Denník N

Kiskov poradca Baťo: Prezident rátal aj s možnosťou, že to Pellegrini vzdá

Rado Baťo. Foto N –Vladimír Šimíček
Rado Baťo. Foto N –Vladimír Šimíček

Poradca prezidenta vysvetľuje Kiskovo konanie počas vládnej krízy.

Rado Baťo (40) prišiel zo žurnalistiky do politiky na pozvanie Ivety Radičovej, ktorej robil poradcu. Neskôr bol pri volebnej kampani SDKÚ a pracoval vo firme na spoplatnenie obsahu Piano. Od čias prezidentskej kampane v rokoch 2013 a 2014 pracuje pre Andreja Kisku. V rozhovore vysvetľuje uvažovanie prezidenta počas krízy, ktorá prišla po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Robert Fico už nie je premiér, pretože meškal s pochopením, ako sa krajina po smrti Kuciaka a Kušnírovej rýchlo zmenila. Andrejovi Kiskovi to kedy došlo?

Myslím si, že si to naplno uvedomil, keď prišiel na tú prvú spomienku, kde vlastne ani nehovoril, len vyzval na minútu ticha. Bol piatok a bolo jasné, že krajina sa veľmi zmenila. Že tentoraz sa z toho nikto nevykecá, nevyrozpráva, nevykričí, nepresunie pozornosť na niečo iné, nezmení tému. Stala sa bezprecedentná vec, vražda novinára, o ktorej na prvej tlačovke policajný prezident povedal, že pravdepodobne súvisela s jeho prácou. To bolo niečo tak nevídané a neuveriteľné, že sme si všetci vrátane prezidenta uvedomovali, že toto nie je len ďalšia kauza. Ale bolo dôležité ísť medzi ľudí a precítiť to tam a pochopiť, s akou silnou emóciou začali protestovať proti spôsobu, akým sa v tejto krajne vládne.

Mal prezident prísť z lyžovačky skôr alebo bolo v poriadku, že tak dlho bol počas krízovej situácie na dovolenke v Rakúsku?

Účasť v piatok na spomienke bola správny krok. Nakoniec sa ukázalo, že bolo správnym krokom aj to nedeľné tlačové vyhlásenie. Možnože si to len spätne racionalizujem, ale som presvedčený, že bolo dobré, že prezident nechal týždeň zodpovedným predstaviteľom vlády na to, aby situáciu riešili. Ukázalo sa však, že nesmerujeme k žiadnemu riešeniu. Premiér a minister vnútra zvolili obvyklý postup nechať problém vyhniť. Niečím prekričať. Rýchlo sa ukázalo, že to k ničomu nevedie, ale bolo férové, že dostali aspoň týždeň.

Prešla by taká lyžovačka v kríze aj inému politikovi na Slovensku okrem Kisku?

Neviem na tú otázku odpovedať. Na druhej strane, každý si vytvára politický kapitál, z ktorého môže inokedy čerpať. Prezident Kiska si ho podľa mňa vytvoril tým, že v dôležitých okamihoch sa zachoval správne.

Ako ste v sobotu po piatkovej masovej verejnej spomienke definovali problém a úlohu prezidenta?

Keď sme začali rozmýšľať o tom, čo v nedeľu prezident urobí, vedeli sme len, že to nemôžu byť bežné politické kecy o tom, aké je to hrozné a ako musíme držať spolu. Vedeli sme, že v nedeľu musí povedať politickú reč a ponúknuť cestu von. Celý vývoj bol veľmi dynamický, takže sme do toho nešli s tým, že presne vieme, čo má urobiť. V tomto ohľade nám paradoxne pomohlo, keď predseda vlády aj predseda parlamentu tiež požiadali o vystúpenie v televízii. Do hodiny, ako sme sa o tom dozvedeli, sme vedeli, že to nemôžeme dopustiť. Padlo rozhodnutie, že prezident vyhlásenie zruší. Počkali sme si, aby sme nedali druhej strane viac času. Zároveň sme vedeli, že prezident nemôže vystúpiť bez toho, aby sa predtým rozprával s premiérom. Telefonovali spolu v sobotu a stretli sa v nedeľu. Skončilo to tak, ako stretnutie prezident opísal. Ich predstava o riešení krízy bola diametrálne odlišná. Preto prezident vystúpil tak, ako vystúpil.

Rozumieme tomu správne, že Fico sa cítil skôr ako obeť tejto krízy, nie jej vinník?

Prvý týždeň sa dostal do pozície človeka, ktorý reportuje o tom, ako sa vyvíja vyšetrovanie. To dôveryhodnosť vyšetrovania, paradoxne, oslabovalo. A áno, myslím si, že dodnes môže mať pocit, že sa stal obeťou niečoho, za čo nemôže. Ale, samozrejme, nikto si snáď nemyslí, že on je priamo za vraždu zodpovedný.

Kiska potom v nedeľu povedal, že riešením by boli rekonštrukcia vlády, ktorá by získala novú podporu v parlamente, alebo predčasné voľby. Oboje bol vlastne útok na Smer a Roberta Fica zvlášť. Prečo prišla táto požiadavka?

Bolo úplne zjavné, že ani premiér, ani minister vnútra ako hlavní aktéri toho celého si nevedeli pripustiť, že sa z toho ani nevykecajú, ani neprečkajú pár týždňov, kým to prehrmí. Bolo očividné, že chcú reagovať tak ako vždy na hocijakú kauzu: väčšiu, menšiu, obrovskú. Prezident sa preto pokúsil posunúť celú diskusiu ďalej. Inak by sme zostali zaseknutí v niečom, čo by krajine neprospelo.

Keď Kiska vlastne vyzval na pád Fica, musel uvažovať, kto je v tej chvíli jeho spojencom. S kým rátal?

Z hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie