európskymi partnermi je omnoho dôležitejšia ako Putinovo kamarátstvo, lebo Putin kamarátov nemá, má iba vazalov. Navyše spomedzi ruských diplomatov je určite najmenej polovica takých, ktorí sú iba agenti rozviedky s diplomatickým krytím. Tí už mali byť preč dávno.

Ešte k dôsledkom. No, môžeme od partnerov (Britov, Nemcov…) čakať len toľko solidarity, koľko im dáme aj my, napríklad teraz.

Veronika Remišová, poslankyňa OĽANO

Na pokus o vraždu dvoch ľudí vo Veľkej Británii použili jednu z najhorších chemických zbraní, čím boli porušené všetky zásady medzinárodného práva a normálnych vzťahov medzi krajinami. V našom regióne vládna koalícia často hovorí o spoločných postojoch a spolupráci v rámci V4, ale pri prvej príležitosti sa zachovala presne opačne ako Česko, Maďarsko a Poľsko, keďže naši susedia solidaritu s Veľkou Britániou prejavili. Považujem to za chybu.

Navyše, aj český premiér hovoril o vyhostení ľudí s väzbami na ruské tajné služby, ktorí na veľvyslanectve v tejto práci pokračujú. Nešlo teda o narušenie práce diplomatov.

Je to symbolické gesto, nemyslím, že by to malo pre nás hneď nejaké dôsledky, ale náš postoj sa nám raz môže vrátiť. Osobitne dôležité je to v prípade Veľkej Británie, pracujú tam desaťtisíce Slovákov a po odchode krajiny z EÚ ich čaká neistá budúcnosť. Preto by bolo dobré, aby sme s Veľkou Britániou udržiavali priateľské vzťahy. A priateľstvo sa ukáže práve vtedy, keď treba niečo konkrétne urobiť.

Ivan Mikloš, bývalý vicepremiér a minister financií, dnes šéf tímu poradcov ukrajinskej vlády

Slovenský postoj považujem za hanebný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie