Denník N

V zápase „Za slušné Slovensko“ už nemožno rátať s Mostom ani s SMK

Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Foto – TASR
Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Foto – TASR

Mnohí Maďari, ktorí chcú slušné Slovensko, sa hanbia za Most a SMK a momentálne nemajú koho voliť.

Autor je politológ, ekonóm, Katedra politológie FiF UK v Bratislave

Nepríjemná správa pre všetkých demokratov na Slovensku, ktorí túžia po zmene: v boji Za slušné Slovensko sa už nedá spoľahnúť na maďarské strany. Dlhodobo boli automaticky súčasťou toho lepšieho Slovenska. Podporovali demokratizáciu, trhové reformy aj euroatlantickú integráciu. Tie časy sú definitívne preč, a niekto to musí nahlas povedať.

Most aj SMK dostali niekoľko šancí a opakovane zlyhali. Ďalej slepo veriť v to, že teraz sa už zmenia a vrátia sa na tú slušnú stranu, je naivné aj nebezpečné zároveň. Musí prísť niečo nové, model dvoch existujúcich súperiacich maďarských strán bol prekonaný.

Prvé osudové zlyhanie

V roku 2016 Most išiel do parlamentných volieb s cieľom zastaviť vládu Smeru a ponúknuť alternatívu. Väčšinou síce explicitne nevylúčili koalíciu so Smerom (hoci párkrát sa stalo aj to), ale jedným z hlavných motívov kampane bolo: „Viete si predstaviť vládu bez Smeru? My áno.“ Lenže Béla Bugár manévroval tak, že predsa len viackrát pripustil alebo naznačil prípadnú spoluprácu so Smerom. Ale len so Smerom, s SNS pravdepodobne nerátali ani v najhoršom sne. Ináč by Bugár pre TA3 (14. 2. 2016) nepovedal: „Sú dve zlé alternatívy. Zlá alternatíva je vláda jednej strany – pokračovanie toho, čo tu je. Oveľa horšia je povedzme koaličná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie