Denník N

Válek nemal papalášske maniere, stále býval v paneláku a jazdil na žiguli

Foto – Punkchart Films
Foto – Punkchart Films

Premiéru mal dokument o básnikovi a komunistickom ministrovi kultúry.

Válek nebol totalitný mocipán. Mal slabosť pre americké cigarety či obleky na mieru, ale býval v paneláku a jazdil na žiguli,“ vraví PATRIK LANČARIČ, autor nového dokumentu o básnikovi a komunistickom ministrovi Miroslavovi Válkovi. Snímka príde do kín v máji, v auguste ju ako dvojdielny film plánuje uviesť RTVS.

Prečo nikto až doteraz nespracoval životopis Miroslava Válka?

Válkovi sa vyhýbame, obchádzame ho pre jeho politickú kariéru. Lenže on sa obísť nedá. Jeho dielo a dvadsať rokov v politike zásadne ovplyvnili slovenskú kultúru.

Máte radi jeho básne?

Vždy som ich mal rád. Na druhej strane, ťažko sa zbaviť otáznika, prečo sa zaplietol s komunistickou mocou. Ten rozpor ma zaujímal. Často som od pamätníkov počúval, že Válek bol iný, že ako minister kultúry mnohým ľuďom pomohol. Ďalší zase tvrdia opak.

Bol to človek opradený mýtmi, lákalo nás odhaliť, čo je pravda a čo mýtus. Keď sme sa hlbšie ponorili do Válkovho života, objavili sme veľa zvláštnych, prekvapivých faktov.

Napríklad aké?

Otec Miroslava Válka bol po roku 1948 politicky odstránený z Národného zhromaždenia a vôbec zo spoločenského života. Jeho rodina na komunistický prevrat škaredo doplatila. Ako sa niekto taký dostal do špičky komunistickej strany?

Môžeme pokračovať Válkovou druhou manželkou, dcérou Valerijana Zorina, Stalinovho diplomata, 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie