Denník N

Matečná hovorí pri agroškandále na východe o podvode, vyhadzuje úradníkov, ruší zmluvu s SBS

Kontakty Ľubice Roškovej: ako poslankyňa parlamentu, s bývalým premiérom Robertom Ficom a s exprezidentom Ivanom Gašparovičom a bývalým košickým županom Zdenkom Trebuľom. Foto – TASR a Milan Potocký
Kontakty Ľubice Roškovej: ako poslankyňa parlamentu, s bývalým premiérom Robertom Ficom a s exprezidentom Ivanom Gašparovičom a bývalým košickým županom Zdenkom Trebuľom. Foto – TASR a Milan Potocký

Ministerka pôdohospodárstva hovorí, že pri prideľovaní dotácií zlyhal výskumný ústav, spolu so šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry hovoria, že problém nebol na ministerstve ani v agentúre.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná má podozrenie zo závažného a cieleného subvenčného podvodu firmy bývalej poslankyne Smeru Ľubice Roškovej s prepojeniami na štátnych úradníkov. Šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch dáva v tomto prípade trestné oznámenie.

Ide o firmu Gard premenovanú na Agro Porúbka, na ktorú upozornil Andrej Bán v reportáži v Denníku N. „Chcem oceniť jeho prácu, naviedol nás na stopu závažného konania,“ hovorí Matečná.

Andrej Bán opísal, ako firma Agro Porúbka, ale aj iné firmy získavali priame platby z eurofondov aj na plochy, kde v skutočnosti stálo parkovisko alebo šlo o záhumienky, vinice či plochy s kríkmi za rodinnými domami.

Matečná hovorí, že v pondelok o tom informovala aj premiéra Petra Pellegriniho. „Oznámila som mu, že žiadne výnimky robiť nebudem a budem postupovať veľmi tvrdo.“

Pellegrini už v prvej reakcii hovoril, že všetky podozrenia treba prešetriť. „Ak by sa preukázalo, že v tom môžu mať prsty niektorí z našich regionálnych predstaviteľov, naše stranícke kruhy opustia. To je absolútne neprípustné, to sa nesmie na Slovensku diať, a ak sa to dialo, veľmi sa ospravedlňujem ľuďom, ktorí sa nedovolali pravdy,“ povedal pred pár dňami.

Časť vysokopostavených politikov Smeru však Bánove zistenia spochybňovala. Už bývalý minister vnútra Robert Kaliňák hovoril, že Rošková je slušná dáma a minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý bol v minulosti krajským predsedom Smeru v Košickom kraji, zasa hovoril, že Roškovej aktivity nepozná.

Keď sa v utorok na Roškovú pýtali novinári predsedu Smeru Roberta Fica, povedal, že to je vec orgánov činných v trestnom konaní. „Ja sa nemám k tomu čo vyjadrovať,“ povedal Fico.

Odkiaľ unikali informácie

Šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) hovorí, že v rámci preverovania zistili viacero závažných informácií, ktoré ukazujú na to, že firma musela mať veľmi presné informácie z interného prostredia.

Kožuch tvrdí, že šlo hlavne o informácie z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, najmä od ľudí na pozíciách operátorov.

Žiadateľ mal presné informácie o systéme fungovania podpôr.

„Dnes ráno som podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na generálnu prokuratúru vo veci subvenčného podvodu. Vyšetrovateľom poskytneme všetky informácie,“ hovorí šéf PPA Kožuch.

Prepúšťanie a presúvanie agendy

Matečná dala príkaz na odvolanie troch zamestnancov výskumného ústavu, ktorí sú zodpovední za správu a digitalizáciu systému pozemkov.

Útvar digitalizácie a diaľkového prieskumu zeme sa presunie pod PPA.

Príde teda k posilneniu agentúry, ktorú zastupuje Kožuch.

Nateraz pritom nie je jasné, či išlo naozaj o únik z ústavu, a či sa na podvode nepodieľali aj ľudia z ministerstva či z agentúry, ktorá ročne rozdeľuje pol miliardy na dotáciách.

Matečná zároveň Pellegriniho požiadala o peniaze na kompletnú digitalizáciu PPA. „Prisľúbil, že vláda zafinancuje všetky potrebné systémy vrátane dronov, prenájmov sentinelov (družíc) z Európskej vesmírnej agentúry.“ Matečná vyzvala aj na nahlasovanie podnetov na nezákonné čerpanie podpôr ([email protected]).

Gabriela Matečná a šéf PPA Juraj Kožuch. Foto – TASR

Aká je úloha Kožucha a Matečnej?

PPA na základe indícií

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Vražda Jána Kuciaka

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie