Denník N

Mapy jasne ukazujú, ako bývalá poslankyňa Smeru brala agrodotácie na asfalt aj na cudzie záhrady

Pozemky, na ktoré brala bývalá poslankyňa Smeru dotácie. Pri jednom z nich aj Google Street View ukazuje, že ide o asfaltovú plochu.
Pozemky, na ktoré brala bývalá poslankyňa Smeru dotácie. Pri jednom z nich aj Google Street View ukazuje, že ide o asfaltovú plochu.

Prinášame dôkazy o tom, ako na Slovensku môžu firmy žiadať dotácie na pôdu, aj keď s ňou nemajú nič spoločné.

Bývalej poslankyni Smeru Ľubici Roškovej sa roky darí získavať eurofondy určené pre farmárov, akoby mala obrovskú firmu s množstvom strojov a zamestnancov a mohla ich posielať na desiatky polí po východe Slovenska.

V skutočnosti si jej firma Agro Porúbka podľa Finstatu uvádza len 5-9 zamestnancov (údaj z roku 2016).

Len v roku 2017 žiadala spoločnosť Agro Porúbka (krátko predtým mala názov Gard) dotácie na plochy s rozlohou viac než 430 hektárov. To by nemuselo byť tak veľa. Zvláštne však je, že nešlo o pár veľkých polí, ale reč je o 170 rôznych plochách v spolu až 63 katastroch – teda v 63 mestách a dedinách, najmä v okresoch Sobrance a Michalovce.

Mapa: 63 dedín, kde všade žiadala Roškovej firma o agrodotácie v roku 2017

Na dotácie Ľubice Roškovej aj ďalších farmárov upozornil Andrej Bán v reportáži Smer rozobratý na súčiastky: nie Taliani, „naši ľudia“ ovládli východ. Po jeho reportáži ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) hovorí o podozrení zo subvenčného podvodu a prepúšťa úradníkov.

Všetky žiadosti Roškovej ukazuje štátny mapový systém GSAA, do ktorého majú prístup všetci farmári a cez ktorý je možné požiadať o dotácie. Po zverejnení Bánovho textu sa ozývajú ďalší farmári a upozorňujú na podvodne získané dotácie.

Na niekoľkých mapách z tohto systému sa dá názorne pozrieť, ako postupovala Roškovej firma. Aké veľké dotácie dostala, nie je presne známe. Andrej Bán píše, že priemerná dotácia na hektár je 240 eur, spolu to môže byť vyše 100-tisíc eur.

Aj podľa databázy firiem Finstat to vyzerá, že celkové dotácie mohla byť cez stotisíc eur. Firma mala v roku 2017 tržby 22 540 eur a ako „ostatné výnosy“ uvádza 104-tisíc eur, čo budú zrejme práve dotácie z eurofondov. Ani to jej nepomohlo, rok 2017 skončila Agro Porúbka v strate vyše osemtisíc eur.

Mapa zo štátneho systému GSAA: Žiadosť o dotácie na asfalt (ohraničená tyrkysovou farbou)

Farmárčenie na asfalte

Extrémnym prípadom je čerpanie dotácií na vyasfaltovanú plochu v obci Bežovce, pár kilometrov od hranice s Ukrajinou. Firma Gard si tam od štátu vypýtala dotáciu na niečo vyše hektárový pozemok.

Už pri pohľade do mapového systému pre farmárov je zrejmé, že plocha je iná ako okolité polia. Pochopiť to musí nielen každý obyvateľ Bežoviec, ale aj ten, kto len išiel okolo. Na tomto mieste nie je žiadne pole, vidieť tu len vyasfaltovanú oplotenú plochu.

Vidno to aj na obrázkoch z Google Street View, ktorý v tejto dedine fotil ešte v máji 2012 – hneď pri ceste je rampa, za ňou plot s búdkou a asfaltová plocha.

Aj podľa listu vlastníctva ide o „ostatnú plochu“, a teda aj z toho je jasné, že ani štát tento pozemok neeviduje ako poľnohospodársku pôdu.

Na mapy farmárskych dotácií sa pozrel aj Robert Barca, ktorého firma Eurosense robí roky detailné letecké snímky celého Slovenska. Od roku 2002 snímkuje a poskytuje aj štátnym organizáciám licenciu leteckých ortofotomáp. Tie ukazujú krajinu do úplných podrobností, napríklad aj jednotlivé stromy či najmenšie cestičky. Čo je dôležité v tomto prípade – zachytávajú presne aj všetky polia a ich stav. Tieto mapy aktualizujú každé tri roky.

PPA má k dispozícii letecké ortofotomapy, ktoré sú aktualizované každé tri roky, ale majú rozlíšenie iba 50 centimetrov na pixel, čo je menej ako iné, aj verejne dostupné ortofotomapy. V prípade plného rozlíšenia by bol podľa Barcu podklad pre presnosť mapovania hraníc dielov a interpretáciu spôsobu obhospodarovania lepší, a neušlo by im napríklad to, že niekto berie dotácie na asfaltové parkovisko.

Mapy: Asfaltová plocha v katastri a na ortofotomape, ani jednu nepoužíva PPA

Na cudzích záhradkách a viničoch

Asfaltové parkovisko je extrém. Výrazne častejšie opakovaný model je založený na inom, menej nápadnom princípe:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie