Denník N

Mentalita Jánošíka

Vidím nekonečný orloj súdružiek a súdruhov, funkcionárov, kamarátov, spolužiakov, švagrov, oligarchov a povaľačov, ktorí nepresvedčivo predstierajú záujem o voličov.

Ej bisťu – pekne sa nám vyvinul ten slovenský národ. Keby sme mali anketu o najznámejšieho Slováka, určite by vyhral zbojník Juro Jánošík. Máme ho v krvi. Ako hovorí povesť – onehdá vraj bohatým bral a chudobným dával. Moderná doba si však zaslúži upgrade. Dnešní Jánošíkovia chudobným berú a bohatým dávajú. Chudobní sme my všetci, ktorí poctivo platíme dane a nekradneme. Bohatých dobre poznáme. A ktože sú tí dnešní Jánošíci?

Je tu mocichtivý mačo, ktorý sa potrebuje predvádzať hodinkami či tak aspoň trošku aj peknými ženami, ktoré mu platíme my všetci. Verí, že si môže dovoliť čokoľvek – cynizmus, úškrny, nadávky. Alebo len tak vybrať miliónik zo štátnej pokladnice a pohodiť ho na stôl ako tvrdý chlap. Vie, že demokracia funguje iba raz za štyri roky, viac nie. Právnici v politike nás už dobrých pár rôčkov učia nedôverovať slovám – pretože sa skvelo dajú prekrútiť a zneužiť, v čom sú práve oni profesionálne trénovaní. Lekcie sú drahé, no vždy znovu a znovu im naletíme.

Ďalší Jánošík je učenlivým generátorom náhodných slov, ktorý sa každú chvíľu naivne dojíma, rozpráva naučené frázy a popritom bozkáva všetko, čo vidí. A tretieho – ktorý dal nový význam slovu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie